przepyszna tarta na kruchym czekoladowym spodzie, z wybornym, puszystym kremem z białej czekolady i całym mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 75 g gorzkiej czekolady(...)formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 minut, aż spód stwardnieje. Krem z białej czekolady: 350 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady oraz: 400 g leśnych owoców np. maliny, borówki, jeżyny, jagody Czekoladę
maniapieczeniaImbir stosowany jest w leczeniu przeziębień oraz stanów grypowych oraz zwiększa ukrwienie mózgu, przez co jest naturalnym środkiem wspomagającym pamięć oraz koncentrację. Składniki: 4 średnie ćwiartki
kgwjanczewoPrzyznaję się bez bicia - ten krem mnie onieśmielił. Tylko trzeba przyznać słodki tak bardzo, że wystarczy dosłownie malutki kawałeczek jest wystarczający. Ciasto robi się błyskawicznie, tylko trzeba odrobinę dłużej poczekać, aż wszystko stężeje. Składniki: ciasto francuskie 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) owoce sezonowe - u mnie maliny Przygotowanie: ciasto francuskie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie z pasjąmega szybkie ciasto – bez miksera, na jedną keksówkę. Takie w sam raz na weekend, zawsze ktoś może wpaść… Lubię takie rozwiązania, bo do ciasta można wrzucić bakalie, tarte orzechy, ulubione aromaty, przełożyć kremem, zrezygnować z kakao, sypnąć maku. Polecam lukrowanie, polewanie czekoladą, obsypywanie wiórkami, tartymi orzechami, proszę bardzo. Ciasto łatwe, szybkie, smaczne. Łatwe ciasto bez jajek poleca się
Zasmakuj Kuchniłyżeczki Roztop olej kokosowy i wyrób ciasto z wszystkich składników poza sodą i octem. W zależności od jakości i stopnia wilgotności posiadanych składników konsystencja ciasta może się różnić – postaraj się osiągnąć dość gęsty krem. Dodaj sodę, zamieszaj, a następnie ocet albo sok z cytryny i ostatni raz dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki
PaleoSMAKDodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się wchłoną. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok.15 minut. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z ziarenkami wanili. Wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzch układamy truskawki...smacznego:) Pomysł zaczerpnięty z czasopisma "Moje gotowanie
Anioły w kuchniBardzo wilgotne ciasto, o intensywnym zapachu pomarańczy. Przełożone kremem budyniowym z kawałkami brzoskwiń. Składniki: pomarańcze 4 szt, orzechy włoskie mielone 1 szklanka, biszkopt (składniki na jeden biszkopt): jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, bułka tarta 5 łyżek, mąka pszenna 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 1 część pomarańczy, 1 część orzechów, masa: mleko 500 ml, budyń(...)stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy 1 część lekko odciśniętych pomarańczy oraz 1 część zmielonych orzechów, na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st.C przez 45-60 min. Do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty. Mleko z cukrem nastawiamy
kulinarne odsłony patiktórą bardzo lubię, używałam też białek w proszku i tych pasteryzowanych, w kartoniku. Delecta zadbała o eleganckie wizualnie opakowania, bardziej chwytające oko, nowoczesne, kobiece i delikatne. Nie kupiłabym tego ciasta tylko dla opakowania, ale je dostałam – więc przetestowałam. A w testach – jak zwykle ochoczo – pomagał mi Charlie Gibson;) Piekarnik rozgrzewamy do 110⁰C z termoobiegiem (finalnie otrzymamy(...)bijącą sztucznością po języku. Na blachę do pieczenia położyłam papier, odrysowałam od talerza do zupy dwa średniej wielkości okręgi – jak już chciałam tort, to pomyślałam o dwóch warstwach i kremie. Rozłożyłam po pół porcji masy bezowej w każdy okrąg, rozsmarowałam na wysokość mniej więcej 3-3,5cm. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach zobaczyłam że oba krążki lekko się
Karo in the Kitchenkremem russel z dodatkiem kawy, obtoczone w wiórkach kokosowych. Wyglądem przypominają makaroniki. Najlepsze jeszcze tego samego dnia kiedy zostały sporządzone. Polecam 😊 Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła 2 łyżki naparu z kawy 100 g cukru Lukier: 1 białko(...)zagnieść rękoma. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać małe kółka. Połowę wyciętych ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Krem russel kawowy: Jaja wybić, wymieszać z cukrem. Do rondla wlać odrobinę wody
Słodka Strefakremem russel z dodatkiem kawy, obtoczone w wiórkach kokosowych. Wyglądem przypominają makaroniki. Najlepsze jeszcze tego samego dnia kiedy zostały sporządzone. Polecam 😊 Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła 2 łyżki naparu z kawy 100 g cukru Lukier: 1 białko(...)zagnieść rękoma. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać małe kółka. Połowę wyciętych ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Krem russel kawowy: Jaja wybić, wymieszać z cukrem. Do rondla wlać odrobinę wody
Słodka Strefamasłem i cukrem, w reszcie rozpuszczamy budynie z jajkami oraz obiema mąkami. Mieszankę wlewamy na gorące mleko i cały czas mieszając gotujemy budyń, lekko studzimy. Schłodzone ciasto pokrywamy kolejną warstwą herbatników i wylewamy krem budyniowy, wygładzamy, przykrywamy ostatnią warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki. 3 WARSTWA: Zimną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier oraz śmietan fixy i ubijamy na sztywno
Ostra na SłodkoOpis: Pyszna warstwa kremu Cappuccino połączona z dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to połączone warstwą bitej śmietany. Całość uzupełnia starta czekolada. Składniki: Składniki na biszkopt: 130 g ciemnej czekolady 200 ml mleka 220 g mąki 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na bitą śmietanę: 100 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru Składniki(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i też powoli dodajemy do masy z jajek. Powstałą masę przelewamy do wyłożonej papierem blachy do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Dół zostawiamy trochę grubszy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna
Ciastka i ciastaPierwszy raz jadłam ten tort na urodzinach mojej przyjaciółki Iwonki, zrobiony był przez jej narzeczonego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto jest super i na pewno nie jeden raz zagości na moim stole " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania: 2 h (+ czas oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków(...)nałożyć 1/3 masy. Na masę jeszcze raz warstwę herbatników i kolejną porcję masy. Na końcu resztę herbatników, a na wierzch wyłożyć krem i całość ozdobić wiórkami kokosowymi. Ciasto przykryte folią odstawić do lodówki na kilka godzin. Krok po kroku: 1. Wymieszać mąki i żółtka w mleku 2. Rozpuścić cukier
KuchniaWeDwoje.plPolskę na Mistrzostwach Europejskich. Pomyślałem o klasycznym polskim deserze, którego lodową wersję chcę promować w europejskim finale. Rozpocząłem od smaku masy lodowej, który miał naśladować smak kremu, dla dopełnienia kompozycji użyłem pokruszonego ciasta francuskiego. - Jak zaczęła się Pana przygoda z produkcją lodów? - Pochodzę z rodziny o tradycjach lodziarskich, od ponad 25 lat prowadzimy w Ząbkach lodziarnię pod nazwą Palermo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata