Dzisiejsza tarta jest ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 24% 2 batoniki Snickers Na wierzch: 2 batoniki Snickers Mąkę mieszamy z cukrem pudrem
sama złodyczJeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski(...)pieczenia do masy, delikatnie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka
Luźna Kuchniazieloną bazę. Użyłam do tego barwników spożywczych dostępnych w sklepach internetowych. Jeśli chodzi o smak, lubię, kiedy tort urodzinowy jest lekki i pyszny. Właśnie dlatego wybrałam tradycyjny biszkopt, krem śmietanowy albo krem z białej czekolady oraz konfiturę wiśniową. Przepis na biszkopt do tortu urodzinowego Rozpocznij od bazy, czyli biszkoptu. Możesz go przygotować nawet jeden dzień wcześniej, owinąć folią aluminiową(...)dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną (ewentualnie proszek do pieczenia) i mieszaj szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą. Piecz biszkopt przez 35-40 minut. Krem śmietanowy i krem z białej czekolady do przełożenia tortu Używam dwóch sprawdzonych kremów do przekładania tortu. Jednym z nich jest tradycyjna śmietana połączona z mascarpone. Składniki: 300 g śmietany 30%, 250 g mascarpone, 4-5 łyżek
RozdomowionaSkładniki przełożyć do miski i zagnieść ręcznie. Podzielić na 3 równe części. Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy w formie i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Studzimy. Krem: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy manny cytryna Mleko zagotować z cukrami i masłem(...)stanie się gęsta. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do jeszcze ciepłej masy, wymieszać. Ciepłą masę dzielimy na 2 części i przekładamy wystudzone placki ciasta. Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej Masło rozpuścić, do ciepłego dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie połączyć. Ciepła polewą posmarować wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiMąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, następnie biszkopt podzielić na trzy blaty Krem Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Serek
RAROSSAdziś dla Was propozycję ciasta które możecie zrobić sobie na weekend. Jest to ciasto bez pieczenia. Polecam Składniki: 100 g herbatników 50 g masła 1 gotowy krem do karpatki 400 ml mleka 2 szkl śmietanki 30% schłodzonej 1/2 szkl cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki żelatyny 1/4 szkl wody gorącej blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)warstwę lekko dociskając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dzielimy na dwie części. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy krem w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką aż masa stanie się gładka. Przekładamy masę karpatkową na herbatnikowy spód i wyrównujemy, wstawiamy ponownie do lodówki. Zimną śmietankę wlewamy do dużej miski, wsypujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneciasta.\r","Przygotowa\u0107 drug\u0105 porcj\u0119 ponczu: 8 \u0142y\u017cek zimnej, przegotowanej wody zmiesza\u0107 z 3 \u0142y\u017ckami soku z cytryny.\r","Zwil\u017cy\u0107 ponczem wierzch ciasta. W\u0142o\u017cy\u0107 do lod\u00f3wki.\r","Zmiksowa\u0107 razem 150ml \u015bmietanki i serek mascarpone. Dosypa\u0107 2 \u0142y\u017cki cukru pudru i razem wymiesza\u0107.\r","Krem(...)wyjęty z lodówki tort. Na masie delikatnie ułożyć wierzchni blat ciasta. Przygotować drugą porcję ponczu: 8 łyżek zimnej, przegotowanej wody zmieszać z 3 łyżkami soku z cytryny. Zwilżyć ponczem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki. Zmiksować razem 150ml śmietanki i serek mascarpone. Dosypać 2 łyżki cukru pudru i razem wymieszać. Krem rozprowadzić po wierzchu tortu. Resztę czekolady roztopić w kąpieli wodnej
Bardzo Gruby Smokświątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego kremu, spodobają się nie tylko małym łasuchom , choć najmłodszych można zachęcić do zrobienia i dekoracji , są dziecinnie proste do wykonania, nie potrzeba nawet miksera, wszystko wymieszamy ręcznie, a efekt smakowy jest tego wart. Składniki na 12 sztuk muffinek: Ciasto: 1 duże jajko 150 ml mleka 6 łyżek oleju(...)mokrych składników, wsypujemy suche, dokładnie mieszamy do jednolitego gęstego ciasta. Porcje ciasta nabieramy łyżką i wkładamy do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości na wierzch kładziemy po płaskiej łyżeczce powideł śliwkowych. Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c na pieczeniu góra dół. Krem waniliowy: Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do miski, dodać pastę waniliową
Wanilia i KardamonCiasto marchewkowe chyba każdy lubi… A tort z marchewkowych biszkoptów przełożonych zdrowym i pysznym kremem z batatów to uczta dla podniebienia Polecam gorąco! Polecam również tort makowy z brzoskwiniami , tort czekoladowo-truskawkowy , jogurtowy , tort owocowy na zimno , tort z japońską herbatą matcha , tort Oreo , bezglutenowy tort czekoladowy . Składniki: Biszkopt (proporcje na 1 biszkopt, a potrzebujemy 2 sztuki): 1 szklanka(...)erytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie brązowego cukru) 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 100 g surowej marchewki Krem: 600 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 1/3 szklanki (80 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez 1-2 doby (najlepiej użyć mleka z wysoką zawartością
Lamarida.plpyszne, mocno czekoladowe ciasto, przełożone masą czekoladową z dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30%, 1 gorzka czekolada, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 1 śmietan-fix Dodatkowo: jagody, czekoladowe kuleczki , biała czekolada WYKONANIE Biszkopt: Budyń, proszek(...)ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka a na końcu sypką mieszankę – całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o wym.20x28 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie przekrawamy na 2 biszkopty. Krem: śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną
słodki bratekdodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao, wsypujemy w kilku partiach do masy, mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21×32 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Nasączamy każdy z nich likierem kawowym lub osłodzoną kawą. Orzechy siekamy. Białka ubijamy(...)przestudzony budyń. Miksujemy do otrzymania gładkiego kremu. Śmietanę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Na jeden biszkoptowy blat wykładamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy wkładką orzechową. Rozprowadzamy resztę kremu, wyrównujemy. Dajemy drugi blat biszkoptowy. Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można obsypać ciasto posiekanymi orzechami
Smaki Na Talerzuskładnik, który warto mieć w swojej spiżarni. Można ją stosować zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Charakterystyczna głęboka orzechowa nuta mąki kasztanowej wzbogaca smak wszystkich przepisów począwszy od ciast przez naleśniki aż po gulasze i zupy. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów. Do przygotowania poniższego przepisu zainspirowały mnie włoskie naleśniki Necci(...)ciasto mocno zgęstnieje można dodać ok. 50 - 100ml wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Podczas smażenia, jeżeli naleśnik będzie za długo podgrzewany to ciasto zrobi się kruche. Naleśniki świetnie smakują w wersji na słodko z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową . Aby przygotować naleśniki do wersji wytrawnej należy z przepisu wykluczyć kakao
Book of spellsgarść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe b abeczki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do babeczek z jagodami, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka
Ciastkozercysoli Składniki na krem: 500 ml tłustego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 całe jajko 2 żółtka 300 g masła 150 g cukru pudru garść rodzynek, sparzonych wrzątkiem Dodatkowo: masło do wysmarowania formy ozdoby z czekolady lub cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy(...)dokładnego połączenia. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Wyciągamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrawamy na 3 równe blaty. KREM: W misce łączymy szklankę mleka, jajko, żółtka, cukier z wanilią i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy
My Culinary Art