Zastanawiam się od jakiegoś czasu, jak to jest, że w kobiecej prasie, na kilku następnych stronach za rubryką z przepisami, publikowany jest ogromny artykuł odnośnie diet
W kuchni Karmel-itkisię na Malinową Chmurkę , dzięki której wykorzystałabym mrożone maliny. Jest dużo modyfikacji, jest miksowanie przepisów, ale efekt... Kochani - to ciasto wymiata! Wszystko jest rozkosznie przepyszne i delikatne - od spodu, który jest mięciutki z kokosem i czarnymi makowymi drobinkami, przez krem oraz dużo malin, po puszystą bezę! Całość dopełniłam pijanymi biszkopcikami dla przełamania smaku. W Pijanej Chmurce rodzaj owoców(...)dnie blaszki układamy blat upieczony z białek oraz maku i wiórków. Smarujemy go dżemem. Na dżem wykładamy krem. Na krem wykładamy nasączone alkoholem biszkopciki. Na biszkopciki wylewamy tężejącą galaretkę z dodatkiem malin. Całość przykrywamy blatem bezowym i lekko przyciskamy. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Jest to ważne, jeżeli chcemy, by beza kroiła się bez kruszenia. Ogromnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyMasło w temperaturze pokojowej tniemy na kawałki, dodajemy do miski razem z cukrem pudrem i esencją waniliową, ubijamy około 7 minut na gładki krem. Odstawiamy do lodówki. Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy – najlepiej na jeden długi a wąski pas. Foremki do rurek smarujemy olejem/masłem. Foremkę kładziemy(...)czemu od razu po upieczeniu ciasto zsuniemy z foremki. Drugi koniec zaś możemy delikatnie ścisnąć i „zamknąć” rurkę. Gotowe rurki układamy na blaszce – w pozycji leżącej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12 minut – aż uzyskają złoty kolor. Upieczone rurki na ciepło ściągamy z foremek, odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone rurki nadziewamy kremem, wkładamy do lodówki. Nad kąpielą wodą
Gotowanie i blogowanieśmietan fix 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia) 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO 3 jabłka 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru CIASTO Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito suche składniki i dodać mleko i olej. Całość dokładnie zmiksować
Gotuję Testujęsię zacznie robić pianka na wierzchu, to zdjąć z ognia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Zagnieść ciasto z powstałej masy. Podzielić na 6 części, każdą rozwałkować cieniutko. Piec w temperaturze ok. 180 stopni około 3 minut, zanim zacznie brązowieć. Na krem potrzebujemy: 500 ml śmietany kremówki paczka kremu śmietankowego (ja użyłam dr.Oetker) 400 gram mieszanki owocowej mrożonej Śmietanę ubijamy(...)ubijamy jeszcze chwilę. Upieczone placki obkrawamy, aby każdy był jednakowy. Każdy z placków smarujemy kremem, na którym układamy owoce. Ostatni placek smarujemy tylko kremem, bez owoców. Obsypujemy go pokruszonymi (lub zmielonymi w blenderze) skrawkami ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Ja nie wytrzymuję jednak tak długo ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego mascarpone Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru 3 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii szczypta soli Piana 350 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru(...)upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Do wykonania tortu, potrzebujemy dwa takie biszkopty. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy
Wędrówki po kuchniTrochę wspomnień z lata... babeczki z owocami leśnymi... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Krem: 200 ml kremówki, 150 g malin, 100 g jeżyn. Przygotowanie: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki
Aga w kuchniZdjęcia dziś są takie sobie, ale tort był tak pyszny, że po prostu muszę się z Wami podzielić przepisem. Lekki, delikatny, nie za słodki z cytrynową
Cynamonowe szczęścieWielkanocny stół. Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli 2 łyżki kakao Krem: 500 ml mleka łyżka mąki pszennej budyń czekoladowy 1/3 szklanki cukru ok. 100 g masła(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Wierzch każdej babeczki smarujemy niedużą ilością kremu. Babeczki posypujemy wiórkami czekoladowymi (możemy je zakupić lub przygotować sami "zeskrobując nożem" tabliczkę ciemnej czekolady
Słodka Stronamokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Wyciągamy serek z lodówki, żeby się nieco ogrzał. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia(...)upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Dekorowanie kremem zaczynamy dopiero, kiedy babeczki są już zupełnie zimne. Krem przekładamy do szprycy z tylką w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki i wyciskamy
CiastkozercyDziś jednak proponuję ciemną, gorzką czekoladę, o dużej zawartości kakao, wzbogaconą odrobiną likieru cytrynowego. Tak przygotowany krem czekoladowy smakuje niczym trufle i tak samo rozpływa się w ustach. Udekorować miałam babeczki skórką cytrynową smażoną w cukrze, ale z rozpędu dodałam całą do ciasta i musiałam posiłkować się cukrowymi śnieżynkami. Mimo że miało być inaczej, muszę przyznać, że efekt jest naprawdę(...)przygotowane ciasto przekładamy do papilotek lub natłuszczonych foremek na babeczki (wyjątek stanowią silikonowe formy do ciasta, których nie trzeba natłuszczać ani oprószać mąką), wypełniając maksymalnie ¾ naczynka. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Kiedy muffinki ostygną, możemy nałożyć na nie kremy. Ganache po wyjęciu z lodówki miksujemy na puszystą masę. Stanie się wtedy jaśniejsze i trochę zwiększy swoją objętość
Ratunku obiadpisanie i tworzenie nowych smakowitości. Dzisiaj póki co w ramach rekompensaty przedstawię wam moją wizję bardzo mocno osadzonego w klimacie świąt ciasta z orzechami. Ciasto ma formę przekładańca i wykonane jest na bardzo stabilnym kremie i kawowym biszkopcie. Brzmi ciekawie?... Dodam jeszcze że do wykonania użyłam, aż 4 rodzajów orzechów a mianowicie: migdałów, orzechów włoskich i laskowych a także pistacji
vaniliowoczekoladowasię łatwo rozsmarować na biszkopcie. Pierwszy spód biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy kawą rozpuszczalną. Smarujemy biszkopt kremem z masła orzechowego, nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy szpatułką. Ciasto przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Jeśli masa krówkowa (kajmak) jest za gęsta, żeby posmarować nią ciasto można podgrzać ją nieco, żeby zrobiła się bardziej płynna. Smarujemy cały
Ciastkozercykońcu najpierw „jemy oczami” I nie chodzi tu wyłącznie o sposób przyozdobienia samego wypieku, ale też o to na czym go podamy. Ostatnio nabyłam wspaniałą paterę na ciasto z łopatką i kloszem z serii Lavender . Patera wykonana jest z białej porcelany, delikatny piękny wzór fioletowej lawendy nadaje jej elegancji. Osobiście jestem nią zachwycona. Nie ukrywam, że od dawna(...)szczególności kruche tartaletki. Pamiętajcie, że możecie je dowolnie nadziewać np. truskawkami i polać czekoladową polewą. Coś wspaniałego Proste tartaletki z konfiturą jagodową i kremem (zamiast kremu możecie je np. nadziać budyniem waniliowym) Korzenne ciasto pomarańczowe Proste, pyszne, idealne na każdą okazję. Prosta tarta z serem Możecie również użyć innego sera, a na wierzch wyłożyć inne owoce np. borówki S macznego
Słodkie okruszkitort jest lekki, orzeźwiający i taki wiosenny. Kto się skusi na kawałek?;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru 60ml oleju rzepakowego 2 małe jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka proszku 125ml mocnej gorącej kawy krem: 100g czekolady z nadzieniem miętowym 400ml śmietanki kremówki polewa: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady(...)160stC ok 40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąc z formy, studzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Przygotować krem: czekoladę połamać. Szklankę śmietanki mocno podgrzać, dodać czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Pozostałą śmietankę również
Obiad gotowy