Dziś znów przepis na klasyka. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kremówkę uwielbiam i nie mogę się jej oprzeć. Delikatne, kruche, ciasto i budyniowy krem - prosto i elegancko. Ciasto: 3 szkl. mąki 1 szkl. kwaśnej śmietany szczypta soli kostka margaryny Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę(...)lodówce, generalnie im dłużej tym lepiej. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x33 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor tj. ok 20 minut. Krem: 1 litr mleka 200 g. masła 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru łyżka cukru
Cynamonowe szczęścieWalentynki tuż tuż, więc podrzucam przepis na błyskawiczny, niezwykle prosty i nieprzyzwoicie czekoladowy torcik z kremem. Ciasto pięknie rośnie, bajecznie pachnie i bardzo łatwo się kroi. Krem... cóż, czy jest ktoś, kto nie lubi kremowego serka z dodatkiem czekolady? Wykończenie i dekoracja są bardzo skromne - niezawodna polewa (wykorzystana również w tym cieście ) i eleganckie srebrne perełki. Torcik dla wszystkich(...)rozpuścić na małym ogniu, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy. Wykonanie : Całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty (dolny blat może być odrobinę wyższy*). Na dolny blat wyłożyć krem czekoladowy i równomiernie rozprowadzić (masa może lekko wystawać poza brzegi). Przyłożyć drugi blat i lekko docisnąć. Krem, który wystaje po bokach wyrównać. Polewę
Chocolate Muffin Blogokazji tego święta zawsze robię tort :-) W tym roku nie było inaczej :) Przygotowałam tort, z którego jestem bardzo dumna :) smakował rewelacyjnie, świetnie wyglądał :) Tort składał się z orzechowego ciasta, kremu z dodatkiem cukierków Michałków, a środkowy spód stanowiła pokrojona w plasterki rolada z białym kremem :) Wszystko świetnie się komponowało i wspaniale smakowało :) Polecam ten tort, jest na prawdę pyszny(...)suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone kroimy na dwa spody. ROLADA *jej przygotowanie nie jest konieczne, ja chciałam żeby mój tort miał inny środek, możecie po prostu przeciąć ciasto orzechowe na 3 spody i przełożyć kremem michałkowym :-) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,potem żółtka, następnie mąkę i kakao. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy około 10 minut w temp
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwymiarach 35x 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez 15 minut, tak samo postąpić z pozostałymi dwoma ciastami. Krem z kaszy manny: Mleko przelać do rondla, wsypać kaszę manną, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce(...)Składanie ciasta: Pierwszy placek wyłożyć na spód formy, posmarować frużeliną porzeczkową, a na frużeliny wyłożyć połowę kremu z kaszy manny. Przykryć drugim plackiem, frużelina malinowa i reszta kremu. Przykryć trzecim plackiem. Odstawić ciasto w chłodne miejsce do następnego dnia. Smacznego. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusiprzygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu? Z myślą o kim? Pochwalcie się swoimi wypiekami na Instagramie, dodając hashtagi #malacukierenka #UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonej kostki do pieczenia Kasia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru(...)wymieszać mikserem. Dodać połowę ubitej śmietanki, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać pozostałą śmietankę, wymieszać. Dodać sok z cytryny, truskawki i wymieszać szpatułką lub łyżką. 12. Połowę kremu wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać. Przykryć biszkoptem ze szpinakiem i lekko docisnąć. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt w blaszce. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i wierzch posypać pokruszonym
Mała Cukierenkałyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru(...)można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje i smakuje. rrarossa@gmail.com
RAROSSAbiszkoptem zrobić ? A może roladę na szybko ? Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 proszku do pieczenia Dodatkowo: gotowy krem do ciasta bądź dowolny inny krem :) Wykonanie: : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając. Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno(...)temperaturze 170*C Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kładziemy na biszkopt papier śniadaniowy i rulujemy ciasto zostawiając ciasto na jakąś godzinę w tej formie. Jeśli ktoś się spieszy nie jest to aż tak konieczne :) Robimy krem z przepisu na opakowaniu , rozsmarowujemy go na roladzie, którą rozwijamy kładziemy krem i zawijamy ponownie, wkładamy na chwilę do lodówki, wyciągamy
W Moim Magicznym DomuSkładniki: 1 rulon ciasto francuskie krem karpatkowy: 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki mąka tortowa, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, 1/4 łyżeczki aromat cytrynowy, 14 sztuk truskawkiz ciasta francuskiego z biedrony wycinać kubkiem placuszki z rulonu wyszło mi 14 babeczek każdy włożyć do foremki silikonowej 4x7 cm nie smarować foremek żadnym
W Mojej Kuchni Lubięczęści dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec ok 55 minut w temp 180stC. KREM: 600 ml mleka zagotować z pół szklanki cukru - mieszając , w pozostałym 400 ml mleka rozprowadzić proszek budyniowym, dobrze wymieszać i powoli wlewać do gotującego(...)mieszając , by powstała gładka masa budyniowa. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na gładki krem i dodawać małymi porcjami budyń, dobrze razem wszystko połączyć. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć go kremem, przykryć drugą połówką, ponownie posmarować kremem. Pozostałym kremem można dowolnie ozdobić i udekorować perełkami. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin
Camilla w kuchniBiszkopt posmarować cienką warstwą serka homogenizowanego, na serku ułożyć całe truskawki. Galaretki rozpuścić w 4,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać truskawki. Ciasto odstawić do lodówki, by galaretka dobrze stężała. Krem śmietanowy: 0,5 l śmietanki 30%; 3 czubate łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 500 g serka mascarpone; 1 czubata łyżka żelatyny; Żelatynę zalać 4 łyżkami(...)wody i całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić naczynie z musem na bok, dodać galaretki w proszku i wymieszać, by galaretki się rozpuściły. Mus wystudzić. Lekko tężejący wylać na krem śmietanowy, wyrównać. Ciasto ponownie odstawić do lodówki (najlepiej na całą
In my kitchenrolada powstała na przekór ponurej pogodzie, zielony barwnik w cieście potrafi zdziałać cuda, do tego delikatny śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie...:) Składniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku(...)Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy. Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki, przed podaniem dekorujemy wisienkami koktajlowymi
Wanilia i Kardamonwiększe kawałki. Wylać ciasto do tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Wystudzić. krem robimy, gdy wszystkie ciasta mamy już przygotowane i wystudzone Krem 300 g schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 300 g mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii Śmietankę ubić z cukrem(...)jednocześnie dobrze się jeszcze rozsmarowywała. Wykonanie końcowe: 3 łyżki kremu odłożyć do woreczka z zamontowaną tylką gwiazdką. Na paterze ułożyć ciasto z kawałkami czekolady, posmarować kilkoma łyżkami kremu, następnie położyć ciasto oreo, również posmarować. Na wierzch ułożyć brownie. Posmarować tort z boków i na górze pozostałym kremem, polać brzegi czekoladą (można zrobić to tak, aby sprawiała wrażenie spływającej z tortu
Słodkie inspiracjeminut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Ściąć ewentualne górki. Krem 600 g serka philadelphia 200 g miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią, na puszysty krem, stopniowo dodawajcie serek philadelphia. Krem powinien być gładki i puszysty. Jeśli jest za rzadki włóżcie na chwilę(...)stopni. Wykonanie Na podstawce ułóżcie pierwszy krążek ciasta i posmarujcie kremem. Na krem wyłóżcie trochę frużeliny jagodowej. Przykryjcie kolejnym krążkiem ciasta i posmarujcie kremem, (Zostawcie odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta - samej góry). N astępnie posmarujcie frużeliną jagodową. Przykryjcie ostatnim kawałkiem ciasta, posmarujcie górę i odstawcie do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort wyrównajcie dookoła
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktortownicę lub foremkę do tarty o średnicy 20 cm (spokojnie możecie użyć odrobinę większej foremki np. 22-23 cm, ponieważ ciasto kruche wyszło mi dość grube, a kremu jeszcze zostało): Ciasto kruche: – 150 g mąki – 2 łyżki cukru pudru – 90 g zimnego masła – 1 małe jajko – szczypta soli Mąkę łączymy z cukrem pudrem oraz(...)które również mieszamy tylko i wyłącznie szpatułką (tutaj dostosowałam się do zasad ). Krem przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na tartę. Użyłam okrągłej tylki. Oczywiście możecie zwyczajnie przełożyć krem na ciasto. Przed podaniem oprószyłam kakao. Z tarty wykroiłam 8 porcji. Jedna to 340 kcal. Pyszna tarta z ciekawym dodatkiem Tak wyglądała, przed oprószeniem kakao Dodatek malin kontrastuje ze słodkim kremem
Relaxtime