Witajcie, jest weekend musi być ciacho! Dzisiaj przygotowałam bezglutenową roladę o smaku Snikersa - bez dodatku białego cukru oraz mleka. Ciasto ma wyraziście czekolady smak i chrupiące nadzienie. Idealnie sprawdzi się na deser dla dużych i małych. Nagrałam także film z jej przygotowaniem - link znajdziecie na końcu przepisu (mój pierwszy! - jestem ciekawa jak Wam się spodoba:)). Wartości odżywcze(...)masę wylewamy na formę do pieczenia (moja ma wymiary 24x24 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto zawijamy w ściereczkę na kształt rolady. Pozostawiamy do wystudzenia. Masa Daktyle moczymy w wodzie przez około 20 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Orzeszki ziemnie siekamy i dorzucamy do daktyli
Health-Fit-LifePuszyste ciasto z dużą ilością wyczuwalnych fig i orzechów. Dość proste w wykonaniu. Przepis pochodzi z Małej cukierenki i za każdym razem się sprawdza. Po prostu pyszności! Ilość: tortownica o śr. 26cm 10 suszonych fig 250 gram margaryny 220 ml wody 2 łyżeczki cynamonu 3 jajka 200 gram cukru 190 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)ubijać całość na najwyższym biegu przez 7 minut. Dodać mąkę i wymieszać całość łyżką. Następnie dodać orzechy i ponownie wymieszać. Na koniec dodawać partiami ostudzoną masę figową, dokładnie i ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy. Piec około 60 minut w 180C, przy czym po 40 minutach przykryć ciasto folią aluminiową. Przechowywać w temperaturze pokojowej przykryte folią aluminiową i ściereczką
Czerwony Gupikpojemniku blendera (mój blender ma podwójne ostrze i mocno rozdrabnia) dobrze rozdrobnić lub zetrzeć na tarce i dodać do masy, wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto, ciasto powinno być dość gęste, nie za rzadkie na cieście ułożyć gęsto śliwki bez pestek, piec w nagrzanym piekarniku na 200C(...)sztywno razem z galaretką w proszku mikserem ubitą śmietanę od razu wyłożyć na wierzch ciasta, posypać śmietanę posypką czekoladową i schować ciasto do lodówki - ciasto marchewkowe jest bardzo smaczne, można je zrobić z owocami, przełożyć masą kremową, bitą śmietaną.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Dodać creme fraiche, połączyć. Na końcu wsypać borówki i wymieszać łyżką. Masę przełożyć do keksówki wyłożónej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Przestudzić przez 15 minut, następnie wyjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki cukru Dodatkowo: Mała puszka masy kajmakowej ok 200 G Sposób wykonania polewy miodowo orzechowej: W garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem i cukrem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilę całość gotujemy cały czas mieszając. Gotową polewę zdjąć z ognia i wystudzić. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto, podzielić(...)ugotowaniu wystudzić. Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę kajmakową. Masę kajmakowa przykryć ostatnim plackiem z plewą orzechowo miodową. Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Smacznego
Na słodko lub wytrawniedlatego pomyślałam, że mogę zrobić coś łudząco przypominającego włoskie tiramisu . Zajrzyj również: Rolada z kremem kokosowym i marakują Rolada orzechowa Rolada z masą z mleka w proszku Rolada z kremem ciasteczkowym Rolada z budyniem kokosowym Ciasto tiramisu Rolada tiramisu to rolada biszkoptowa ze śmietaną kokosową, z dominującym smakiem kawy i kakao. Śmietana kokosowa w roladach to mój sprawdzony sposób(...)ekstrakt kawowy z hurtowni Amus Dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku kakao do oprószenia Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jaj dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, żeby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy szpatułką po całej powierzchni. Będzie dosyć cienka
MamaOskarkakubka i odstawić do wyrośnięcia masło z cukrem roztopić, obroty 2, temperatura 37 C, 2 minuty dodać przesianą mąkę, jajko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, interwał, 3 minuty odstawić do wyrośnięcia Przygotowanie masy makowej – odsączony mak zmielić trzykrotnie przez maszynkę. W garnku roztopić masło, cukier i miód. Następnie dodać mak, rodzynki i orzechy. Gotować na małym ogniu
Kuchnia PokoleńWprowadź olej kokosowy w stan ciekły, dodaj do jajek i ponownie roztrzep. Dodaj mąkę kokosową oraz mleko lub wodę i całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wlej na rozgrzaną patelnię około 2/3 chochli ciasta i smaż kilka minut, aż naleśnik stanie się złocisto-brązowy. Przewróć i smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru. Składniki CIASTO 50 g mąki
