prosty przepis ! Uwielbiam bezy, a Ty ? Tort Pavlova z kremem karmelowym i popcornem Tak, zdecydowanie mogę to powiedzieć na głos, że jestem bezoholikiem : ) Tak uwielbiam ten moment chrupania, odłamywania kawałków bezy. I jakoś tak wyszło, że od kiedy mam piekarnik elektryczny mało co wykorzystuję go do innych ciast. Poprostu bezy rządzą. Bezy w postaci tortu bezowego , czy coraz częściej
Kuchnia na wzgórzupory robiłam z przepisu Doroty , ale tym razem sięgnęłam po przepis z blogu Cafe Chocolate bo miałam ochotę nadziać te pyszne kosteczki waniliowym kremem, tak jak u autorki. Problem w tym ze nie dałam do ciasta proszku do pieczenia i nie wyrosło tak jak powinno. Wiec z kremu były nici. Mimo to włożyłam do polewy, obsypałam kokosem i chociaż niewyrośnięte
Bernika - moj kulinarny pamietnikcukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *ciasto kokosowe: 5 białek 1 szkl cukru 20 dag wiórek kokosowych *ciasto orzechowe: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki 2 kostki margaryny dodatkowo: polewa czekoladowa(...)Rozsmarowujemy na blachę, pieczemy ok 30 minut w 160 st. *orzechowe:Połowę orzechów posiekać, połowę zemleć. Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Rozsmarować ciasto na blasze, piec ok 30 minut w 170 st. *krem: W pół szklanki rozrobić budyń z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozrobiony proszek. Energicznie mieszać żeby nie było
Z Majeczką w kuchniwielkanocnym stole ale też są bardzo smaczne, a ich zielone wnętrze zaskoczy nie jednego gościa. Do tego są naprawdę proste i szybkie do przygotowania, a krem w niezmienionej formie przetrwa nawet 3 dni. Ciasto (na ok 12 babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka proszku(...)ładniejszy kolor), dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (polecam firmy Stella), a każdą papilotkę napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy przez 25 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Krem: 200 ml śmietany 30% 100 g serka kanapkowego (proponuję poszukać takiego bez dodatku soli) 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie kolorowe jajeczka
Cynamonowe szczęścieLubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Zarówno takie „solo” prosto z piekarnika, jak i oblewane czekoladą albo przekładane pysznym kremem mascarpone. Dziś przygotowałam dla Was coś specjalnego! Ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło u mnie zaraz po zdjęciach! Każdy ( serio! ) dobierał sobie dokładkę! Jest fantastycznie puszyste i delikatne, a nadziewane gruszki dodają mu niezwykłego smaku i niespotykanego wyglądu! Gorąco
Ostra na Słodkoserii ciast bez pieczenia ..Polecam ciasto z serii 3 bit bez pieczenia z kremem milky way oraz kajmakiem..bardzo smakowite połączenie..i szybkie w wykonaniu..nie tylko dla osób preferujących ciasta bez pieczenia .. składniki: 2 paczki herbatników maślanych /500 g/ 1/2 opakowania kajmaku/200-250 g/ 1 słoik dżemu/ulubionego u mnie wiśniowy/ składniki polewa: 1 czekolada gorzka
Ugotujmy CośMała przekąska na słodko🙂 Składniki ciasto: woda 1 szt masło 100 g mąka pszenna 1 szkl jajka 4 szt sól 1 szczypta krem: masło 3/4 kostki budyń waniliowy 1 op … Czytaj dalej Mini-ptysie
czarrna od kuchniposypaną mąką lub do małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Kawę zaparzyć w małej ilości wody (1/2 filiżanki). Gdy ciasto ostygnie, nasączyć je kawą. Zrobić krem: szklankę mleka zagotować z połową szklanki cukru. Pół szklanki mleka rozmieszać z czterema łyżkami mąki. Wlać do mleka z cukrem i zagotować, mieszając. Ostudzić(...)łyżki) i czterema łyżkami wody. Wiórki kokosowe wysypać na patelnię. Dodać 2 łyżki masła lub margaryny i pół szklanki cukru. Smażyć kilka minut. Masę wyłożyć na ciasto, na wierzch wyłożyć zasmażone wiórki. Smacznego
Zielona Kuchniatradycyjnego biszkoptu zastepujac go ciastem migdalowym. Na szczescie Viki nie chciala by tort zdobil wizerunek Barbie czy innej basniowej panny. Inaczej skonczyloby sie na kupnym ciescie. Ucieszyla sie za to z rozanych dekoracji w kolorze rozowym. I jak na mala dame przystalo cale nasze przyjecie bylo w tym wlasnie kolorze :-) Tort migdalowy z kremem o smaku nutelli biszkopt 4 jajka(...)mieszamy. Na koncu dodajemy mielone mgdaly. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 35 minut. Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic i przeciac na 3 blaty. krem skladniki: 500g serka mascarpone maly sloiczek Nutelli maly sloik wisni 1 usztywniacz do smietany 1 smietana kremowka 200ml wykonanie: Kremowke ubijamy mikserem. Dodajemy do niej utrwalacz
Przysmaki Karolkijestem w domu to muszę coś upiec, nie zadowalają mnie już pierniki z dżemem ani szarlotki-choć jakby ktoś miał przepis na taką pyszną szarlotkę z kremem budyniowym i karmelem na kruchym cieście, taką aby te jabłka pozostały pyszne i twardziutkie to będę wdzięczna:-). Więc po długich poszukiwaniach postanowiłam upiec ciasto o nazwie Milky way, korciło mnie bounty(...)dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao (najlepiej wszystko razem przesiewać przez sitko bezpośrednio do masy jajecznej). Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części
sierotka maRysia w kuchniNazwa sama za siebie już wszystko mówi. Ciasto, iście godne królewskiego podniebienia. Bardzo delikatne,pyszne. Nie wymaga pieczenia:) Składniki Krem budyniowy 6 żółtek 1 czubata(...)łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 400 ml mleka 200 ml kremówki 150 g cukru 1 op cukru waniliowego 200 g masła Krem mascarpone 250 g mascarpone 3 … Czytaj dalej Kostka królowej,ciasto bez piekarnika
gotuj ze mnąułatwić Wam poszukiwania :) Udanych wypieków :) Sernik z czereśniami Placki serowe z czereśniami Ciasto z czereśniami i czekoladą na kefirze Knedle z czereśniami Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami Dżem czereśniowy z nutą wanilii Kruche ciasto z czereśniami i budyniem
My simple kitchenochota na coś słodkiego. W smaku przypomina nieco kremówkę, ale dzięki dodatkowi dżemu, nie jest za słodkie. Świetne do popołudniowej kawy :) SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u nas porzeczkowy) gotowy krem karpatka do gotowania kostka masła 100 ml śmietanki 30 % łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Krem karpatka przygotowujemy według wskazówek producenta. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo(...)dodajemy zimny krem karpatkowy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Ciasta francuskie rozwijamy i delikatnie nacinamy na równe kwadraty. Chodzi jedynie o to, aby zaznaczyć kawałki ciasta, dzięki temu będzie się później ładnie kroiło. Pieczemy według przepisu na opakowaniu. Na wystudzony blat francuskiego ciasta wykładamy gotową karpatkową masę, Schładzamy przez 15 min, aby stężała
Kuchnia od dwojgaSkładniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie
W kuchni u Monikikarobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)piekarnika,wystudzić i przekroić na trzy części. Zazwyczaj jedną część pozostawiam nieco grubszą niż dwie pozostałe. Ścinam, też wszystkie nierówności górnej warstwy, ale nie jest to konieczne Składniki kremu budyniowego 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym 500 ml mleka 150 g miękkiego masła lub margaryny Przygotowanie kremu budyniowego Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ale używając połowę podanego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasa była bardziej zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej wyciągnąć wcześniej ciasto aby doszło do temperatury pokojowej
Mania Gotowania