ciasta z masłem - 500 przepisów (strona:8/34)

Proste Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami 376

niedzielny wypiek. Ciasto jogurtowe smakuje niemal każdemu, a użycie ulubionych owoców zapewni kulinarny sukces każdej, nawet najmniej doświadczonej Pani (lub Panu) Domu. Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami - Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki tortowej420 ml jogurtu naturalnego2/3 szklanki cukrucukier waniliowy160 ml oleju2 duże jajka2 łyżki proszku do pieczeniaok. 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)ok. łyżeczka mąki ziemniaczanejKruszonka(...)smarujemy tłuszczem (olej lub margaryna), oprószamy mąką ziemniaczaną i wylewamy przygotowane ciasto.Na masę jogurtową wykładamy owoce.Przygotowujemy kruszonkę:Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Kruszonką posypujemy owoce.Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 50 minut (do suchego patyczka).Moje

Słodka Strona
Krem do tortu, ciast, babeczek idealny pod masę cukrową 185

Puszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji  Składniki : 2 kostki masła razem  400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)mieszamy jeszcze około minuty  ( po spróbowaniu nie powinniśmy czuć mąki ) Odstawiamy do ostudzenia  Miękkie masło ucieramy na puszystą masę  i dodajemy ostudzoną masę po łyżce  gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Białko-wiec z makiem 156

Nazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość wygląda kuszącą i w dodatku smakuje wybornie. Składniki: kostka  masła 1.1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki) 9 szt białek 32 g  cukru waniliowego olejek migdałowy(...)waniliowym.Dodaje masę makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki, starcza mi na 4 porcję.Piekę kolo 45 minut w 170 stopniach.Ciasto upieczone i wystudzone polewam czekoladą i dekoruje wiórkami

Różowa kuchnia
Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado 322

pomidory koktajlowe i pietruszka. Właśnie do tego dania użyłabym blendera Braun MQ9. Idealnie poradziłby sobie z pastą z awokado. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek(...)pietruszki 1 awokado 1 cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie

Passions hobbies life
Paszteciki drożdżowe z kapustą 331

mleka 1 jajko 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty sól, czarny pieprz łyżka masła klarowanego średnia cebula jajko sezam do posypania wierzchu PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Pozostawić na około 10 minut aż zacznie pracować. Dodać jajko, olej, sól(...)ciasto. Pozostawić na pół godziny w cieple. Ja rozgrzewam piekarnik do 40 stopni C i wyłączam. Do tak przygotowanego piekarnika wkładam przykrytą ściereczka miskę z ciastem i zostawiam. Nadzienie: W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać łyżkę masła tworząc zasmażkę. Dodać lekko posiekaną kapustę kiszoną i podlać taka ilością wody aby przykryła zawartość

Pyry na Gaz
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 380

Czasem najprostsze danie może być prawdziwą ucztą.Dziś coś dla fanów świeżej fasolki szparagowej. Podsmażana z masłem i bułką tartą. Palce lizać.Czas przygotowania: 25 min.Porcja

kulinarnyJa
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 226

Krem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła  ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka   ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)ubijając. Gdy już przestygnie wlewamy ją po troszkę do pod pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp.  Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce

Przepisy i porady kulinarne
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 377

mnie swym niepowtarzalnym, cudownym smakiem. A dodatek dyniowego kremu czyni je wprost nieziemskim przysmakiem. Polecam nie tylko dla wegan. Przysmaki wegańskie mogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem. Bez jajek, masła i mleka krowiego wyjdzie nam super ciasto.U mnie przepis na pewno do powtórzenia. Znalezione tutaj.Piekłam w formach 26cm.Składniki ciasta:- 550g mąki orkiszowej, u mnie(...)zdejmujemy z blaszki. Z drugą częścią postępujemy analogicznie. Ja piekłam w dwóch takich samych formach (nie musiałam czekać na wystudzenie ciasta).Krem : Gdy placki się pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z syropem i masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki.Polewa:W małym rondelku podgrzać mleko

Smaczne Zdrowe
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 195

czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy(...)mieszamy trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Ściągamy miskę z rondelka i do masy wrzucamy miękkie masło oraz – opcjonalnie – kilka kropli wybranego aromatu. Ponownie mieszamy masę trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Masę rozdzielamy po równo, wylewając ją z miski na kruche spody. Poruszamy blaszkami ciasta żeby czekoladowy ganache równo rozprowadzić i wypoziomować. Wierzch od razu, przed zastygnięciem masy, posypujemy żurawiną

Karo in the Kitchen
Makowiec zawijany 805

spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki rumu lub wódki 1,5 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Masa(...)pozostałym cukrem na puszysty krem. Cukier waniliowy dodajemy do ubitej masy. Żółtka mieszamy z przesiana mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka, z roztopionym i ostudzonym masłem, szczyptą soli, olejem oraz rumem. Wyrabiamy elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Drożdżowe z malinami 117

brązowego cukru, Wykonanie;Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy(...)godz.  Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką i cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut.     wg "Ciasta na lato" - magazyn

Anioły w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 127

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec  Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko – 500 ml Rodzynki(...)rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować

Kuchnia Bon Appetit
Muffinki / Babeczki Lawendowe 176

migdałową. Muffinki idealne dla koneserów oryginalnych smaków i poszukiwaczy nowych, ciekawych składników w kuchni.Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Składniki: (ok. 20 babeczek)Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych migdałów250 g mąki pszennej200 cukru pudru160 g masła(...)jajkaskórka starta z jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura:140 g cukru pudrusok z jednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce

Słodka Strona
Świąteczna szarlotka + film 148

pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej(...)białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki, okrągły placek

Smakowite Dania
najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i suchych drożdży... 185

sól - szczypta, masło lub margaryna 10 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, drożdże suche 1 opakowanie, śliwki węgierki 22 sztuki jajka "XL", cukier, sól hakiem w robocie wymieszać, palmę roztopić i wlać do niej zimne mleko i można od razu wlać do misy z jajkami i dalej mieszać wsypać mąkę, suche drożdże i ciasto wyrabiać(...)zostawić na 1 godzinę lubimy ciasto nie za wysokie dlatego te ilość rozdzielam na 2 foremki tortownica 20 cm i keksówka 22 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką do blaszek dodać ciasto w odpowiedniej ilości do foremek i poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem ciasto piec w 200C około 40 minut i z blaszek dopiero wyjąć jak wystygną

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania