wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody. Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się w jednolitą masę. Następnie małym strumieniem dodać wodę. Do masy dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, włożony na chwilę patyczek po wyjęciu będzie suchy
królestwo garówwrzenia. Wsypać mąkę i mieszać do chwili, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku i ser. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (niełatwo było rozsmarować ciasto na papierze, ale później ułatwia to zwinięcie rolady). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. Gorące ciasto wyjąć z blaszki razem
6niebowbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kule, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia domowa Aniwbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kwadraty, na środku każdego kwadratu nakładamy
Kuchnia domowa Aninatłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy na wierzchu. Ciasto malujemy mlekiem
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej tortowej 30 g cukru 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i kefir powinny być wyjęte z lodówki minimum na 2 godziny przed użyciem. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w drobną(...)naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać cukier i wiórki kokosowe. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko wymieszać do połączenia. Masę nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Do ciasta wcisnąć po kilka kawałków rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki są gotowe
Nastoletnie WypiekanieDzień pełen napięć i nerwów :( Co najlepiej pomoże na skołatane nerwy ? Zabranie się za pieczenie czegoś na osłodę, a jeśli jeszcze dorzucimy do ciasta 3 tabliczki czekolady to wszystkie troski i zmartwienia można jakoś załagodzić. Na frasunek niekoniecznie musi być trunek ja polecam serniczek :) SKŁADNIKI: 150g. herbatników (Digestive) 1/3 kostki masła 1 kg sera (może być w wiaderku(...)połączyć z roztopionym, chłodnym masłem. Powstała masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec całość 10- 12 minut. Masa serowa Ser przełożyć do miski i miksować razem z cukrem i budyniem do uzyskania gładkiej masy. Dodawać kolejno jajka( po jednym), śmietanę i wanilię ciągle
Kuchnia w opałachłyżeczki żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej, do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać, dodać do reszty truskawek, wymieszać i wylać na stężałą masę truskawkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki.Dowolnie udekorować.(Do przygotowania ciasta można użyc truskawek mrozonych całych lub zmiksowanych przed zamrozeniem, ale wtedy truskawki należy zagotować
Mix smakujuż kilka razy pisałam jestem fanem gorzkiej czekolady. Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych, więc tak w ramach prezentu urodzinowego postawiłam na ten wariant ciasta. Nie przepadam za klasycznymi tortami z litrami mdłej masy śmietanowej lub jeszcze gorzej maślanej, chodź nie mówię że są w 100 % złe. Sernik ponownie pieczony w kąpieli wodnej z relatywnie małą ilością cukru(...)Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas degustacji. W końcu jest karnawał i raz do roku można zaszaleć. Składniki: Na spód: 200 g herbatników 80 g masła 2 łyżeczki kakao Na masę serową: 1000 g (1 kg) sera
vaniliowoczekoladowasmarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie upuścić z wysokości około 50 cm pozostawić do wystudzenia. Zielona masa budyniowa: Proszek budyniowy rozrobić w szklance soku. Resztę sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na biszkopcie, na budyniu rozłożyć delicje(...)odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania cały czas miksując wlewać do śmietany tężejącą galaretką. Masę rozsmarować na delicjach. Odstawić do stężenia . Wierzch . . Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Tężejącą galaretką przelać na ciasto, odstawić do stężenia. rrarossa@gmail.com
RAROSSAwięcej czasu musimy poświęcić jeżeli przygotowujemy je z kremem. Jednak smak wynagrodzi Wam poświęcony czas. Zrobiłam do nich krem z masą krówkową , który Wam polecam. Posypałam posypką karmelową , która dopełniła smaku. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Polecam. Ciasto (18 sztuk babeczek) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta(...)foremce na 12 babeczek. Do każdego otworu włożyć papilotkę i nakładać ciasto do 3/4 jej wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż babeczki będą rumiane. (do tzw suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić Krem 400 ml śmietany kremówki 200 ml masy krówkowej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (ilość według własnego smaku
O kuchni z uczuciemDodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej folią spożywczą). 2. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Dodajemy(...)całkowitego przestudzenia. Zimne i lekko tężejące jabłka nakładamy na nasz krem. Na nich- lekko dociskając- układamy połówki delicji. Chłodzimy. 4. Na schłodzoną warstwę masy jabłkowej wylewamy przygotowaną na początku galaretkę truskawkową. Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce. Do zdjęcia wykorzystałam łopatkę ręcznej roboty od Pana Grzegorza z Graty i szpeje
Kuchnia w czekoladziemną podzielił się właśnie kolega Rysiek :) Sam tę recepturę dostał od swojej babci i tak nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat wypieka to ciasto. Żeby je upiec skusiła mnie prostota tego ciasta. Niewiele składników i do tego mierzonych na łyżki! Składniki: * 14 łyżek mąki * 10 łyżek cukru * 6 jajek rozm. L * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 20 dkg roztopionego masła * 1 tabliczka(...)łyżkami cukier i ubijałam dalej. Dodałam żółtka. Następnie wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopione, wystudzone masło. Wszystko wymieszałam na jednolita masę i dodałam pokruszoną tabliczkę czekolady. Piekłam ciasto w 150 stopniach ok. 50 minut Notatki: * w przepisie Ryśka była temperatura 140 stopni i ok. 45 minut pieczenia, proszę sprawdzać zwyczajnie wypieczenia ciasta * zamiast
Pieprzyć z Fantazjąopakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego Emmentaler 1/3 kostki fety 2 łyżki sera ricotta 2 jajka 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz, sól, 1 łyżka bazylia, 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Na łyżce masła podsmażamy boczek na złocisty kolor. Do miski wbijamy(...)Emmentalera, resztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta i boczek są słone!), pieprzu, bazylię i paprykę ostrą. Gdy boczek przestygnie, dodajemy go do masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki, kładziemy na papier i blachę do pieczenia, wykładamy farsz i zawijamy. (*Ja zrobiłam trochę za mało farszu, więc zawinęłam końce, aby przypominały mały koszyczek ;) pustą
Kitchens AlphabetChef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła szczypta soli Konfitura z buraków i czerwonej cebuli: 1 burak 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz Masa z koziego sera: 110 g koziego serka(...)masło i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim małe ceramiczne foremki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno
Smakowity Blog Kulinarny