ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:974/3191)

Ciasteczka z budyniem i winogronem. 126

wyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe  1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku 100 g margaryny(...)łyżką masła. Odstawić do przestygnięcia.    Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , margarynę , cukier, cukier waniliowy . Wszystko wyrobić mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować nie za grubo wykrawać foremka ciasteczka z lekkim wgłębieniem w środku , chyba że macie taką foremkę . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć ciasteczka , w każdy środek nałożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Śniadaniowe brownie czekoladowo-korzenne z borówkami 141

Poszukując codziennej dawki inspiracji często napotykam przepisy na ciasta z fasoli - szczerze mówiąc jakoś nie wyobrażałam sobie ich smaku... fasola na słodko? Dynia, marchewka - owszem, ale roślina strączkowa? Postanowiłam spróbować, ale oczywiście wg własnego pomysłu :) Białą fasolę zmiksowałam z ciemnym kakao i przyprawą korzenną i muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył :) Placuszki są kruche, mięsiste i bardzo sycące, cudownie pachną(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: jogurt naturalny borówki Rozgrzewamy patelnię. Fasolę odsączamy dokładnie z zalewy, przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Miksujemy na gładką masę. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy

Chocolate Muffin Blog
Chałka z kruszonką 138

mleku i pozostawiamy do przestudzenia.  A jajka ucieramy z pozostałymi 5 łyżkami cukru do powstania gęstej bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajka i mleko  z masłem. Wyrabiamy dokładnie. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu,  aż podwoi swoją objętość, minimum 1 h. kruszonka(...)masło ucieramy z cukrem i mąką, aż powstaną charakterystyczne grudki.  Jeżeli nie chce nam wyjść idealna kruszonka, masę wkładamy do lodówki na 30 minut,  po tym czasie ponownie ucieramy, za pewnie mieliśmy zbyt miękkie masło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, posypana mąką, jeszcze chwilę zagniatamy,  a następnie ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z cukinią i kurczakiem 167

oliwie z oliwek. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawionego do smaku tylko solą i pieprzem. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy masę jajeczną – śmietanę mieszamy z jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, a następnie układamy na nim cukinię, kurczaka, plastry pomidora i całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu tarty układamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ptysie z masą piernikową 142

składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec ok. 30 minut (pierwszą(...)wrzucić do blendera i dodać śmietanę. Włączyć blender na kilka obrotów, po czym poczekać ok. 5 minut, by pierniki stały się trochę wilgotne. Zmiksować pierniki ponownie na leciutko grudkowatą masę. Wyjąć masę do miseczki i odstawić, by trochę zgęstniała. Ostudzone ptysie przekroić w połowie. Pomiędzy obie części ptysiów wkładać masę piernikową. ----- Podobne: Ciastka "bogactwo minerałów" Ptysie z pastą z groszku

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z wiórkami kokosowymi bez pieczenia (wegańskie, bezglutenowe, bez dodatku cukru) 146

szklanki oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Masa: 4 dojrzałe banany 1 szklanka wiórków kokosowych pół szklanki orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 1/3 szklanki syropu wiśniowo-daktylowego (można zamienić na dowolny sok owocowy) 1/4 szklanki syropu daktylowego Dodatkowo: kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta Przygotowanie: Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód(...)równomiernie wylepić dno blachy, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Masa: Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i miksować do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka, następnie przełożyć na przygotowany spód. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi

Domowa Cookierenka Agi
Rafaello 157

Mój pierwszy wpis na blogu i zaczynam od ciasta, które pewnie większość z Was już zna. Rafaello to ciasto bez pieczenia. Krakersy lub herbatniki przekładane pyszną masą budyniową z dodatkiem kokosu. Na wierzchu prażony kokos. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy krakersy zmiękną. Przepis na dużą formę z 4 warstwami krakersów zapożyczyłam z bloga www.domowe-wypieki.pl i trochę zmodyfikowałam. Składniki: około(...)Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na górze ma być masa budyniowa. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta. Ciasto wstawić na noc do lodówki

Cukiernia Pychotki
FALE DUNAJU 114

proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę do kremów utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita.  Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Udekorować gorzką czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
Tort węgierski 193

siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubita puszysta masę dodajemy do maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy (¿ 23 cm). Najwygodniej będzie użyć formy silikonowej, gdyż nie trzeba jej smarować, a ciasto jest łatwe do wyciągnięcia. Jednak

Pyry na Gaz
BEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! 212

chciała zdjąć, wtedy kiedy ciasto ostygnie, będzie to niemożliwe, rolada będzie Ci się łamać- dlatego opisuję to bardzo szczegółowo) połóż ponownie na cieście. Zacznij zwijać ciepłą roladę w dwa papiery i ściereczkę.  Roladę odstaw do ostygnięcia. MASA: - 500 ml śmietanki 36% - 2 -3 łyżki cukru pudru - 4 brzoskwinie w syropie - 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Żelatynę rozpuść w jak najmniejszej(...)sztywno, dodawaj cienkim strumieniem żelatynę i ubijaj dalej, dodaj cukier i wymieszaj masę. Delikatnie rozwiń roladę nałóż masę i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Roladę zroluj i owiń papierem tak jak cukierka. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Gotowe!  Pyszne ciasto na Wielkanoc.  Więcej przepisów na WIELKANOC ZNAJDZIESZ TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami 162

POLEWA","2 \u0142y\u017cki kakao","100 ml mleka","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a","1 \u0142y\u017cka cukru pudru \/ 3 kostki czekolady mlecznej"],"recipeCategory":"","recipeYield":"","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT0H50M","totalTime":"PT1H20M","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":0,"carbohydrateContent":"","cholesterolContent":"","fatContent":"","fiberContent":"","proteinContent":"","saturatedFatContent":"","servingSize":"","sodiumContent":"","sugarContent":"","transFatContent":""},"recipeInstructions":["INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA","CIASTO","Bia\u0142ka odseparuj od \u017c\u00f3\u0142tek. Ubij bia\u0142ka, nast(...)winem i posmaruj wi\u015bniami w zalewie alkoholowej. Wy\u0142\u00f3\u017c krem i przykryj drug\u0105 po\u0142\u00f3wk\u0105 ciasta. \n","POLEWA","Mleko podgrzej na ma\u0142ym ogniu i dodaj cukier\/czekolad\u0119 plus kakao. Dodaj mas\u0142o i energicznie wszystko wymieszaj a\u017c sk\u0142adniki si\u0119 rozpuszcz\u0105. \n","Polew\u0119 wylej na ciasto i posyp

A to pestka
Naleśnikowy tort czekoladowy+ Podsumowanie roku z Nastoletnimi 236

naleśników. Rzecz jest banalnie prosta- smażycie naleśniki, po czym przekładacie je pysznym, czekoladowym kremem tworząc torcik. Wierzch polewacie polewą i dekorujecie czekoladą, wafelkami itp. Po przekrojeniu tort przypomina trochę Ciasto Marlenkę , gdyż tak jak ona ma mnóstwo warstw, które prezentują się znakomicie! To, jak wysoki będzie Wasz torcik, zależy od wielkości patelni, na które będziecie smażyć naleśniki. Ja smażyłam(...)Wszystko zmiksować przez około 1 minutkę. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Na powierzchni masy powinny pojawić się bąbelki, a sama masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe włożyć do lodówki na 60 minut (można pozostawić na całą noc, a rano tylko usmażyć naleśniki).       Po tym czasie patelnię o średnicy

Nastoletnie Wypiekanie
Maślana tarta kajmakowa z orzechami i białą czekoladą 116

super!) 1 cukier waniliowy 1 łyżka drobnego cukru do wypieków masa kajmakowo-serowa 250g twarogu (użyłam z Piątnicy) 200g masy krówkowej 1 łyżka śmietanki 36% kilka orzechów włoskich kilka kostek białej czekolady suszona lawenda (opcjonalnie) 1 figa Wykonanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem(...)Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy dokładnie. Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi, posiekaną białą czekoladą oraz plastrami świeżej figi. Raj dla podniebienia! Maślana tarta kajmakowa z pewnością Ci posmakuje. Spóbuj! Nie wahaj się użyć solonego masła do kruchego ciasta – sprawdza się rewelacyjnie. Do jesiennych deserów wypijamy dzbanki herbat. Dosłownie

Raj dla Podniebienia
Kremowy sernik chałwowy z polewą chałwową 224

olejek waniliowy 250 g chałwy np. waniliowej  Wszystkie składniki za wyjątkiem chałwy blendujemy lub miksujemy, ale tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta. Chałwę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy łyżką. Masę serową przekładamy do tortownicy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy bez termoobiegu w kąpieli wodnej (możecie o niej więcej poczytać tutaj(...)polewę: 150 g chałwy 150 ml śmietanki kremówki Chałwę blendujemy ze śmietanką. Następnie podgrzewamy do otrzymania klarownej i gęstej polewy, którą przed podaniem na sernik należy schłodzić. Dekorujemy ciasto polewą chałwową i gotowe! Smacznego! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

Proponowane wyszukiwania