Eat me! Fit me!przez praskę. Dodać żółtka , cukier , cukier waniliowy , olejek waniliowy i roztopioną margarynę .Następnie dodać budynie . Wszystko utrzeć mikserem. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na ciasto. Piec w temperaturze 175/ 180 stopni około 70 / 75 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliumyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć na łyżce oleju, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, delikatnie przestudzić. Ułożyć na cieście. Posypać pokruszonym serem feta. Jajka roztrzepać ze śmietaną, sporą szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, powstałą masą zalać przygotowany(...)wcześniej placek. Pomidorki pokroić na połówki i równomiernie rozłożyć na tarcie. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 30 minut, do zrumienienia brzegów i ścięcia masy jajecznej. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie: 3,6 zł szpinak 2 zł czosnek 0,3 zł pomidorki 2 zł ser typu feta 1,6 zł jajka 2,10 zł śmietana
Obiad za dychęwielki "kluch" odchodzący łatwo od ścianek garnka. Ciągle mieszając gotować jeszcze parę minut po czym odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimne). 2. Gdy masa przestygnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt(...)się oprzeć :) Masy wyszło trochę więcej niż na podaną ilość ptysiów (zostało mi go ok 1 szkl), ale jej proporcje są takie, że ciężko byłoby zrobić jej mniej (trzeba byłoby się bawić w dzielenie galaretki czy mascarpone, które występuje na ogół właśnie w opakowaniach po 250 g - mus jest przepyszny i nadaje się do przekładania wszelkich ciast, więc lepiej wykorzystać
Kto ugości moich gości?Robiliście kiedyś ciasta na kefirze? Jeśli nie to najwyższa pora! Takie ucierane na kefirze ciasta na bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Świetnie komponują się z każdymi sezonowymi owocami – jabłkami , truskawkami, borówkami czy tez brzoskwiniami. Robi się je błyskawicznie i nieziemsko smakują – najlepiej prosto z piekarnika. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 22cm ) * kefir – 400 g * jajko – 3 szt * cukier drobny(...)szkl * jabłka – ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, d odajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę, p rzez sitko posypujemy bułką tartą, u kładamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut w 180C
Ostra na Słodkomożna zrobić bez użycia piekarnika. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki . Tym razem upiekłam więc czekoladowe ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych składników a przy tym rewelacyjnie smakuje. Polecam wszystkim łasuchom- małym i dużym. Składniki (tortownica(...)czekoladę. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa odstawiamy ją do wystygnięcia. Dokładamy surowe jajko. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną, dokładamy do masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy je pestek. Wykładamy na ciasto skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Pobite gary Barbarypiernikową. Odstawiamy. Do oddzielnej miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchew, mieszamy. Dolewamy schłodzone roztopione masło i orzechy. Mieszamy łyżką do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 25cm wykładamy papierem. Wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 200st i pieczemy ciasto przez jakieś 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180st i dopiekamy(...)200g gorzkiej czekolady, · 3 łyżki z górką cukru muscovado. Miksujemy serek na puszystą masę. Rozpuszczamy czekoladę z cukrem w kąpieli wodnej i po lekkim schłodzeniu dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kroimy ciasto na 2 części, wykładamy ¾ kremu resztę zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta. Dekorujemy dowolnie
Leśny Zakątekjajka z cukrem/ksylitolem ubić na puszystą, jasną masę. Jajka powinny potroić objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mączką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej w 3 ratach, delikatnie mieszając szpatułką. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, boków formy nie smarujemy tłuszczem. Piec w 170`C 35 minut. Wyjąć z foremki dopiero po ostudzeniu. przeciąć(...)Około 150 g pulpy jeżynowej wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną, resztę przeznaczyć na dodatek do kremu mascarpone z dodatkiem cukru ubić ze śmietaną kremówką na puszystą masę. Podzielić krem na 2 porcje. Do jednej wmieszać rum, do drugiej dodać kilka łyżek pulpy jeżynowej składanie tortu: ułożyć na paterze kruchy blat, posmarować go dżemem. Położyć pierwszy blat biszkoptu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!