ciasta z masłem - 500 przepisów (strona:11/34)

Batony kokosowo owsiane bez pieczenia mąki i cukru 139

użyłam spadziowego miody polskie - 3-4 czubate łyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia  tutaj Przygotowanie :  Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę) i odstawić do lodówki

zdrowa vege kuchnia
Uszka bezglutenowe, bez zbóż, paleo. 148

bezglutenowe w smaku nie różnią się zbytnio od tych, które przygotowywała zawsze na wigilijną kolację moja babcia (możecie też z tego ciasta przygotować bezglutenowe pierogi). Farsz zrobiony jest z gotowanej kiszonej kapusty, gotowanych grzybów i klarowanej na maśle cebulce, to wszystko razem mieszamy i kroimy lub blendujemy na małe kawałki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Składniki na ciasto(...)gorącej wody, czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Trzeba się trochę uwijać przy przygotowywaniu ponieważ kiedy ciasto zbytnio przeschnie mają tendencję do rozpadania się. Po obgotowaniu, rozgrzewamy na patelni masło klarowane lub olej kokosowy, wrzucamy nasze uszka bezglutenowe i smażymy je jeszcze z każdej strony przez około 3 minut . Smacznego! Artykuł Uszka bezglutenowe

PaleoLife
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 163

wody 90g mąki pszennej   - u mnie sielska, typ 650 1/2 łyżeczka soli CIASTO WŁAŚCIWE: 125ml wody - w temp.pokojowej 125ml ciemnego piwa - u mnie Żywiec Porter 3 łyżki ciemnego, płynnego miodu rzepakowego [ok 75 g] - w oryginal e miała by ć melasa 2 łyżki roztopionego masła [ok 25ml] 25g świeżych drożdży lub 8g suszonych - u mnie suche 60g mąki żytniej(...)wymieszać przez kilka minut do uzyskania gęstej, jednolitej papki - ja mieszałam w g ar nuszku łyżką . Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Ciasto właściwe W dużej misce wymieszać wodę, piwo, roztopione masło i miód. Dodać starter . Dodać mąki żytnią i orkiszową oraz przyprawy i s ól . Wymieszać i stopniowo dodawać pozostałą mąkę pszenną. Wyrabiać ok. 10 minut

Grunt to przepis!
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 187

Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła! Z ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej(...)Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy jajko

Blondynka Gotuje
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 159

ciasta dojrzewającego . Składniki (na 2 bochenki) : podaję za Guciem – klik! Starter około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałam typ 720) 1/2 łyżeczka soli Ciasto 125 ml wody o temperaturze pokojowej 125 ml ciemnego piwa ok. 25 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam(...)piwo, drożdże, melasę i sól.  Dodać starter.  Dodawać, mąki żytnią i orkiszową oraz przyprawy. Wymieszać i dodawać pozostałą mąkę. Wyrabiać dalej, dodając roztopione letnie masło. Wyrabiać ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.  Miskę przykryć folią i pozostawić na 30 min.  Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić

Weekendy w domu i ogrodzie
kruche rogaliki z makiem 124

żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kształt

Domowy Smak Jedzenia
Kruche makowe gwiazdki 200

mąki pszennej typ 550, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki maku, 50 g drobnego cukru ( pół na pół z cukrem waniliowym) i 100 g zimnego masła. Całość zagniotłam metodą tradycyjną. Ponieważ moje ciasto nie bardzo chciało się połączyć dodałam około 1,5 łyżki śmietany - można dodać zimnej wody lub jogurtu naturalnego. Uformowałam kulę, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki

apetytnapieczenie
papierówki w kakaowym cieście... 182

papierówka 6 sztukjajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie

W Mojej Kuchni Lubię
Pierniczki świąteczne 172

Miód, masło  i przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe  składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące.  Ciasto zawijamy  w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto czekoladowe z kokosem 348

rozrobić mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Ugotować jak budyń. Ostudzić.Miękkie masło utrzeć do białości, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.Krem wyłożyć na wierzch przestudzonego ciasta. Schłodzić.Polewa: 100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietanki 30%,  chipsy kokosowe do posypania.  Czekoladę połamać na kawałki, stopić(...)unosił się po całym domu:) Myślałam, że będzie miał on konsystencję podobną do oleju rzepakowego czy oliwy, jednak ten olej konsystencją przypomina masło. Nie jest słodki, sam w sobie dla mnie jest nieco mdły, ale w cieście sprawdził się rewelacyjnie! Ciasto miało intensywny kokosowy smak, nie było za suche, odpowiednio wilgotne. Właściwości oleju kokosowego: reguluje przemianę materii nie obciąża trzustki

Z miłości do słodkości
Oponki pieczone w piekarniku 242

proszku do pieczenia 130g miękkiego masła  3-4 łyżki rozpuszczonego 1/3 szklanki cukru 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło, cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto(...)dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania składników. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze

Szefowa kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 155

oleju sól do smaku 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżka majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie by się zagotowała . Zrobić ciasto. Wsypać mąkę do miski , osolić, dodać olej i wlać wrzątek . Wymieszać początkowo łyżką a gdy już cała woda wsiąknie w mąkę(...)farsz nie jest surowy). Wyjmować delikatnie łyżka cedzakową na talerze i zostawić chwile by ostygły. Na patelni rozgrzać masło z olejem i rumienić na nim pierożki na złoto. Podawać posypane usiekaną zieleniną z sezonowa surówką. * Z tej porcji ciasta i farszu wychodzi 40 pierogów

Buniabaje w kuchni
Tarta z czerwoną kapustą 117

kubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty ze słoika kubeczek śmietany 2 jajka Z miękkiego masła, mąki, jajka i przypraw wyrabiamy ciasto kruche. Teoretycznie powinno się je wrzucić na chwilę do lodówki, ale ja ten etap pominęłam. Ciasto rozwałkowujemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchu wykładamy solidnie odsączoną z nadmiaru

Szybko Tanio Smacznie
Najlepsze kruche pierniczki 965

Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania