pyszne, wegańskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i lekkie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu jabłkowego 1 szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ubij widelcem(...)dojrzałe awokado 4-5 łyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu sok z cytryny truskawki Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 10 pomysłów na truskawkę/10 ideas for the strawberry Jeśli macie ochotę na inne truskawkowe specjały, klikajcie
Qlinarnie i Qlinarnienowych zdjęć. Coś czuję, ze wykonam go jeszcze kolejny raz, gdyż jest przepyszny! Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła 350 gram mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam) szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 1/3 szklanki cukru pudru Czekoladowy krem: 400 ml śmietany kremówki 200 gram czekolady gorzkiej (lub jeśli ktoś jest łasuchem(...)tyle czasu na warkocz to wystarczy zrolować ciasto w dłoniach i przykleić rant. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Studzimy. Krem czekoladowy Śmietankę kremówkę podgrzewamy w garnuszku razem z masłem nie doprowadzając do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną
Mango Papajasmaku. Pizza inna niż wszystkie! P.S. Podczas przygotowania ciasta na pizzę, pracę ułatwił mi robot planetarny Götze & Jensen SB600K, który posiada specjalny hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie, włączyć robota i czekać, aż powstanie odpowiednie, elastyczne ciasto. Bez wysiłku, bez wyrabiania ręcznego! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania(...)ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, sól oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą robota planetarnego), aż będzie elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Kuchnia MagdaLenyminiserniczki oreo Panda - maślane ciasteczka Panda z lukrem - panna cottę waniliową Panda na spodzie brownie - makaroniki Panda z mascarpone - sushi Panda - cake popsy Panda - czekoladowe babeczki Panda ze śmietankowym kremem Dodatkowo podałam popcorn, cukierki, żelki, pianki, pizzę (którą Dzieci musiały samodzielnie upiec z przygotowanych wcześniej przeze mnie składników), sałatkę owocową i napoje owocowe. Całość utrzymałam w czarno-różowym klimacie(...)Panda... Ciasteczkowy spód, kremowa masa serowa z kawałeczkami ciasteczek oreo i dekoracja z masy cukrowej oraz pudrowych, gotowych oczek. Czekoladowe babeczki Panda ze śmietankowym kremem z mascarpone i śmietany kremówki, posypane grubym cukrem do dekoracji ciast i ciasteczek... Delikatna, waniliowa panna cotta Panda na wilgotnym, mocno czekoladowym spodzie brownie... Była pyszna, tylko masa cukrowa z lekka nie współpracowała z nią
Słodko-Słony Świat Ilonyfont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 12 sztuk Ciasto: 160g mąki 100g masła 82% 60g drobno zmielonych orzechów laskowych 30g cukru pudru 1 żółtko Szczypta soli Krem czekoladowy: 150ml słodkiej śmietanki 30% 1230g czekolady deserowej (60% kakao) Garść orzechów laskowych Krem z likierem "Słony karmel" 100g(...)złoty barwnik w proszku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i wylepiamy dno foremek do babeczek. Ja swoich foremek nie smaruję niczym
Kuchnia w czekoladziedziś zapraszam Was na pyszne, bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Pamiętajcie tylko, że składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie tez inne słodkości z truskawkami w roli głównej: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy
Kulinarne przygody GatityEklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się na domowe imprezy dla najmłodszych. składniki na około 12 eklerek 200 g mąki pszennej 60 g masła lub margaryny 4 jajka 150 g malin 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szklanka gorącej(...)garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło lub margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem
Smakowite Daniadodamy cukier brązowy to na kawałek wyjdzie 380 kcal. Polecam zastosowanie erytrolu, który jest zdrowym zamiennikiem zwykłego cukru, ma 0 kcal, a także zerowy indeks glikemiczny. Jeśli więc do ciasta dodacie erytrol, mogą je jeść nawet diabetycy. Składniki na lekki torcik jagodowy: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 140 g cukru brązowego lub erytrolu 150 g (szklanka) mąki z amarantusa(...)się połączą. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy krem jaglany. Kaszę
e-PrzepisyKulinarneKruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru szczypta soli 1 żółtko Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce: owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki(...)wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać. Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką
Atlas Smakówminut. Ja użyłam blachy o wymiarach 33 x 23 cm. Wyłożyłam ją folią aluminiową. Następnie układamy: Krakersy krem krakersy krem krakersy krem Posypka (50 g wiórek wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Osobiście uważam, że ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. SMACZNEGO
The Sweet Damselmasą mascarpone. W naczyniu 25x10 cm (może być większe wtedy zmniejszycie o jedno piętro) układamy biszkopty namoczone w mieszance kawy z burbonem, przekładamy kremem i posypujemy startą czekoladą, czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Wierz ciasta starannie oprószamy czekoladą i ciasto wkładamy do lodówki na 2-3h. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego
Niezły Młynekkostkę masło, i szybko zagniatam. ja wrzucam wszystko do misy robota i kręcę końcówką z hakiem. ciasto umieszczam na godzinę w lodówce (albo na 20 minut w zamrażarce) ciastem wylepiam blachę, nakłuwam widelcem i zostawiam w lodówce jeszcze na pół godziny (10 minut w zamrażarce) piekę ok. 15 -18 minut w tamp. 200 stopni C. (do zarumienenia) SKŁADNIKI(...)śmietanki kremówki (zimnej) 250 ml. mascarpone (zimnego) 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: umieszczam wszystkie składniki w misce i miksuję do uzyskania gęstego kremu krem wykładam na galaretkę na śmietankę nakładam beze wkładam do lodówki, ciasto najlepiej zostawić tam na noc, wtedy warstwy dobrze się zacisną a beza będzie się ładnie kroiła SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęszklanki cukru - 1/2 szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego) - 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego) - 70 ml oleju - 20 g świeżych drożdży - 1-2 łyżki kakao Na krem jaglany: - pół szklanki mąki jaglanej - 1 szklanka wody - 2- 3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie : Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną i pokruszone drożdże, wymieszać(...)drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć gaz i gotować cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje, następnie dodać miód i wymieszać. ŻYCZĘ
zdrowa vege kuchniarazem przybywam z czymś równie słodkim i w pięknym kolorze ale o innej konsystencji i z innym zastosowaniem. Rabarbarowy curd! Słodki, różowy, gęsty krem, do wyjadania prosto ze słoiczka, jako nadzienie lub zwieńczanie ulubionych ciast, które z radością można zaserwować najbliższym (i tym dalszym także ;)). Spróbujcie przygotować go w zaciszach swoich kuchni. Nie potrzeba do tego wielkich umiejętności, wystarczy odrobinę(...)cytryny - podgrzewaj, wciąż mieszając, prze ok 10min. Masa powinna odrobinę zgęstnieć. 7. Zdejmij miskę znad wrzątku, dodaj kawałki masła, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia. 8. Wystudzony krem przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce. Smacznego! Rhubarb curd 2 medium jars Ingredients: 400g rhubarb 50g of sugar pinch of salt 5 yolks 90g of sugar 1 tablespoon
Kuchnia w Słońcu Skąpanamleka skondensowanego Przygotowanie: Składniki muszą być zimne! Najlepiej gdyby spędziły noc w lodowce i były wyjęte tuż przed przygotowaniem ciasta Serek mascarpone i mleko przekładamy do miski i miksujemy ok 15 minut. W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty. Powinien powstać gęsty, jednolity krem. Krem wykładamy na schłodzony spód tarty. Schładzamy przez
Luźna Kuchnia