Chleb drożdżowy 199dokładnie wymieszać. Przykryć miskę i zostawić ją w ciepłym miejscu na 20 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie odkryć miskę i ponownie wymieszać. Masa ma powrócić do początkowej objętości. Przełożyć ciasto do nasmarowanej olejem 1,5 litrowej formy keksowej. Odstawić na kolejne 20 min w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 190˚(170˚ z termoobiegiem). Piec 45 minut
Corner With Recipes
Mini torciki 254utarte żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło
Salonik smaków
Pijana śliwka w czekoladzie 270czekolada gorzka 1/2 czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy z czekoladą. Tak przygotowaną masę wykładamy na krem budyniowy i odstawiamy do lodówki, by ładnie zastygło. Zamiast śliwek z nalewki można użyć suszonych, które należy namoczyć w spirytusie lub innym mocnym
Cynamonowe szczęście
.937. próba 175smaku Mieszamy mąkę, żółtko, jogurt, kawę, sok z cytryny, sodę oraz cukier/stevię. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Rozgrzewamy gofrownicę, lekko ją natłuszczamy, nakładamy ciasto i pieczemy gofry (czas zależy od mocy gofrownicy). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreams
Racuchy z jabłkami pod cukrem pudrem i czekoladą 180soli i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Dodajemy do ciasta i mieszamy żeby się połączyło. Wykładamy masę na gorący tłuszcz formując placki i smażymy z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i oblane rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje
Marder&Marder Manufacture
Sernik śmietankowo-malinowy 218cytryny 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Ciasto: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu zmiksować ser z żółtkami, cukrem, olejkiem śmietankowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz miękkie masło, wlać
Wanilia i Kardamon
Mazurek pomarańczowy 212cukier, a następnie, stale ucierając dodajemy po jednym żółtku i łyżce mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pomarańczową masą. Tutaj następuje mój błąd, ponieważ upiekłam ciasto w zbyt ciasnej formie i wyszło zbyt wysokie. Nie przeszkadza to niczemu poza tym, że niezbyt wygodnie się je. ;] Tak więc ciasto przekładamy do odpowiednio przygotowanej formy
Kuchenna Kontrrewolucya
Placuszki z brokułami 162Sposób przygotowania: Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy, aż się rozmrożą następnie odcedzamy i studzimy wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na dość jednolitą masę smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kokosowe muffinki pełnoziarniste - dietetyczne, proste i szybkie :) 219płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych jagody/borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz jagód przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę. Piekarnik nagrzej na 180*C. Rozłóż ciasto do foremek na muffinki. Posyp jagodami lub ułóż inne ulubione owoce. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut
Zdrowie na języku :P
Gruszkowa poezja 196Uwielbiam ciasta z gruszkami. Właściwie to uwielbiam gruszki w każdej postaci. Na ten przepis trafiłam u mojej mamy w Biblioteczce poradnika domowego sprzed 15 lat :) Kruche ciasto z gruszkami i płatkami migdałów zalane masą z jajek i śmietany na pewno zapadnie Wam w pamięć
Milion Smaków
Strucla makowa 159się z makowcem. W sieci dostępnych jest wiele różnych przepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie
Milion Smaków
Ciasteczka przez maszynkę 208cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło urzec z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać jajko, mąkę, orzechy, całość wymieszać. Ciasto przepuścić przez maszynkę z nakładką do ciastek. Piec w temperaturze 180 st C przez 15 - 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową
Kuchenne aromaty
Brzoskwiniowe racuszki 219brzoskwinie* Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drożdże - całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Plate of Joy
Ciasto "Kubuś" bez pieczenia 300Ciasto chyba wszystkim znane, piekłam go wiele razy, tym razem uprościłam sobie wykonanie, na spód dałam biszkopciki. Wyszło pyszne ciasto na zimno, dzieci bardzo go lubią. Masa budyniowa na soku Kubuś, jest pyszna i zasmakuje każdemu. Moje łasuchy, duże i mały, pałaszowały aż miło:) 1 l soku Kubuś lub „kubusiopodobny
Takie tam pichcenie
Omlet pełnoziarnisty z boczkiem 141oliwa z oliwej sól pieprz Sposób przygotowania: Boczek pokrój w kostkę,cebulka w piórka i obsmaż na odrobinie oliwy. Z jajek,mąki i pokrojonych pomidorów zrób ciasto na omlet.Dopraw je solą i pieprzem.Do masy dodaj cebulkę i boczek,całość wymieszaj.Usmaż omlet z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt