Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy(...)należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie na jej dnie układamy herbatniki. Następnie wykładamy: połowę masy budyniowej, herbatniki, 2/3 masy śmietanowej, herbatniki, pozostałą masę budyniową i znów herbatniki. Wierzch smarujemy cienką warstwą pozostałej śmietany. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno trafić
Słodka Stronaperłowego cukru 1 jajko Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło z cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj z jajkiem. Dodaj utarty imbir. W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną mieszankę i wymieszaj. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Uformuj z ciasta małe kulki
codojedzeniaJedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z
Anioły w kuchniPierniki to smak Bożego Narodzenia. Dzisiaj z rana powstało to cudeńko.. Składniki; 10 dkg cukru, 15 dkg masła, 20 dkg miodu, pół łyżeczki mielonych
Anioły w kuchniCiasto - REWELACJA, inaczej nie da się go określić. Mocno czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach i te zatopione w nim kawałki czekolady.... Zachwycą się nim wszyscy fani brownies, czekolady... i nie tylko.Brownie wzorowane na przepisie Nigelli Lawson. Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson - Składniki:165 g masła + 1 łyżka85 g czekolady gorzkiej85 g czekolady mlecznej3 jajkaniepełna szklanka(...)cukrułyżeczka ekstraktu z wanilii3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki pokrojonej mlecznej czekolady1/4 szklanki białej czekolady cukier puderPotrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson - Sposób przygotowania:Masło i czekoladę (85 g mlecznej + 85 g gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej - ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii, połączyć z rozpuszczoną czekoladą i ubić. Następnie dodać mąkę i sól
Słodka Stronapóźno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem.Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało prawdopodobnie do owych...W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle jakiej okazji.W oryginale, jak wiadomo, przełożenie, czyli biały krem powstaje z kremówki, serka typuPhiladelphia, masła i cukru.Myślicie, że u mnie było(...)Philadelphia (ewentualnie jakiś mocno gęsty ser wiaderkowy) 2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny szklanka cukru pudru dodatkowo: 2 opakowania świeżych truskawek (bardzo dużych) ok. 20 małych bezików Spody: Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, białą masę - najwyższe obroty, ok. 10 minut ucierania. Cały czas ubijając, dodaję po jednym jajku. Do osobnego naczynia przesiewam
W kuchni Karmel-itkiproszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze
Słodka Stronapianę, a następnie dosypywać po łyżce cukru i po 1 żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn(...)cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być krem 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 1 kostka masła lub margaryny cukier do smaku – ja dałam 5 łyżek Przygotowanie: Sok z cytryn wymieszać z mlekiem. Odlać szklankę. W szklance mleka rozrobić budyń, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka z sokiem
Fabryka pomysłówAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)cukier się całkowicie rozpuści. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło, pomieszać by się rozpuściło i pozostawić do wychłodzenia. Suche składniki dokładnie połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić
Poezja Smaków - blog kulinarnybogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać rum. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dosypywać po łyżce mąki, na koniec miksować jeszcze 2 minuty Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać z ciastem
Kulinarne Inspiracjełyżeczki soli - 8 parówek Sposób przygotowania: W miseczce za pomocą trzepaczki mieszamy masło z cukrem, dodajemy jajka, wlewamy maślankę i dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce dokładnie łączymy sodę oczyszczoną, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą oraz sól. Suchą zawartość drugiej miseczki wsypujemy do pierwszej i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lejące. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przygotowujemy silikonowe foremki
Mentor Smakukąpieli wodnej - studzimy do momentu gdy czekolada całkowicie ostygnie, ale nadal pozostanie płynna.Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce
Słodka StronacukruPrzygotowanie:Do miseczki wsypać wiórka, mąkę, płatki owsiane i cukier. W rondelku roztopić masło z miodem. Sodę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i szybko wlać, ciągle mieszając, do rondelka. Mieszankę przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto na blaszkę i spłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut w 170 stopniach. Ciastka wyrosną
Czarnawisienkawody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego dżem jagodowy do posmarowania Dekoracja 150 ml zimnej kremówki 30% 0,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek(...)miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Masę wylać na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i odłożyć na godzinę do stężenia. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i polać
Ala piecze i gotujeWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec je już(...)Cukier, miód i masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 3 minut- syrop powinien osiągnąć temperaturę 120°C. Teraz wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę i podgrzewamy mieszając do jej rozpuszczenia. Masę wlewamy do bakalii i mieszamy do połączenia, a następnie przekładamy do formy. Wierzch ciasta dociskamy i wygładzamy zwilżonymi wodą dłońmi. Pieczemy 40-45 minut
Rozpustne gotowanie