Już dawno nie bawiłam się tak dobrze przy robieniu tortu jak przy torcie Minecraft :) Rysowałam projekty na papierze, szukałam składników (niebieska galaretka!) i eksperymentowałam z nowymi ciastami – a właściwie domowymi waflami ryżowymi (z tych eksperymentów mam cały słoik słodkiego ryżu, który chyba nada się tylko na płatki do mleka). Dzisiejszy tort dostaną Krzysiu i Ania, jeśli Wasze dzieci(...)połowę kostki. Dzięki temu było widać niebieski kolor. Trawę łatwo zrobić przy użyciu tylki z małymi dziurkami (Wilton 233). Trawa będzie lepiej przyklejać się do ciasta jeśli wcześniej nałożymy na nie cienką warstwę kremu. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyjajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 4 łyżeczki żelatyny Duży cukier waniliowy 2- 3 łyżki cukru pudru Słoiczek dżemu malinowego Krem maślany na bezie szwajcarskiej 6 białek 350 g cukru 500 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) kilka kropli ekstraktu, np. waniliowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSAPyszne kruche babeczki wypełnione słodko - kwaśnym kremem polecają się na weekend :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - skórka otarta z jednej cytryny masa - 100 g białej czekolady - 330 g śmietany kremówki - 2 marakuje Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie(...)wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na babeczki. Pieczemy w 180 C około 15 minut. Jeszcze ciepłe wykładamy z foremek. Gdy foremki się studzą robimy masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę. Do masy na koniec dodajemy marakuję, delikatnie mieszamy i kremem napełniamy przestudzone babeczki. Wierzch dekorujemy marakują
Zainspirowana w kuchnijagodową. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godz. Przed podaniem można go wstawić do lodówki na ok 15 min, będzie lepiej się kroił. Polać odłożonym kremem jagodowym. Smacznego :) Kategoria: Bezy i ciasta bezowe , Lody i desery lodowe , SŁODKO , Wykorzystanie białek Tagged: jagody , kremówka
https:KKuchniaMniammąki 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze
Ciasteczkowy PotwórKruche ciasteczka w kształcie kwiatków ładnie się prezentują na stole, ale ich główną zaletą jest krem – słodki, z lekkim posmakiem masła orzechowego. Do ich wykonania potrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm , foremki do mini-muffinków i odrobina chęci. Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków. Składniki: 2 szklanki mąki(...)wystudzić w foremce. Krem: 2 duże łyżki masła orzechowego 120 g serka naturalnego 1 łyżka cukru pudru Składniki kremu zmiksować, ewentualnie dosłodzić wg własnych upodobań. Krem wycisnąć do wystudzonych kwiatków. Pomysł i przepis na ciasto: inspiredbycharm
Trzeci talerztemat Ciasta na niedzielę , do którego pieczenia zaprosiła mnie Bożenka . Muffinki na kefirze z grzybka tybetańskiego . Składniki na 12 szt. : - 300g mąki tortowej - ½ szklanki cukru - 2 jajka - 6 łyżek oleju (dałam kokosowy) - 250ml kefiru z grzybka tybetańskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - sok z 1 cytryny - szczypta soli waniliowej Dodatkowo do wyboru: - krem ajerkoniakowy, lukier(...)dokładnie wyrobione, drobne grudki mąki powinny pozostać. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek wyłożonych papilotkami. Nie należy wlewać więcej niż do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Muffinki zdobimy według uznania. Może to być lukier, bita śmietana, czy też – jak u mnie – krem ajerkoniakowy i pistacje. Cytrynowe muffiny na kefirze
mojewypiekiinietylkoZapraszam na delikatne omleciki biszkoptowe z kremem budyniowym oraz truskawkami. Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Polecam Składniki: ciasto: 2 jajka L 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej szczypta soli krem: 400 ml mleka bez laktozy od Mlekovita 2 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego na 500 ml mleka 100 g masła bez laktozy kilka świeżych truskawek(...)łyżki masy). Rozsmarowujemy delikatnie ciasto na kształt koła. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wykładamy biskwity z piekarnika i po 2-3 minutach odklejamy je od papieru do pieczenia i delikatnie zaginamy na pół oraz odstawiamy do ostudzenia (ja ułożyłam je na odwróconej blaszce do pieczenia babeczek). Krem: Do garnka wlewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnejajka, dodać mleko, olej, cukier, zapach, wymieszać do połączenia. Dodać przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek, wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopniach przez 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Frużelina malinowa: 500 g malin 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki(...)Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała. Wykonanie Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie posmarować połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi drobinkami. Schłodzić. Po chwili na górę
kulinarnyswiatdomiwyjątkowy, przepyszny wypiek, który wręcz urzeka swoim smakiem. Masa makowa idealnie komponuje się z delikatnym kremem ajerkoniakowym , tworząc niezwykle połączenie smaków, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Polecam. Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2 krople aromatu migdałowego Krem ajerkoniak-ow y : 3 żółtka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy 500 ml mleka łyż ka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 40 ml advocatu ponadto: ok. 70 g płatków migdałowych Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wy kładamy pergaminem (forma
Słodka Stronaucieramy jajka z cukrem na puszysty, biały krem. Następnie cienką strużką wlewamy ostudzone masło. Dodajemy skórkę z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny. Na koniec pomalutku wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180C, blaszkę o wymiarach 22x22cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 20-25 minut do suchego patyczka(...)pokrój w kosteczkę ( mi to średnio wyszło , bo galaretka się mało zsiadła jeszcze, dlatego radze przygotować ją sobie wcześniej ;) i wymieszaj je z masa śmietanową. Przełóż krem na nasączony wcześniej spód. Brytfankę a ciastem schowaj do lodówki. Pozostałe 1/2 opakowania galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody. Dobrze ostudzoną wylej na wierzch ciasta. Najlepiej jak będzie już lekko tężała. Smacznego
Różne smaki w kuchniSezon na maliny pomału dobiega końca, więc korzystając z ostatnich dni z dostępem do tych owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z malinami, kremem z serkiem Ricotta i obłędnym karmelem z masła orzechowego. SKŁADNIKI ciasto na tarte: 25 dag mąki 130 g masła zimnego 1/3 szkl cukru opakowanie cukru waniliowego jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jak najszybciej zagnieść(...)ciasto , włożyć do lodówki na godzinę, wyjąć, wyłożyć blaszkę ponakłuwać widelcem, piec około 35 minut w temp 200 stopni, ma się zarumienić. Studzimy. krem: serek Ricotta galaretka cytrynowa 300 ml jogurtu greckiego pudełeczko malin 2 banany Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1/2 szklanki, studzimy, jak będzie całkowicie zimna i już lekko tężejąca dodajemy do serka wymieszanego z jogurtem
SMYKWKUCHNIPiekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste(...)końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. • Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść i podzielić na małe kawałki. Do upieczenia koszyka użyłam 23 bułeczki, oprócz tego upiekłam osobno 7 bułeczek. • Do każdej bułeczki włożyć kostkę czekolady
To co kochamCzekoladowiec to kilka cienkich czekoladowych biszkoptów przełożonych bielutkim kremem. Ładnie wygląda i ciężko mu się oprzeć. Składniki ciasta: 6 jaj 1 margaryna 1 szkl. cukru 0.5 szkl mąki 1/3 szkl kakao 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy: 5 jaj 1 margaryna 5 łyżek cukru 2 cukry wanilinowe 1 łyżka mąki 1 szkl mleka Dodatkowo
Cukiernia Pychotki