się ciastem przy kawce :) Ciasto wchodzi na stałe do mojego repertuaru "super wypieków" :) Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO: 375 g mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 opakowanie) 1 jajko + 1 żółtko 50 g cukru 100 g miękkiego masła 150 ml ciepłego mleka szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 1/2 kg śliwek (użyłam niecałe 400 g) 150 twarogu(...)łyżeczki pasty waniliowej (użyłam 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią) WYKONANIE: Zdjęcie instruktażowe Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, jajko i żółtko, sól, miękkie masło pokrojone na kawałki oraz dolej ciepłe (nie gorące) mleko. Wymieszaj składniki łyżką do połączenia, a następnie wyrabiaj ręką
Słodko-Słony Świat Ilonypodgrzewaj tak aby zgęstniał (ok 6-8 minut), odstaw do ostygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą mąkę, sól, masło i 2/3 wystudzonego miodu. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wyciskamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, smarujemy je resztą miodu
Niezły Młynekpuszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka, a następnie startą cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przełożyć do 1 większej formy (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotujemiodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko) i wycinaj ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, kładź na nią gotowe pierniczki, Posmaruj je białkiem i posyp cukrem i wybraną posypką. Piecz
Gotowanie to kochaniepieczeniałyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki brązowego cukru2-3 łyżki kakaoDodatkowo:marmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie zagnieść.Następnie ciasto można podzielić na 3 mniejsze części i wstawić na jakieś 20 minut do lodówki. Potem każdą cześć rozwałkować na cienko i wykrawać
Moje pyszne gotowaniekulę i lekko spłaszczamy, jego powierzchnię smarujemy oliwą (zapobiegnie to nam przed wyschnięciem jego powierzchni). Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką umieszczamy w ciepłe miejsce, dalekie od przeciągów na ok. 1 godzinę. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i przyrumieniamy go. Kolejno zmniejszamy ogień, dodajemy listki ulubionych ziół, chwilę podsmażamy wraz z czosnkiem. Wlewamy(...)solą, słodką papryką, bazylią lub ulubionymi ziołami i zagęszczamy sos mielonym lnem energicznie mieszając ( czynność ta nie jest obowiązkowa). Sos odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyjmujemy je z miski. Umieszczamy je na stolnicy i dzielimy na 6 równych części ( każda porcja rozmiaru garści, tak jak na zdjęciu) Każdą część formujemy w kulkę
Symfonia Smakówpieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu, 1 łyżka cukru brązowego - masło roztapiamy w garnku dodajemy karob, cukier, mieszamy do połączenia się składników i gotowe), bananem, wiórkami(...)osteoporozą, - wspomaga odporność organizmu.Zastosowanie: - do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie,- jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka,- jako polewa do lodów i deserów- do pieczenia chleba, ciast i ciasteczekWartość energetyczna i odżywcza 100g produktu: - wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal,- białko
Symfonia SmakówCiasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie suchy to można
Na słodko lub wytrawnieprzyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować(...)zgotować, dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g pokrojonego zimnego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujeSkładniki: jajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 15 dag, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, aromat cytrynowy 3 krople, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, jabłko winne 8 sztuk, wiórki kokosowe 2 łyżki miękka palma, cukry, sól, jajko, proszek do pieczenia z mąką, gęstą śmietanę 18% w robocie wyrabiać(...)sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubięsmaczne. Składniki : Pół szklanki mąki pszennej typ 550 Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 1 małe jajko 75 g zimnego masła Pół szklanki płatków owsianych 75 g rodzynek 3 łyżki drobnego cukru Składniki umieściłam w misce, zagniotłam ciasto, owinęłam folią i wstawiłam do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyjęłam, rozwałkowałam na grubość około
apetytnapieczenieDodać sól,cukier,cynamon i drobno startą czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem,wymieszać z grzańcem ( winem ) i płynnym masłem.Przelać do mąki,dokładnie wymieszać ( np.robotem kuchennym ). Białka ubić na sztywną pianę,dodać do pozostałych składników ciasta i dokładnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki do wysokości 2/3 i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C ( z termoobiegiem
Przepisy i porady kulinarnewymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Dodaj składniki z jednej miseczki do drugiej, wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno się lepić i być zbite.Wsyp M&M's.Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z masy formuj spore kulki, kładź je na blasze i lekko rozgniataj. Byłoby idealnie
Gotowanie to kochanieznalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego) 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej(...)Teraz bierzemy dużą miskę i wbijamy do niej jajka w całości i miksujemy, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut do jasności i puszystości. Następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy, potem wlewamy mieszankę kakao, kawy, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy szybko tylko do połączenia składników. Tortownicę
Blondynka Gotujepostanowiłam się do niej zabrać. Troszeczkę ją zmieniłam i nie dałam połówek jabłek, bo miałabym ich za mało na brytfankę (siostra za mało kupiła :)), zrobiłam więc trochę po swojemu. Ciasto wyszło smaczne, ale jak dla mnie to ta szarlotka jest pyszna na ciepło, schłodzona już mi tak nie smakuje. Jednak kiedy będę miała ochotę na szarlotkę z lodami(...)homogenizowanego waniliowegokostka margarynaNadzienie:8 jabłek2 łyżki cukrułyżeczka cynamonuWykonanie:Piekarnik na 180 stopniMąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną troszeczkę większą (to będzie nasz spód).Następnie prostokątną dużą brytfankę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (to większe) i dać na dno blachy.Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać
Moje pyszne gotowanie