ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:967/3191)

Pizzerinki pełnoziarniste 121

wygląda wyjściowo, ale za to jak smakuje, jak za starych dobrych czasów, a dzięki pełnoziarnistej mące jest nawet taka trochę rustykalna, no ewidentnie domowa :D Składniki na 4 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant (8g) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru niecała szklanka ciepłego mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła(...)startego żółtego sera suszona bazylia   Mąki, drożdże, sól i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać masło, jajka oraz powoli dolewać mleko, mieszając. Gdy masa będzie gotowa zacząć wyrabiać rękoma, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Odłożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę, aby podwoiło objętość.   Sos: w miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy

Simply Food
Murzynek z nutą piernikową 187

odpuszczają., uff jak gorąco. Na razie nie piekę, bo w domu jest i tak okropnie gorąco i bez używania piekarnika. Dzisiaj przepis na murzynka z nutą piernikową. Wspaniałe czekoladowe ciasto, delikatne i lekko wilgotne. Wzięłam go z  TEJ strony. Naprawdę polecam  :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3 jajka 1 – 1,5 szklanki cukru(...)Gotować około 2 minut stale mieszając, a następnie wystudzić. Mąkę przesiać, połączyć z cynamonem,  przyprawą do piernika i sodą a następnie dodać do wystudzonej masy, wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec mieszania ciasta dodać dżem i wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Ubite jajka dodać do ciasta

Na słodko lub wytrawnie
Francuska tarta z musem jogurtowym na bazie budyniu 184

duża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego do dekoracji owoce: jagody, maliny, truskawki, .... Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  budynie rozpuść w połowie szklanki mleka, pozostałe mleko zagotuj i wlej budynie, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta masa i zdejmij z ognia do ostygnięcia(...)wyłóż na nie ciasto francuskie, po nakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10-15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. W misce ucieraj budyń z jogurtem, aż powstanie gładka masa, następnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane, cały czas ucierając. Gotową masą zalej upieczone i wystudzone tary, następnie udekoruj świeżymi lu mrożonymi owocami

Niezły Młynek
Czekoladowo- cynamonowe brownie z orzechami 197

ciekawy.  Podczas pieczenia ciasta po całym domu unosił się cudowny zapach czekolady, cynamonu i orzechów. Miałam wielką ochotę na kawałeczek.  Długo nie wytrzymałam więc upiekłam dla siebie. Ciasto jest przepyszne, mocno czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnymi orzechami.  Szybkie do zrobienia i bardzo łatwe. Świetnie komponuje się z kubkiem kawy ale jedzone samo również bardzo szybko znika;)  Polecam(...)osobnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia , cynamon, i cukier waniliowy. Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie dodać masę czekoladową, wymieszać. Na sam koniec do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20 x 30 cm) i piec przez 15 minut

Krakowskie smaki Ani
CIASTO UCIERANE NA MAŚLANCE Z BRZOSKWINIAMI 137

Morele i brzoskwinie to zdecydowanie jedne z moich najbardziej ulubionych owoców w sezonie letnim! Nie mogło zabraknąć ich w ukochanym cieście – ucieranym na maślance. Ciacho jest łatwe, szybkie, pyszne i zawsze się udaje! Śmiało można je robić ze wszystkimi, sezonowymi owocami. W przypadku tych bardziej mokrych pamiętajcie o posypywaniu bułką tartą przed ułożeniem owoców Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia(...)pszenna – 2,5 szklanki * brzoskwinie + płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy maślankę i olej – mieszamy. Mąkę z proszkiem i ziarna wanilii wsypujemy do masy – mieszamy. Owoce myjemy, kroimy na ćwiartki. Ciasto wylewamy na blachę. Posypujemy bułką tartą. Układamy brzoskwinie, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 45 minut w 180. Smacznego

Ostra na Słodko
muffiny czekoladowe 145

masłem dodajemy jajko i żółtko, mieszamy do połączenia się. Dodajemy śmietaną oraz ekstrakt, mieszamy. Następnie dodajemy dodajemy wymieszane suche składniki. Mieszamy do połączenia się z masą czekoladową, opcjonalnie dodajemy gorącą wodę, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (12 szt. muffin). Pieczemy w 170 st. C przez ok.15-20 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy

