Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko. Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik , więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie. Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą. Koniecznie sami spróbujcie! A przepis i troszkę informacji na temat kremówki/napoleonki macie tu - klik(...)jakiś czas przemieszać.) Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową. Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami. Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi. Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania
Di gotujesyrop przez 10 minut. Ciasto • Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę. Ja nie miałam mąki ryżowej, zmiksowałam więc ryż w młynku do kawy. • Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Przygotować
To co kochambiałek , następnie utrzeć je na gładką masę z cukrem. Dodać cukier waniliowy, powoli mąkę, proszek do pieczenia, wodę i powoli miksować. Następnie do masy wlewamy olej i wszystko łączymy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.Na wierzch układać truskawki lub inne owoce sezonowe czy też mrożone. Pieczemy
Aromatyczne Podróżełyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 120g bakalii (nerkowce, suszona żurawina, rodzynki) Wykonanie: - składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować marchewkę - miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać ekstrakt z wanilii i jajko, ponownie utrzeć - mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę przesiać, dokładnie wymieszać - bakalie pokroić(...)mniejsze kawałki (również duże rodzynki i żurawinę) - do masy dodać mąki, składniki wymieszać, wyrobić mikserem lub dłonią, pod koniec dodając bakalie - ciasto będzie miększe i bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść - ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około 3,5-4cm (schłodzone
Smakołyki Berenikikilku przepisów w jeden. To bardzo lekkie, delikatne i smaczne ciasto. Dla osób które, liczą kalorie jest to świetny wybór. Smak ciasta jest wyjątkowy. Składniki: Spód - 400g herbatników o smaku czekoladowym - około 200g masła Masa borówkowa - 600 ml jogurtu greckiego - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 4 czubate łyżki żelatyny(...)borówkowy , przygotowaną żelatynę i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na spód z herbatników i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na około godzinę. ( czekamy aż masa stężeje) Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. Powstały krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy borówkami
Pan i Pani Smith w kuchniprostokątną blachę. Zmniejszyłam proporcje składników na biszkopt (oryginalnie było to 6 jajek, 6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2,5 łyżki budyniu). Składniki na masy nie uległy zmianie - dzięki czemu ciasto jest naprawdę wysokie. Czy mi to ciasto smakuje? Mam do niego stosunek ambiwalentny. Niby jest OK, ale masa zielona wydaje mi się zbyt mdła. Przygotowałam ją używając soku
Przepisy Aleksandryjego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto
Candy Pandasciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców. Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka(...)ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie). Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż. Masa serowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka
Słodki Zakątekczubata łyżka śmietany 18% szczypta soli na masę: 100g mleka w proszku 100g cukru trzcinowego 100g masła 50ml wody łyżka kakao na plamki przepiórcze: śmietana 36% – 100ml tabliczka deserowej czekolady płatki migdałowe do zdobienia Robimy! Mąki mieszamy ze sobą. Masło posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą(...)godzinę lub na pół godziny do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować jajo, lekko należy podwyższyć jego brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni, lekko się zarumieni. Spód musi się wystudzić, a następnie wypełniamy go masą. Masa: Rozpuszczamy masło. Miksujemy mleko w proszku wraz z cukrem i kakao. Dodajemy wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Całość
Latosiowydomszwedzkie lekko pikantne pierniczki imbirowe, które można zakupić np. w IKEI w różnych smakach. Warto przygotować je samemu, ponieważ zapach korzennych przypraw, który unosi się podczas pieczenia jest niesamowity. Ciasto po schłodzeniu jest elastyczne i dobrze się wałkuje, otrzymamy z niego około 100 cienkich, chrupiących pierniczków, a przepis pochodzi ze strony Delicious Days . Składniki: 150 g melasy/syropu klonowego(...)syrop klonowy. Przemieszać do połączenia składników. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sól, przyprawy, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i wlać wystudzoną masę. Zagnieść całość mikserem na gładkie klejące ciasto. Wyłożyć je na folię spożywczą, owinąć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia. Piekarnik nastawić na 175 stopni C. Schłodzone ciasto
wyzwania kuchenneKolejny sernik na zimno. Ostatnio spodobała mi się ta forma ciast i prawie w każdym tygodniu pojawia się inna wersja na naszym stole. Dziś delikatny sernik z kawałkami brzoskwiń i galaretką cytrynową dla przełamania smaku. Orzeźwiający i przywołujący lato sernik na zimno. Składniki: 1kg sera białego śmietankowego 450g jogurtu brzoskwiniowego (może być z kawałkami owoców) 100g cukru brzoskwinie z puszki(...)miksujemy aż płyn połączy się z masą serową. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, odsączamy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy serowej, mieszamy lub delikatnie miksujemy. Masę serową wlewamy powoli do tortownicy, wstawiamy ciasto do lodówki na 6-8godzin. W trakcie chłodzenia wylewamy na sernik tężejące galaretki
Gotowanie i blogowanieodstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować podłużne bułki i pozostawić pod przykryciem na kolejne 30 minut. Przed pieczeniem bułki naciąć na górze, aby powstało charakterystyczne wyżłobienie. Posmarować odrobiną mleka i posypać sezamem. Piec 10-15 minut(...)sojowym, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Do miski wbić jajko, wsypać mąkę i wlać mleko, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowanym ciastem zalać kurczaka. Do pojemnika z przykrywką wsypać mąkę, około 1/2 szklanki. Wkładać do niego po 3 - 4 kawałki kurczaka, zamknąć przykrywką i potrząsać tak aby mąka
Kuchnia w opałachdrugim dodawać żółtka, miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Przełożyć do czekoladowej masy i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem) o średnicy 25 cm i pieczemy w 160 stopniach przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić(...)kompotu Wszystko składniki (z wyjątkiem wiśni) dokładnie połączyć. Przelać do garnka o grubym spodzie, podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić. Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na wolnych obrotach. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć
kulinarnyswiatdomidodajemy cukier (po kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i wszystko mieszamy, masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 35 minut.Po upieczeniu otwieramy tortownicę i przekładamy(...)ciasto na talerz (odwrotnie niż było w piekarniku) tak, aby góra tortu była prosta. Pozostawiamy, aż ciasto wystygnie.(Ciasto można przygotować dzień wcześniej).Ciasto kroimy na trzy równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu.Czekolady rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki
Serce zamknięte w formie pysznościWymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 - 25 minut Składniki : Ciasto : 5 jaj 3/4 szkl. cukru 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej(...)łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki czubate żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowany biszkopt wylewamy
Różne smaki w kuchniprzesianym cukrem pudrem. Gdy masa się połączy dodaję 3 jajka, cukier waniliowy, ciągle mieszam. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam delikatnie do masy i cały czas miksuję do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układam w równych odstępach śliwki przekrojone na pół i ułożone skórką do dołu. Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego
Zasmakuj KuchniSzybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)herbatniki. Posmarować kajmakiem i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wyłożyć na nie przygotowaną masę. Polewa czekoladowa 60 g mlecznej czekolady 45 ml (3 łyżki) mleka 3,2% Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Lekko przestudzić, by była chłodniejsza, ale płynna. Polać przygotowane ciasto polewą czekoladową. Przykryć całość i wstawić do lodówki
Słodkie inspiracjeulubionych. Stary przepis, znany chyba wszystkim. Ale trudno ja nie mogę się oprzeć kruchemu spodowi, delikatnej piance białkowej i tym wszystkim bakaliom. :) W przypadku tego ciasta pozwalam sobie na łatwiznę i używam gotowej masy karpatkowej. Można jednak przyrządzić ją samemu. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 4 żółtka 2 łyżki
Cynamonowe szczęścieCiasto na bazie kakaowego biszkoptu, warstwy śmietanowej z orzeźwiającymi brzoskwiniami, która świetnie komponuje się ze słodką masą krówkową i chrupiącym prażonym słonecznikiem. Takie połączenia smakowe tworzą idealny pomysł na deser. Składniki: Biszkopt : 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa(...)puder i dalej ubijając dodać tężejące galaretki. Całość dokładnie wymieszać. 3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. 4. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, wylać warstwę śmietanowo - brzoskwiniową, przykryć drugim blatem, posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem
Szalona Kuchnia Eweliny