Kruche miodowe ciasto, delikatny puszysty krem i chrupiące orzechy na słodkim kajmaku <3 Składniki (blacha 20x37cm): Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka(...)Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Ostudzić i poczekać, aż zacznie tężeć. Śmietankę ubić, dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, a pod koniec tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. SMACZNEGO!!! Inspirację znalazłam tutaj
Malinowo w kuchniulubione ciasto. Zawsze robię dużą porcję, bo znika ona błyskawicznie. Aby trochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem kakaowy i trochę polewy czekoladowej. Wyszło tak jak lubimy- chrupiące ciasto z dużą ilością kremu. *porcja na dużą blaszkę z piekarnika: Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 190 g masła 1 i 1/2 szklanki wody szczypta soli(...)budyń i wystudzić. Najpierw utrzeć krem czekoladowy: miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Wyłożyć na jeden blat ciasta. tak samo przygotować jasny krem i delikatnie rozsmarować na ciemnym kremie. Przykryć drugim ciastem. Posypać cukrem pudrem. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaswoich domach przygotować takie "bożonarodzeniowe polano" w formie wyjątkowego ciasta. Rolada wygląda na czasochłonną, ale uwierzcie mi, to jedno z najprostszych wypieków jakie kiedykolwiek robiłam:) Świetnie się pracuje z ciastem, krem to sama przyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie jej wierzchu kremem, by imitował wzór kory drzewa to już sama zabawa!:) Jestem przekonana, ze ten delikatny, puszysty biszkopt oraz(...)dodać, że w oryginalnym przepisie podane jest aż 200 ml rumu! Ale ja ze względu na Dzieci i to, że nie przepadam za mocno alkoholowymi ciastami dodałam tylko 4 łyżki brandy. Krem wyszedł cudowny i musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść go całego z miski:) Na początku też wydawało mi się, ze kremu jest ogólnie za mało, że warstwa
Słodko-Słony Świat Ilonypierwszy rzut oka można pomylić je z sernikiem. Smakuje wybornie. Kruchy spód, wiśnie, rwane ciemne kruche ciasto, warstwa piankowa z zatopionymi w niej brzoskwiniami, ponownie rwane jasne kruche ciasto, krem i orzeźwiająca jabłkowa galaretka… Brzmi pysznie i takie też jest. Bardzo Wam polecam!Składniki na ciasto kruche:540 g mąki 7 żółtek 375 g masła (lub 250 g masła(...)Dodajemy cukier, wodę i na małej mocy palinka rozgotowujemy jabłka. Do rozgotowanych wsypujemy 2 galaretki agrestowe. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wykładamy na krem. The post Ciasto Rwane appeared first on Made
Made By Mom And SonCiasto ORZESZEK w czekoladzie – Zapraszam na ciasto pełne orzechów, z polewą czekoladową i z puszystym kakaowym biszkoptem. Ciasto jest bardzo smaczne, dobrze nasączone, z dużą ilością kremu. Zamiast powideł śliwkowych można użyć konfitury wiśniowej. Jest to ciasto idealne na Święta, jest bogate i smaczne. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam! Ciasto ORZESZEK w czekoladzie Składniki: Biszkopt(...)wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Polewa czekoladowa: 12. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem. Odstawić do ostudzenia na około 10 minut, polewa ma być ostudzona/letnia. 13. Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać
Mała Cukierenkasię swoimi smakami. Część z Was być może nie ma ochoty na kulinarne eksperymenty w czasie świąt, ale dlaczego nie? Może stworzycie całkiem nową i własną tradycję? ;) Ciasto makowo-kokosowe z kremem budyniowym i żurawiną przepis na formę 26x36 cm Składniki na ciasto: 10 białek 190 g drobnego cukru 5 żółtek 190 g mielonego maku 150 g wiórków kokosowych(...)Wódkę, wodę oraz kawę dokładnie łączymy. Połową nasączamy pierwszy blat, który następnie smarujemy jeszcze konfiturą żurawinową. Na to wykładamy krem kawowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Nasączamy resztą kawowej mikstury, rozsmarowujemy krem śmietankowy. Posypujemy prażonymi wiórkami i dekorujemy żurawiną. Schładzamy w lodówce co najmniej 4 godzimy lub całą noc. Kroimy dopiero dobrze schłodzone. Przechowujemy w lodówce
Ratunku obiadwymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty. Krem: 250ml śmietanki 30% 100g mascarpone 100g czekolady (deserowa, gorzka albo wg uznania) Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić(...)blat ciasta ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego! Szukacie odpowiednich przydasi do kuchni