Domowy Smak Jedzenia
Ciastka imbirowe z melasą i kolorową posypką 150

płynnej postaci. Słodkie wypieki z melasą mają fajny, lekko karmelowy smak, a do tego są lekko ciągnące. Małe i dekoracyjne ciasteczka wykorzystuję często do dekoracji tortów i innych ciast jak np. sernika . Ciasteczka piekę niezależnie od pory roku, ale te korzenne i świąteczne sa idealne na prezenty. Bardzo lubię prezenty domowej roboty zwłaszcza wypieki i słodycze . Ciastka imbirowe z melasą(...)pieczenia.Rozpuść masło. Dodaj cukier, melasę, jajko i zmiksuj na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą, solą i przyprawami. Dodaj do maślanej masy i zmiksuj do połączenia. Formuj z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. Część ciastek możesz obtoczyć w brązowym cukrze. Układaj na blasze w odstępach – ciasto rozpływa się pod wpływem temperatury. Piecz przez

codojedzenia
Ciasto twarogowe ze śliwkami . 445

użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK   Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru pół szklanki  (125ml) mleka pół szklanki (125ml) oleju skórka otarta z całej  cytryny(...)płatków migdałowych  Wykonanie : Twaróg utrzeć w misce z cukrem , dodać mleko , olej , skórkę z cytryny. Połączyć składniki . Mąkę i proszek wymieszać  , dosypywać partiami do masy twarogowej i dokładnie łączyć całość . Zagnieść ciasto w kulkę i schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć nim dno i boki foremki.  Na ciasto

Malinowa Kawiarenka
Brownie z solą morską 114

morskiej było dla mnie nie do pomyślenia, ale postanowiłam zaryzykować i zrobiło na mnie naprawdę duże wrażenie. Podstawę tego przepisu stanowią składniki jak do brownie z masą miętową, które znajdziecie tu , uzupełnieniem tego ciasta jest gruba sól morska. BROWNIE z SOLĄ MORSKĄ Składniki: (forma 20x30) 230 g masła 200 g czekolady 200 g cukru białego 100 g cukru brązowego

Bon appetit mon amie
Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym 253

Rodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód: 330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego(...)truskawkowe.     Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta, równo rozsmarować i zostawić na całą noc w lodówce.       Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Sernik kajmakowy 270

masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie dobry-mocno kremowy, ale zwarty(...)płatki migdałów Do rondelka wkladamy masę kajmakową, mleko i masło i podgrzewamy mieszając aż powstanie gładka masa (jeśli ma grudki-musimy ją zmiksować). Gotową polewę odstawiamy, aby trochę ostygla i zgęstniała. Wykładamy ją na zupełnie ostudzony sernik, posypujemy prażonymi migdałami i wkładamy ciasto do lodówki na min 2 godziny

Zawsze głodna!
Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi 342

Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko. Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik , więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie. Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą. Koniecznie sami spróbujcie! A przepis i troszkę informacji na temat kremówki/napoleonki macie tu - klik(...)jakiś czas przemieszać.) Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową. Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami. Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi. Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania

Di gotuje
Smażone banany po chińsku 130

syrop przez 10 minut. Ciasto • Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę. Ja nie miałam mąki ryżowej, zmiksowałam więc ryż w młynku do kawy. • Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Przygotować

To co kocham
Ciasto z truskawkami 108

białek , następnie utrzeć je na gładką masę z cukrem. Dodać cukier waniliowy, powoli mąkę, proszek do pieczenia, wodę i powoli miksować. Następnie do masy wlewamy olej i wszystko łączymy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.Na wierzch układać truskawki lub inne owoce sezonowe czy też mrożone.  Pieczemy

Aromatyczne Podróże
Ciasteczka marchewkowe z bakaliami 483

łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 120g bakalii (nerkowce, suszona żurawina, rodzynki) Wykonanie: - składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować marchewkę - miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać ekstrakt z wanilii i jajko, ponownie utrzeć - mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę przesiać, dokładnie wymieszać - bakalie pokroić(...)mniejsze kawałki (również duże rodzynki i żurawinę) - do masy dodać mąki, składniki wymieszać, wyrobić mikserem lub dłonią, pod koniec dodając bakalie - ciasto będzie miększe i bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść - ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około 3,5-4cm (schłodzone

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania