ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:965/3191)

Miękkie Pierniczki z Lukrem 2118

masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny). Ciasto wałkujemy na grubość

Słodka Strona
Ciasteczka cytrynowo – czekoladowe 160

wyczuwalna. W moim odczuciu mogłoby jej być więcej. Ciasteczka są proste do wykonania, a schłodzoną masę bardzo łatwo formuje się w kulki. W ogóle nie klei się do rąk, co mi się już czasem zdarzało. Właściwie jedyny ich minus to fakt, że po przygotowaniu ciasta, powinno się je wstawić na godzinę do lodówki. Postanowiłam więc przygotować ciasto rano, przed pracą(...)jasną i puszysta masę. Ubijałam około 5 minut. Do masy dodajemy skórkę i sok z cytryny, znów miksujemy. Dodajemy masę czekoladowo maślaną, która może wyglądać jakby była lekko zważona – jest to normalne i wyrówna się w cieście, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz kolejny dokładnie miksujemy do momentu połączenia się składników. Masa

Relaxtime
Błyskawiczne ciasto pod owoce sezonowe, mrożone, suszone czy z kompotu. 165

świeżymi sezonowymi, mrożonymi, owocami z kompotu ( wcześniej osączonymi ), czy suszonymi ( po wcześniejszym namoczeniu ich ).  Na dzisiejszym moim cieście znalazły się mrożone ostrężyny, małe ogrodowe kiwi i winogrona. Takie ciasto to doskonały sposób na zrobienie miejsca w krainie wiecznej zmarzliny i zapełnienie jej nowymi smakołykami.... niebawem już sezon truskawkowy :) Polecam. Składniki ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) - 2 szklanki mąki(...)Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ubijać dalej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać lekko ciepłą margarynę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blaszkę. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto Pawełek 6016

dokładnego połączenia. Dodać przesiane suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną, do połączenia. UWAGA: Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom, należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Delikatne mieszanie jest gwarancją znakomicie wyrośniętego biszkoptu. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Powinien powstać gładki, jednolity krem.  Do gotowego kremu dodać wystudzoną masę z batoników i zmiksować do dokładnego połączenia. Złożenie ciasta: Składniki ponczu wymieszać i podzielić na 2 równe części. Dolny blat biszkoptu ułożyć na tacy ( lub umieścić w blaszce, w której się piekł ). Nasączyć go połową

Opowieści z piekarnika
Ciasto wiewiórka 157

rodzynki 0,5 szklanki, jabłka 4 szt, skórka otarta z połowy pomarańczy, polewa: czekolada mleczna 90 g, mleko 1 łyżka, dodatkowo: orzechy włoskie do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej i miksujemy do połączenia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną z sodą i proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę(...)masy jajecznej dodajemy orzechy, rodzynki, jabłka, skórkę z pomarańczy i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Piekarnik nagrzewamy. Ciasto pieczemy 40 min. w 170-180 st.C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i podgrzewamy na małej mocy palnika. Cały czas mieszamy do rozpuszczenia. Gotową polewą polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi

kulinarne odsłony pati
CIASTO MARCHEWKOWO JABŁKOWE 173

smak ( dodałam 200g) 50g miękkiego masła 80-100g cukru pudru ziarenka z laski wanilii ( dodałam dodatkowo) Wykonanie: Ciasto: produkty powinny być w temperaturze pokojowej całe jajka ubijam do podwojenia objętości, dodajemy cukier i dalej ubijamy ,aż uzyskamy gładką i kremową masę, nie przerywając ubijania powoli(...)wlewamy olej następnie do masy dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy w drugiej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz sól do masy dodajemy wymieszane suche składniki i delikatnie wszystko łączymy ciasto przelewamy do formy( tortownica 24cm lub forma 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 150ºC Krem

Słodkie zapomnienie
Chrupiący bananowiec 148

Dziś chciałam Wam zaproponować szybkie ciasto bez pieczenia, eleganckie, pyszne i bez cukru. Delikatna masa bananowo serowa na chrupiącym czekoladowym spodzie z płatków to idealny dodatek do kawy. :) Spód: 100 g gorzkiej czekolady 120 g. płatków kukurydzianych 100 g. masła Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Ten czekoladowy "sos" mieszamy  dokładnie z płatkami(...)mikrofali. Banany blendujemy i miksujemy z serkiem. Zimną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy po łyżce do serowo bananowej masy, na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wykładamy na spód z płatków. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ja swoje ciasto udekorowałam odłożonymi płatkami w czekoladzie oraz czekoladową posypką

Cynamonowe szczęście
Pierogi z dorszem i szpinakiem 175

uzyskania elastycznego ciasta. Wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Dorsza oczyszczamy, siekamy bardzo drobno razem z oczyszczonym i odsączonym szpinakiem oraz czosnkiem. Można użyć miksera. Doprawiamy masę do smaku. Wykładamy farsz partiami na wycięte z ciasta kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów. Ja podałam podsmażone z szynką prosciutto. Porcja z talerza

Kucharzyca
Placek z jabłkami 123

pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto, dzielimy na 2 części, wałkujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut (do zrumienienia)   Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek – najlepiej szara reneta ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach. Do rondelka wlewamy(...)kostki masła 1-2 łyżek wody 2-3 łyżek kakao Wszystko należy zagotować do czadu rozpuszczenia się masła i połączenia z kakao. Dodajemy do masy kakaowej pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej.   Układamy kolejno: kruche ciasto ciepłe jabłka kruche ciasto ciepłe jabłka (odstawiamy wszystko do wystudzenia) Gdy jabłka są już chłodne wykładamy bitą śmietanę, na chwilę wstawiamy placek do lodówki żeby

MojaQchnia.pl
GRAHAMOWE ZAWIJAŃCE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 173

mąki. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Nadzienie: ser rozdrabniamy, dodajemy mleko, aby można było rozsmarować masę, a na końcu czosnek niedźwiedzi. Wykonanie zawijańców. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z części rozwałkowujemy w prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zawijamy jak roladę, nacinamy wzdłuż. Zaplatamy warkocz i zwijamy w kółko. Przekładamy

słodki bratek
Sernik z serków homogenizowanych na pierniczkowym spodzie 218

sernik to popisowe ciasto mojej Mamy :) Jest inny niż tradycyjne serniki, ponieważ nie używamy tłustego twarogu i śmietany. Polecam użyć serków o nazwie "Bieluch", aby mieć pewność, że wypiek zawsze się uda. Dzięki nim masa serowa jest bardzo lekka i puszysta. Jeśli nie lubicie rodzynek, można je pominąć. Sernik wykonany jest na znanym Wam spodzie z pierniczków i herbatników. Przepis(...)sztywno. Dodać pianę z białek do masy i wymieszać delikatnie. Wmieszać rodzynki, bardzo delikatnie łącząc je z masą. Przelać masę na spód i wyrównać.   Piec 50-60 minut w 180°C. Boki oddzielać od formy, gdy ciasto całkowicie wystygnie. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sernik z mascarpone ze śliwkami (renklodami) i kruszonką 161

pieczenia, na dno wysypujemy pokruszone ciastka z masłem i uklepujemy ręką. Wkładamy na 15-30 minut do lodówki. Ciasto: Ser sernikowy i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy drobny cukier, śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po 1 jajku cały czas mieszając masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. przelewamy na wyjęty z lodówki spód(...)wierzch wykładamy wydrylowane śliwki, rozcięciem do góry. Kruszonka Masło roztapiamy. Dodajemy do niego po 1 łyżce mąki i cukru i mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Moje ciasto potrzebowało około 20-30 minut dłużej ze względu na to, że śliwki puściły dość

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Słodkie środy - sernik gotowany z galaretką 329

zbędnych wstępów i opisów dziś ramach Naszego słodkiego cyklu zapraszamy na sernik gotowany z galaretką na herbatnikowym spodzie. Tego ciasta nie trzeba długo reklamować, gdyż broni się samo -  jest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Sernik gotowany z galaretką SKŁADNIKI: 1 kg sera białego w wiaderku na serniki ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek(...)mleku. W garnku roztopić masło. Dodać cukier i ser i rozmieszane całe jajka. Gotować ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładka masa. Dolać mleko z budyniem, wymieszać i ponownie zagotować całość. Spód foremki na ciasto wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej podwójną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać gorąca masę serową i wyrównać z wierzchu, po czym ułożyć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą. 151

waniliowego pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 10 dag polewy mlecznej około 10 dag żurawiny suszonej 20 masy  masy krówkowej o smaku kajmaku ( pół puszki ) Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny do schłodzenia. 2. Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej

Izabelawkuchni
Ciasto chałwowe 122

smakiem :). Robiąc ponownie na pewno skuszę się na poprawki szczególnie jeśli chodzi o biszkopt resztę pozostawię bez zmian. Krem chałwowy jest bardzo smaczny i zasługuje na dobry biszkopt! Ciasto chałwowe Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy 20 dag chałwy 20 dag margaryny Kasia 4-5 łyżek cukru pudru(...)mieszając. Do prostokątnej formy ( i tu miałam wątpliwości bo niewiem czy nie miała przez przypadek być keksówka ) posmarowanej margaryną wlać ciasto i piec około 30 minut w temp 170 stopni. Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i udekorować rozpuszczoną ze śmietanką

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania