cukru pudru 5 łyżek wody gorącej masa makowa ( ja użyłam gotową ) 1 żółtko Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę ,dodaję jajko , cukier waniliowy , podgrzane mleko , oraz drożdże rozpuszczone z cukrem , kiedy mamy wszystkie składniki dodane , zaczynam łączyć składniki aż zacznie powstawać nam jedno lita kulka ciasta , podsypuję troszkę mąką , zakrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce(...)wyrosło , dzielę na dwie części , jedną wykładam na podsypaną stolnicę i rozwałkuję na placka o grubości 1 cm i wykładam połowę masy makowej , następnie zwijam w roladę i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , z drugim kawałkiem ciasta tak samo postępuje . Jak mamy przygotowane rolady makowe , odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia , po tym czasie rozbijam żółtko
Mój Smakmalinami i kawą. Nie za słodkie, bardzo aromatyczne, waniliowe, lekko kwaskowate od malin, z dodatkiem czekolady. Wspaniale orzeźwia i jest idealne na lato. Bardzo mi smakuje. Plusem tego ciasta jest, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybki torcik cappuccino z malinami(...)przestygnięcia), ja dodałam ją w 4 partiach ( patrz FILM ). Po każdym dodaniu wymieszać mikserem. 5. Do masy kawowej dodać startą czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny, najlepiej na całą noc. 6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Na wierzchu poukładać maliny
Mała Cukierenkapomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju kokosowego (jeśli mamy płynny można lekko posmarować pędzelkiem). Szarlotkę pieczemy około
Kolorowy Przepisownikskórkę z cytryny razem zmiksowałam, po czym dodawałam kolejno, po jednym żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka, ale tym razem łącząc wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części(...)jednej z nich przesiałam kakao i delikatnie połączyłam. Drugą część ciasta pozostawiłam bez zmian. Foremkę na babkę z kominkiem wysmarowałam masłem i wysypałam odrobiną mąki. Przelałam ciasto warstwowo: najpierw ciemna masa, potem jasna, ciemna, jasna, na zmianę do wyczerpania obu mas. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam 55-60 minut, na końcu sprawdzając patyczkiem, czy babka
W kuchni Karmel-itki120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy
Czerwona Porzeczkałyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy
Czerwona PorzeczkaOwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g margaryny lub masła 35 g świeżych drożdży 2 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki mleka 16 g cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: puszka gotowej masy makowej lub ok. 500 g masy makowej domowej roboty Dodatkowo: roztrzepane jajko Wykonanie(...)mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać składniki i starannie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 0,5 cm grubości), rozsmarować masę makową i zwinąć jak roladę wzdłóż dłuższego brzegu. Pokroić w plastry szerokości ok. 3 cm. Każdy kawałek nacisnąć na środku tępą stroną noża, aby boki
MyCookBook.plostudzonego mas\u0142a\r","240 g startej cukinii ( da\u0142am 2 \u015brednie)\r","2 \u0142y\u017ceczki ekstraktu z wanilii\r","\r","Krem\r","1 ma\u0142e opakowanie \u015bmietany krem\u00f3wki\r","erytrol do smaku\r","250 g serka \u015bmietankowego (da\u0142am sernikowo-kanapkowy Wielu\u0144)\r","kilka kropel ulubionego aromatu\r","owoce do ozdobienia"],"name":"Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe(...)null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Krem \r","\u015amietan\u0119 ubijamy na sztywno z erytrolem.\r","Dodajemy aromat i serek.\r","Mieszamy.\r","\r","Ciasto\r","Jajka, start\u0105 i lekko odci\u015bni\u0119t\u0105 cukini\u0119 i mas\u0142o mieszamy w jednej misce.\r","W drugiej misce mieszamy suche sk\u0142adniki.\r","Mieszamy zawarto\u015b\u0107 obu misek.\r","Ciasto przek
Mieszam w GarnkuRóbcie to w sposób zrzucenia łyżką i wygładźcie tylko, nie rozcierajcie masy bo jest dość gęsta i może się przykleić do spodu i go popsuć, 3 warstwa 1. Twaróg zmiksować lub rozgnieść widelcem (możecie dodać odrobinę słodzika) i wyłożyć jako ostatnią już warstwę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 15 min 180 stopni. Pieczenie(...)zadanie utwardzenia twarogu i kaszy. Następnie wyjmujemy i schładzamy. Polewa 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać żelatynę i wystudzić. Masa będzie dość lejąca, jeśli chcecie gęste dodajcie więcej czekolady i żelatyny. Gdy ciasto będzie już schłodzone, wylewamy polewę na całą powierzchnie, posypujemy dodatkami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. *możecie użyć ekspandowanego ryżu, gryki
Zdrowie i pysznie na talerzuurodziny ;)), krem krówkowy i pyszny, karmelizowany słonecznik. Po raz pierwszy jadłam słonecznik w cieście (zazwyczaj stosowałam go do wypieku chleba). Słonecznik spisał się na medal . Bardzo polecam to ciasto. Ciasto ze słonecznikiem PRZEPIS {forma: 26x36 cm} Temperatura piekarnika : 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej(...)posypania na wierzchu. Krem. Masło utrzeć na puch, dodać gotową masę krówkową, wsypać uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania. Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą
coolinarnastrefa.blogspot.comklik) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Jabłkami w Polewie Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 110g schłodzonego masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka wody Masa jabłkowa: około 850g niedużych jabłek 2 łyżki soku z cytryny 100g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru(...)lodówki na około 45 minut. 2. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką ( patrz FILM , ciasto może się trochę kruszyć). Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 26cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno), robiąc około 2-3cm brzeg. Masa jabłkowa: 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Każdą ćwiartkę ponacinać z wierzchu robiąc
Mała Cukierenkamożna okrzyknąć 100 procentowym pewniakiem - wychodzi zawsze, ale to zawsze. Wyglądem przypomina sernik, choć wcale nim nie jest. Składniki ciasta 3 szkl. maki 1 kostka masła 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Składniki masy 2 jogurty brzoskwiniowe po 500g(...)szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 200 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy Sposób Składniki ciasta zarobić na kruszonkę, połowę posypać na blaszkę. Jogurty wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dodać ubite białka. Masę wylać na kruszonkę i posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec w temp 180 stopni przez ok 50 minut
Kuchenne aromatypozostałe mleko, sól. Wszystko razem mieszamy i na końcu wlewamy roztopione ale przestudzone masło i zagniatamy na na gładką jednolitą masę. Nie powinno się kleić, ma odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy bardzo gęsty budyń(...)ugotowaniu zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, cukier twaróg oraz rodzynki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, jednak co jakiś czas mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5-6 mm. Smarujemy powstałą masą budyniowo-serową. Zwijamy od dłuższej strony (jak roladę). Kroimy ostrym nożem w plastry o grubości 1,5 cm i układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem
Gotuj z Mąkąwiśniami? Jolkę jednak kusił kajmak. Postanowione! Będzie rolada z kremem kajmakowym. A ponieważ miałam puszkę masy o smaku kukułki, to i nazwa nasunęła się sama:) Rolada wyszła pyszna, słodka, z tą charakterystyczną nutą cukierków "Kukułka". Najlepsza była na drugi dzień, gdy ciasto przeszło smakiem kremu. Składniki: ciasto: 5 małych jajek 150g drobnego cukru 150g mąki (minus jedna płaska łyżka(...)cukrem pudrem. Ciasto położyć na ściereczce papierem na wierzch, papier zdjąć, a ciasto razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę przed ubijaniem należy mocno schłodzić. Ubić na sztywno, dodać mascarpone i jeszcze chwilę razem ubijać. Dodać 2 łyżki masy krówkowej (i koniak - opcjonalnie), wymieszać. Roladę rozwinąć, posmarować cienko masą krówkową, na masie rozsmarować
Obiad gotowy