Obiad gotowyCiasto Wuzetka, lub jeszcze inaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne ciasto składające się z puszystego, czekoladowego biszkoptu, przełożonego kremem na bazie bitej śmietany i z wierzchu polanego polewą czekoladową. Nawet trudno uwierzyć, że połączenie tak prostych rzeczy, czyni tak zachwycające w smaku ciacho(...)której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Potem biszkopt kroimy na 2 równe blaty. Pierwszy biszkopt układamy na dno formy i na wierzch go wykładamy 4/5 kremu, przykrywamy drugim blatem. Ciasto polewamy ostudzoną polewą czekoladową i studzimy w lodówce przez ok. 4-5 godz. Przed serwowaniem ciasto kroimy na kwadraty i wierzch każdego kawałku dekorujemy pozostałym kremem, robiąc kleks
Kuchnia ŁukaszaCiasto przekładane kremem Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 2 łyżki kakao Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę(...)przykryciem przez 10 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na pierwszą, kakaową część ciasta, wyłożyłam cienką warstwę dżemu, na dżem wyłożyłam schłodzony krem, następnie drugą część ciasta i na końcu czekoladę. Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu na 3-4 godziny do lodówki
nietadietałyżki mleka, wymieszać. Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1). Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając(...)ostudzenia. Margarynę utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki
Świat CiastaPyszne ciasto z biszkoptem przypominającym murzynka, delikatnym kremem budyniowym i chrupiącym ryżem preparowanym oblanym przesłodkim kajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa konfitura. Ciasto idealne do kawy! Ciasto podałam na zestawie New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE Biszkopt: 3 jajka Szczypta soli 3/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 5 łyżek wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate(...)biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej. Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Kolejno delikatnie wykładamy kajmak z ryżem. Drugi biszkopt od wewnątrz smarujemy resztą konfitury malinowej, przykrywamy ciasto delikatnie dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego oraz rozsypujemy orzechy włoskie
VioletoweKucharzeniekuchenna podkładka pod tort barwnik spożywczy w żelu czerwony barwnik spożywczy w żelu żółty WYKONANIE: 1.) Ciasto czekoladowe . Robimy ciasta czekoladowe według tego przepisu . Z dwóch ciast czekoladowych ścinamy wypukłą górę. Każde ciasto przekrajamy na 2 blaty. 2.) Krem pomarańczowy . Do misy miksera wlewamy kremówkę, od razu dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Gdy masa zrobi(...)Środek podstawki do tortów smarujemy kremem pomarańczowym i kładziemy pierwszy blat ciasta. Wykładamy warstwę kremu pomarańczowego, wyrównujemy i kładziemy drugi blat ciasta czekoladowego. Czynność tą powtarzamy, aż położymy ostatni blat ciasta. Cały tort smarujemy pierwszą, cienką warstwą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie tynkujemy tort drugą warstwą kremu. Wygładzamy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki
RITA food channelwiększej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka(...)warstwą powidła śliwkowego i nakładamy część kremu budyniowego, przykrywamy drugą częścią ciasta i tą czynność powtarzamy z każdym blatem ciasta.Ostatni blat układamy równą częścią do góry, a boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. W malakserze mielimy pozostałe skrawki ciasta i nimi dekorujemy boki ciasta. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy, podgrzewamy do połączenia się składników, lekko studzimy
Kuchnia ŁukaszaMamusiowy” przepis – budyniowy przekładaniec to ciasto na szybko z lekko uroczystym zacięciem Może robić za tort , albo niedzielne ciasto. Prosto i smacznie, a słodycz kremu dopasujesz do własnych potrzeb i upodobań A oto przepis na budyniowego przekładańca. Składniki na biszkopt (blaszka 30×35 cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam(...)posiekanej czekolady Teraz mogę przystąpić do złożenia przekładańca. Dolny blat nasączam połową wody z cytryną i pomarańczą, smaruję dżemem, kładę połowę kremu, równo rozsmarowuję i przykrywam drugim blatem, który również nasączam i smaruję równo pozostałym kremem. Ciasto posypuję płatkami migdałów, ścinkami biszkoptowymi i pokruszoną czekoladą. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki przejdą. Smacznego Artykuł Budyniowy przekładaniec pochodzi z serwisu
Słodki sentyment