ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:956/3191)

WUZETKA Z KREMEM KARMELOWYM 145

Wuzetka to klasyk ciast, pyszna idealna na przyjęcia i do niedzielnej kawki. Bardzo smaczna jest również wuzetka z kremem karmelowym, robiłam ją dopiero pierwszy raz i myślę że to ciasto to rozkosz dla podniebienia. Upieczcie i spróbujcie sami, polecam(...)cały wyrobimy. Na koniec, wlewamy płynną żelatynę i energicznie mieszamy.  Pierwszą połówkę biszkoptu umieszczamy w formie, nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, wykładamy  masę ( zostawiamy trochę do ozdoby ) i przykrywamy drugim blatem. Ciasto chłodzimy około 1 godziny lub jak nam się spieszy to wkładamy do zamrażarki na 20 minut.  Drugi blat ciasta również nasączamy herbatą.  Mleko zagotowujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 188

moje niedoskonałości i wady:) Satysfakcja murowana, mina dziecka bezcenna, a zachwyt w oczach wynagradza godziny spędzone nad dekorowaniem ciasta. A moja pierwsza Księżniczka pojawiła się na naszym stole :D Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo(...)spożywcze koraliki cukrowe Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam bezpośrednio do masy jajecznej i mieszam łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i  odstawiam aż całkowicie

Ciasteczkowy Potwór
Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 213

wyjąć z lodówki, rozwałkować na kwadrat o boku 25 cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciasto. Nakłuć ciasto widelcem.Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić.Marcepan utrzeć z jajkiem na gładką masę. 2 białka ubić na sztywno, wymieszać z masą marcepanową. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.Na przestudzony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
STEFANIA- CIASTO Z KASZY MANNY 158

manną, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu do czasu aż masa zacznie tężeć. Na dno blachy wyłożyć herbatniki, wylać jeszcze gorącą masę z kaszy manny.  Na wierzch ułożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki. W garnku rozpuścić masło na polewę z cukrem Dodać wodę i kakao, wymieszać. Gdy polewa zacznie tężeć wylać ją na ciasto

Zrób to smacznie
Cytrynowiec z brzoskwiniami 145

Wilgotny biszkopt, lekko kwaskowa masa cytrynowa, brzoskwinie i pianka ze śmietanki to ciasto dla lubiących mniej słodkie ciasta i nie tylko.  Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej zimnej wody Masa cytrynowa: 2,5 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie

talerz przyjemności
Zielona rolada z kiwi 183

odkładamy do wystudzenia. Jogurt naturalny miksujemy wraz z rozpuszczoną galaretką. Zimną roladę rozwijamy ze ściereczki i kładziemy ją na papierze do pieczenia. Smarujemy lekko stężałą masą jogurtową, na środku układamy pokrojone kiwi. Zwijamy ciasto w roladę za pomocą papieru do pieczenia. Zawijamy roladę ściśle w papier i wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepsza jest na drugi dzień. Przed podaniem posypujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Migdałowe ciasto amaretto 138

proszkiem. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Wsyp suche składniki do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Wylej masę, wygładź powierzchnię i obłóż połówkami migdałów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź. W międzyczasie ugotuj syrop z podanych składników. Gotuj aż syrop odparuje

codojedzenia
Red Velvet Cake 169

Mieszamy. Powstanie nam piana. I teraz szybko wlewamy tę pianę do ciasta i mieszamy. Ciasto dzielimy równo na dwie tortownice. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę przestygnie, wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masa kremowa: 600 g serka Philadelphia 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru(...)misie miksera ucieramy masło na jasną masę. Stopniowo, powoli, cały czas ucierając, dodajemy cukier. Potem wanilię i serek. Miksujemy jeszcze chwilkę żeby się wszystko połączyło. Masę chowamy do lodówki na 45 minut. Przestudzone ciasto przekładamy grubą warstwą kremu. Na wierzch też kładziemy krem, czyli: ciasto-krem-ciasto-krem. Boki również smarujemy kremem. Dodatkowo wierzch można posypać okruchami ciasta (nożem ścinamy

Marder&Marder Manufacture
Herbaciany piernik z masą serową 121

stare, sprawdzone przepisy na ciasta, które zawsze się udają. Ten piernik robiłam wcześniej z masą grysikową, tym razem jest to masa serowa czyli gotowany sernik. Wyszło przepysznie, a dodatek przysmażonych na maśle wiórek kokosowych postawił przysłowiową kropkę nad „i”. Składniki: Piernik • 3 jajka • 1/3 szklanki cukru • 1,5 szklanki mąki pszennej(...)pierników, oraz rozpuszczone składniki – mód, olej i herbatę, mieszając na wolnych obrotach miksera. • Ciasto wlać do tortownicy (30 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut. Masa serowa • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną

To co kocham
Przepis #175 Kukurydziano-ryżowy chleb (bez glutenu) + wegańska pasta z ogórkiem 135

drożdże. Dodajemy cukier i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę mleka oraz jajka i sól. Całość dokładnie mieszamy (masa może wyjść dość lejąca). Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy (ja użyłam zwykłej keksówki). Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około(...)łyżka posiekanego koperku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około godzinę. Następnie odsączmy z nadmiaru wody i blendujemy na jednolitą - bardzo gładką masę. Dodajemy pokrojonego ogórka oraz koperek. Ponownie przez chwilę blendujemy. Przyprawiamy do smaku. Kromka chleba podana z tą pastą smakuje wybornie - potwierdzają to moi domownicy:) Smacznego

Health-Fit-Life
KNEDELKI Z KASZY JAGLANEJ Z MIĘSEM 197

tego dania jest to że ciasto jest bardzo klejące jak się formuje kulki,ale wystarczy ręce posypać mąką albo posmarować olejem.Knedle zrobiłam z pysznym mięsnym farszem z dodatkiem marchewki :). SKŁADNIKI Ciasto: 200g suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki mleka Farsz 250g mięsa mielonego cebula,czosnek 1ugotowana marchewka pieprz,sól,papryka słodka,trochę majeranku łyżeczka(...)trzeba sypką kaszę parę razy opłukać pod zimną wodą-traci ona wtedy smak goryczki.Ugotowaną kaszę studzimy.Następnie do kaszy dodajemy mleko i blendujemy na gładka masę. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręką.Ciasto się klei ale jak wspomniałam wcześniej wystarczy rękę oprószyć mąką lub posmarować olejem i wtedy łatwo lepi się kuleczki. Cebulę kroimy w kostkę lub w półksiężyce

Mała w garnku miesza
Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym 154

soku z cytryny Na polewę krówkową 1 puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka słonecznika łuskanego WYKONANIE Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki(...)dzień wcześniej, wylepiam więc dno formy, nakładam folię spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym, po czym dodać zmielony twaróg, rozpuszczone

Passions hobbies life
Rożki drożdżowe nadziewane fasolą 145

godziny, po czym fasolę ugotować na półmiękko. Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić. Mąkę(...)usiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć) , cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde to dodać śmietany) Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, kroić kwadraty i nakładać łyżeczką masę fasolową. Zlepiać dokładnie brzegi. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować delikatnie rożki śmietaną lub rozmąconym jajkiem. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia

Tradycyjna Kuchnia
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 88

prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory. Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży(...)pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. Otwieramy puszki z groszkiem i białą fasolą, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidora kroimy w plasterki. Foremkę do pieczenia natłuszczamy oliwą

Programista w kuchni
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 103

prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory. Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży(...)pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. Otwieramy puszki z groszkiem i białą fasolą, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidora kroimy w plasterki. Foremkę do pieczenia natłuszczamy oliwą

Programista w kuchni