Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Jako pierwsza wersja z ananasem. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Pianka: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 galaretki malinowe puszka plastrów ananasa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek(...)proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Plastry ananasa osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki malinowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy
Na Ciasteczkowych PapierachCiasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :) Składniki: 100 g orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady 2 gruszki 200 g masła 150 g brązowego cukru 3 jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki ciepłej wody Przygotowanie ; Obrane(...)puszystą, gładką masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucierać Mąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksować Kawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masą Przygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całości Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest gęste ) Piec
Proste Potrawyzałapały na te miano :P) Zdjęcia z warsztatów znajdziecie na FB BlogerChef: cz. 1 tu i cz. 2 tu i na fanpag’u bloga TUTAJ Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i jagodami 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 kszklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej(...)kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem i pieczemy tartaletki przez około 20-25 minut. Studzimy. Składnikikremu na krem do 12 tartaletek: 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki śmietany 36 % 400 ml mleka kokosowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędelikatnie zamieszaj. Krem gotowy. 1/3 kremu nałóż na dolną warstwę „biszkoptu” i delikatnie rozprowadź zostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Nałóż drugą górną część ciasta i na jego wierzchu rozprowadź kolejną 1/3 kremu. Ostatnią 1/3 pokryj boki tortu. Na koniec najprzyjemniejsza część – dekorowanie. Ozdób tort dowolnymi, wybranymi przez siebie owocami, następnie wstaw do lodówki i podawaj po kilkugodzinnym
Roślinna - blog wegańskiJest to jedno z moich ulubionych, letnich, owocowych ciast. Kruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych
Rozpustne gotowanieProfiteroles to nic innego jak małe, słodkie ptysie, po brzegi nadziane kremem budyniowym lub bitą śmietaną. Są tak wciągające, więc na jednej sztuce na pewno się nie skończy! Gorąco polecam :) Składniki: (na około 30 sztuk) Ciasto ptysiowe: 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej 190 ml wody 90 g masła 3/4 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru * Nadzienie(...)mleka 1 budyń śmietankowy/ waniliowy 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia * Zamiast kremu budyniowego ptysie można nadziać, np. bitą śmietaną. Przygotowanie: 1. Ciasto ptysiowe: Masło, wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować do rozpuszczenia się masła. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą i mieszając trzymać jeszcze
Nastoletnie Wypiekaniesię i nadal były kształtnymi kulkami. W środku migdałowe nadzienie. Pycha! Na 18 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej 150 g masła 60 g cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta soli 100 g migdałów 150 ml kremu Mont Blanc(...)można zastąpić budyniem waniliowym) 2 łyżeczki cukru pudru olejek migdałowy ½ łyżeczki cynamonu Cukier puder do posypania. Z podanych składników wyrobić ciasto, masło powinno być schłodzone. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki. Migdały zmielić na drobno. Krem Mont Blanc zagotować wraz z cukrem dodać migdały, cynamon i kilka kropli olejku. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu
Jadło i czytadłoBlok ryżowo-czekoladowy 3. Brownie z kremem porzeczkowym 4. Budyń z kremem kakaoawokado 5. Ciasteczka zbożowe 6. Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 7. Czekoladowy suflet 8. Deser malinowy z nutką cytryny(...)bananowe 21. Panna cotta 22. Sernik na zimno 23. Tarta owocowa 24. Tęczowy sernik na zimno 25. Tiramisu z truskawkami 26. Toffi 27. Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny 28. Muffinki czekoladowe 29. Torcik waniliowy 30. Tort naleśnikowy
Tradycyjna Kuchniawpół ubita, stopniowo dodajemy cukier puder; kontynuujemy ubijanie do uzyskania sztywnej piany. Do śmietany stopniowo dodajemy mascarpone, delikatnie mieszając masę. Krem p rzykrywamy foli ą spożywczą i schładzamy ok. 30 minut. Ciasto Okrągłą miskę wykładamy folią spożywczą (moja miała wymiary 11 cm wysokości, 20 cm szerokości na górze i 13 cm na dole(...)biszkopty wykładamy połowę kremu, na której układamy ugotowane truskawki. Na truskawki wykładamy drugą porcję kremu, którą przykrywamy biszkoptami nasączonymi w syropie. Przygotowany tort okrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej 6-8 godzin. Schłodzone ciasto przed podaniem delikatnie wyjmujemy z naczynia, odwracając do góry nogami, przekładamy na paterę, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy
La grande e la piccola cuocacałości powstanie a la budyń, który należy po ugotowaniu ostudzić. 100 g masła 100 g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kilka "kropel" amaretto Kiedy ciasta i budyń są już schłodzone, robimy krem. Ubić mikserem masło z margaryną, dodając po łyżce budyniu. Cały czas ubijać. Dodać na końcu aromat migdałowy i amaretto. Zmiksować. Placki przełożyć masą i odstawić
Kuchnia smakówciast , ciastek , okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet z ciasta, któremu „przytrafił” się zakalec! Spróbujcie! Na pewno nie pożałujecie! SKŁADNIKI: * pokruszone ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g * pokruszone herbatniki – 100 g * „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl * cukier – 1/4 szkl * posiekane orzechy- 1 garstka * marmolada truskawkowa
Ostra na Słodkomały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi kremami, ani przesadnie słodkimi. Dlatego własnie wybór padł na taki dobór składników. W planie było, żeby biszkopt był niebieski, ale przecież jak doda się niebieski barwnik do lekko żółtego ciasta, to wiadomo jaki kolor powstanie ;) Przy okazji, bardzo dziękuję Wam wszystkim(...)dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.) Zielony krem: 900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi), 3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym . Z soku odlać szklankę, resztę
Codzienna kuchnia niecodziennaJeszcze jedna propozycja na ciasto z owocami. Tort biszkoptowy, przełożony kremem z serka mascarpone i truskawkami. W sam raz na początek lata. Biszkopt upieczony wg dowolnego przepisu z 6 -8 jajek. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ciastek Regionalnych lub podobnych truskawki pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki soku(...)krążki. Każdy nasączyć syropem z wody i cukru. Na pierwszy krążek wyłożyć 1/3 masy, powciskać połamane drobno ciastka i połówki truskawek, przykryć drugą częścią masy i drugim krążkiem ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Udekorować truskawkami i czekoladą. Pozostawić na kilka godzin w lodówce
Praktyczna plJakość Tradycja .Prawdziwa, tradycyjna mąka pszenna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Postanowiłam dzisiaj przygotować przepyszne babeczki kawowo - marcepanowe z kremem kawowo - mascarpone. Zapraszam bo są pyszne :) Składniki na ciasto : 100 gram surowej masy marcepanowej 3 białka 120 g cukru 3 żółtka 120 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 75 g kwaśnej śmietany(...)ubitą pianę z białek . Do foremek na babeczki wkładać po łyżce kopiastej ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Śmietanę kremówkę ubić z cukrem , dodawać stopniowo serek i rozpuszczoną kawę w letniej wodzie , na końcu wsypać śmietanę fix i wymieszać . Rękaw cukierniczy napełnić kremem kawowym i dekorować babeczki . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki mąki ziemniaczanej BISZKOPT CIEMNY x 2 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao KREM 4 budynie waniliowe bez cukru litr + szklanka mleka 10 łyżek cukru 500 g masła DODATKOWO Truskawki i mięta do dekoracji. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt jasny Żółtka oddzielić od białek, i ubić(...)papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Krem Litr mleka zagotować, do szklanki mleka wsypać budynie oraz cukier, wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia Budyń
RAROSSA