ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:985/3191)

Ciasta razowe z cynamonem dla diabetyków (na mące orkiszowej razowej) 210

Dodatkowo: 1-2 łyżki mleka (gdy ciasto jest za suche) Opcjonalnie: dla dekoracji użyłam płatków czekoladowych Delecta Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać sól, wbić jajko i powoli (stopniowo) wsypać mąkę.  Na końcu ciasto połączyć z cynamonem. (Jeśli ciasto jeść za suche - należy dolać odrobinę mleka.) Całość owinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 20 minut

Di gotuje
Sernik na zimno z truskawkami 249

owoców)* 1 galaretka ananasowa lub cytrynowaSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową

Mix smaku
Tort cynamonowy z ananasem 248

jedno po drugim. Dokładnie miksujemy, a następnie odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy(...)łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cynamonu W misce umieszczamy kremówkę, mascarpone, cynamon i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Ponadto: 2-3 plastry z ananasa z puszki lub… 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej

Słodki Pomysł
Macowy tort czekoladowy 186

puder i cukier waniliowy ucieramy z jajami. Następnie dodajemy 3/4   śmietany i ucieramy. Resztę śmietany mieszamy z sodą i wlewamy do masy. Następnie do masy przesiewamy mąkę i mikserem z hakami wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej wałkujemy placek wielkości dna od standardowej tortownicy.   Każdy placek pieczemy po 8 minut w temp 190 stopni(...)łyżki margaryny 200 ml mleka 200 g masła Cukier z mlekiem i margarynę gotujemy na małym ogniu "do nitki"( jak kajmak). Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę mleczną i masę kakaową z rumem. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo : siekane orzechy włoskie i migdały do posypania po wierzchu  Wykonanie tortu: mace smarujemy kremem i przyciskamy kolejną

Domowe ciasta
Rolada z musem truskawkowym 214

szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane(...)proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i równo rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Gorące ciasto położyć wierzchem na ściereczce i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odłożyć do wystudzenia. Przygotować mus truskawkowy. Truskawki

Monia miesza i gotuje
Owocowa chmurka - kruche ciasto, galaretka, krem i beza 7548

pieczenia ponownie wyłożyć papierem. Na całym spodzie rozsmarować bezową masę. Piec około 60-75 minut w  140ºC  (aż do wysuszenia i lekkiego zarumienienia bezy). Ostudzić w piekarniku. Gdy beza ostygnie to spód bezowy przełożyć na blat kuchenny (nie odrywając papieru!), a do formy z powrotem przełożyć kruche ciasto.  Następnie przygotować galaretkę : w 4 szklankach wrzącej wody rozpuścić(...)odlać, a truskawki ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki). Odstawić do delikatnego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylać ją na kruchy spód. Ciasto wstawić do lodówki. Na sam koniec przygotować krem śmietanowy : schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania, dodawać łyżka po łyżce mascarpone i wsypać cukier puder (zmniejszając obroty miksera). Gotowy krem przełożyć na zastygniętą galaretką

Ugotować
Pieguski z orzechami laskowymi 166

Płatki owsiane mielimy na mąkę ale żeby były odrobinę wyczuwalne,następnie dodajemy mąkę ryżową,masło zmielone orzechy,cukier, cukier waniliowy,proszek do pieczenia, jajka i posiekaną czekoladę, zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie je rozpłaszczamy.Układamy na blaszce w odstępach bo urosną. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty(...)Ciastka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia.Powinny być kruchutkie. Życzę smacznego:)  Produkty Helio polecają się na święta. Masy makowe, masy orzechowe, bakalie, orzechy laskowe prażone  idealne do ciast i deserów

Sama słodycz i szczypta chili
tarta cytrynowa 161

ciastem. Piekłam ok 20 minut w 180 stopniach. Przed wsadzeniem do piekarnika, nakłułam ciasto widelcem. Dość ważne jest, żeby ciasto nie napuchło, nie wyrosło. Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i wzięłam się za robienie masy cytrynowej . Potrzebowałam: * pół szklanki soku z cytryny * 1/3 szklanki soku z pomarańczy * pół szklanki wody * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 5 łyżek cukru * 10 dkg masła(...)masy polecam sypać wg. własnego smaku. Dla mnie ta ilość jest jak w sam raz, dla córki np. jest za słodkie. Ciekawa jestem, jak wyjdzie ta tarta bez bezy....Trochę z bezą jestem na bakier :P Nie mam do niej ręki. Czasami wyjdzie piękna, czasami wstyd ...wstyd...:D Po tej próbie pieczenia, myślę, że na święta Wielkanocne już jedno ciasto

Pieprzyć z Fantazją
Wegańska tarta z batatów 169

wystudź, a następnie obierz z foli i skórki. Zmiksuj je blenderem na purée. Następnie dodaj przyprawy, mąkę ziemniaczaną, podgrzany olej kokosowy i mleko kokosowe. Masę zmiksuj ponownie i wyłóż na podpieczony spód. Ciasto wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 30-45 minut w 180°C, aż wierzch nadzienia się zetnie. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Dekoracja Mocno schłodzoną

Food Square
Faworki z mascarpone 228

ciasta wałkiem. Lekkie i chrupiące – faworki na serku mascarpone. Mascarpone to najcięższy gatunkowo biały ser – w przeciwieństwie do zwykłego twarogu, mascarpone nie robi się z mleka, ale ze śmietanki . Ser nie dojrzewa, jest serem świeżym – jest gęsty, smarowny, kremowy i puszysty, lekko słodki, maślany w smaku i tłusty prawie tak samo jak masło – zawartość tłuszczu to 80% w suchej masie(...)dwie łyżki mąki i miksujemy na niskich obrotach, do połączenia. Dosypujemy mąkę do czasu, aż mikser przestanie sobie z nią radzić – wtedy wyjmujemy sobie masę na stolnicę i resztę mąki wrabiamy w ciasto ręcznie. Finalnie ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie może się lepić ani do stolnicy, ani do rąk.   Może się okazać, że 350g mąki

Karo in the Kitchen
Ciasto owsiano-kokosowe z owocami 253

ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masę wymieszać z kwaśną śmietaną. Dodać mąkę, sól, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Do masy dodać 2 łyżki wody i dołożyć owoce. Ciasto przełożyć do blaszki (u mnie tortownica o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć resztę owoców. Można udekorować płatkami migdałów

Jacob Tastes
Czekoladowy tortcik z owocami 207

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, którą wykładamy dno tortownicy (22 cm) Masa: 2 puszki mleczka koksowego - 2x400 ml 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao dowolne owoce (jagody, wiśnie, maliny) By ciasto się udało mleczko kokosowe musi postać w lodówce co najmniej dobę. Wykładamy do garnka jego stałą część (wodę wylewamy, ewentualnie(...)pokruszoną czekoladę i podgrzewamy całość mieszając aż czekolada się rozpuści. Ważne, by masy nie zagotować, wtedy może nam się nie zgęstnieć. Gdy czekoladowy sos trochę ostygnie wykładamy go do tortownicy, a na wierzchu układamy owoce. Ja użyłam jagód i wiśni, ale świetnie będą pasowały tutaj także maliny. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by zastygło. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Bułeczki drożdżowe z serem. 1231

jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania MASA SEROWA: 250g mielonego sera białego 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 żółtko 2 łyżki sparzonych rodzynek (opcjonalnie) KRUSZONKA: 50 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej(...)mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na cztery części i każdy z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 24x16 cm. Masę serową również dzielimy na cztery części i jedną z nich smarujemy na powstałym blacie ciasta i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (więc otrzymamy roladę o wymiarach około 24x6 cm). Powstałego zawijańca dzielimy na cztery równe części

Rozpustne gotowanie
Lekka pianka z musem śliwkowym 639

rozpuszczonymi piankami i galaretką. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Na piankę wykładamy gęstniejący mus. Patyczkiem do szaszłyków, zanurzonym aż do ciasteczkowego spodu, rysujemy esy-floresy, wyciągając trochę białej pianki na wierzch i tworząc wzory. Całość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie kroimy i pałaszujemy ze smakiem :D Ciasto jest dość ścisłe, ładnie trzyma kształt(...)minutach. Masa z pianek marshmallow gęstnieje bardzo szybko. Trzeba nawet uważać, by pianka nie zgęstniała za bardzo, ponieważ później nie będzie już możliwości rysowania wzorów z jasnej masy na wierzchu i ciasto pozostanie gładkie, choć równie dobre ;) Smacznego

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania