łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi 2 łyżki masła 82% 2 łyżki cukru Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy ze sobą, formując kulę, którą schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masą wykładamy spód i boki blaszki, po czym formę wkładamy ponownie do lodówki na kolejne 40 minut, co zapobiegnie "zjeżdżaniu" boków ciasta w piekarniku(...)stron, zdejmujemy na talerz. Sok i karmel z patelni po ostudzeniu ubijamy na sztywno ze śmietanką i cukrem pudrem. Masę marcepanową kroimy na jak najdrobniejsze kawałeczki, całość mieszamy ze sobą. Przekładamy na wystudzony spód ciasta, na wierzchu natomiast układamy owoce. Mimo że poziom słodyczy jest tutaj dosyć wysoki, nie sposób odmówić sobie chociaż
sama złodyczCiasto: 70 g gorzkiej czekolady 70% 70 g margaryny 1 żółtko 100 g mielonych orzechów włoskich Masa serowa: 2 jogurty greckie (800 g) 6 jajek opakowanie cukru wanilinowego (duże 32 g) 1,5 szklanki purée z dyni 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa toffi: cukier(...)proszku i pozostałe składniki. Osobno ubijamy pianę z białek i szczypty soli, którą łączymy stopniowo z masą jogurtową. Tak przygotowaną masę wylewamy na ostudzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około godzinę. By uniknąć pęknięcia ciasta, gdy już widzimy, że wierzch nam się zrumienił i zaczyna rosnąć, polecam zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i powoli dopiekać
Karczma Honoriettylodówce. Twaróg miksuję z serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik
Mango Papajakażdej strony i dociskamy je, tworząc trójkąt. Twaróg, który wydostanie się nam poprzez szczeliny między ciastkami podczas układania „chatki” rozsmarowujemy na wierzchu herbatników. Nasze ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (w tym czasie masa serowa stężeje, a herbatniki lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy 3-5 łyżek mleka, aby powstała
MyCookBook.plprzygotowanych wilgotnych okruszków odłożyć 2 szklanki przygotowanego „ciasta”. Pozostałą ilość okruszków wyłożyć na posmarowanej tłuszczem dużej blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Odłożone dwie szklanki okruszków podpiec na rumiano oddzielnie około 5 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. W międzyczasie przygotować masę serowo - dyniową. Składniki na masę serowo - dyniową(...)międzyczasie przygotować śmietanę:. Wszystkie składniki wymieszać i rozprowadzić na upieczonym gorącym cieście. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze. Ciasto wystudzić. Schłodzone posypać podpieczonymi okruszkami i lekko docisnąć do masy serowej. Wstawić do lodówki. Schładzać ok. 3 godzin. Pokroić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnienastępnie zmiksować do połączenia składników. W dwóch turach wlać gorący napar kawowy i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Formę o śr. 23 cm (u mnie serduszko),wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a boki wysmarować masłem. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy(...)małym ogniu, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy. Wykonanie : Całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty (dolny blat może być odrobinę wyższy*). Na dolny blat wyłożyć krem czekoladowy i równomiernie rozprowadzić (masa może lekko wystawać poza brzegi). Przyłożyć drugi blat i lekko docisnąć. Krem, który wystaje po bokach wyrównać. Polewę partiami wylać
Chocolate Muffin BlogPRZYGOTOWANIE Biszkopt Ubijamy jaja z cukrem, ziarnkami z laski wanilii oraz szczyptą soli na jasną, puszystą masę ok. 5 minut. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy(...)średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 30-40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Krem Ubijamy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. S topniowo dodajemy m ą k ę , nie przerywając mieszania. Zagotowujemy mleko
La grande e la piccola cuocaDelikatny, puszysty biszkopt kakaowy z kremem sernikowym. Prosty i szybki w przygotowaniu. Na wierzch ciasta zamiast kakao można przygotować polewę czekoladową. Składniki na blaszkę o średnicy 26 cm: biszkopt: 5 jajek L 5 łyżek ksylitolu lub cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki kakao krem: 250 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g twarogu sernikowego(...)dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej stopniowo dodać przesiane suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, np. szpatułką. Spód tortownicy wyłożyć papierem. Wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 30-35 minut. Masa: Kremówkę zmiksować, dodać ziarenka wanilii i ksylitol lub cukier. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i ser twarogowy, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji
Ze smakiem i z pasjąrodzinnym domu. Mak bowiem zapewnia pomyślność i bogactwo. Najeżony bakaliami jest wręcz przepysznym deserem do świątecznej kawy. Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 50 dag mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko puszka gotowej masy makowej (ok 800g) 1/3 szkl posiekanych orzechów Lukier: 2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja: łyżka(...)pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości 1 cm. Masę makową wymieszać z orzechami. Rozsmarować po połowie masy makowej, zostawiając 2 cm przy jednym dłuższym boku. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier
Smakołyki Asidodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Teraz dodawaj stopniowo cukier (cały czas ubijając), a następnie żółtka. Na koniec dodaj mąki (również stopniowo) – masę z mąką najlepiej mieszać już łyżką. Gotowe ciasto wylej na formę do pieczenia i piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Jeśli lubisz smak pomelo możesz je pomieszać
Via Gustoporzeczka ma bardzo intensywny smak. Wykonanie ciasta – do miski dodać masło, cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Zlepić w płaską kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna musi być większa. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Porzeczki oczyścić umyć i osuszyć
Kuchnia Pokoleńmigdały. W osobnym naczyniu ubij trzepaczką jajka, domieszaj ekstrakt waniliowy. Wlej do przygotowanej mieszaniny z mąką i bakaliami. Dokładnie wymieszaj całość. Ilość ciasta w porównaniu z resztą składników jest niewielka, to normalne! Wlej przygotowaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksu. Piecz około 1 godz. 15 minut, jeśli ciasto zacznie szybko ciemnieć, przykryj je folią aluminiową. Sprawdź
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 190 stopni góra/dół i smarujemy delikatnie blachę masłem. Nie jest to konieczne, ale daje pewność
Kuchnia od dwojgawcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 190 stopni góra/dół i smarujemy delikatnie blachę masłem. Nie jest to konieczne, ale daje pewność
Kuchnia od dwojgadowolny kształt ( w moim przypadku to koło) Na blasze wyłóż papier do pieczenie i przełóż ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 10 minut. Składniki na masę pomarańczową: 2 pomarańcze 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skórki z pomarańczy pół łyżeczki otartej skórki z cytryny(...)cytryny, skórki z owoców. Przełóż całość do garnuszka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Kiedy masa będzie już gęsta, dodaj płatki migdałów, startą na tarce czekoladę. Przestudzoną madę równomiernie rozprowadź na cieście. Udekoruj wedle uznania. Smacznego
Kukuleczki