Przepis na deser o delikatnym smaku z kremu przygotowanego z budyniu i żółtek. Krem jest zrobiony podobnie jak w deserze śmietankowo - kakaowym , jednak tylko jego smak
Przepisy Kulinarnektórzy lubią delikatne i wilgotne wypieki. Ciasto z aromatem kawy, które rozpływa się w ustach. Może wydawać się trudne bo jest kilka warstw jednak jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień . Składniki: Biszkopt na spodzie: 6 jajek 6 łyżek cukru 4,5 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)kawy wymieszać z likierem. Krem: Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Warstwy ciasta: Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu, ułożyć na całej powierzchni namoczone w naparze biszkopty, rozsmarować część kremu, przykryć biszkoptem z 3 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować cienką warstwę kremu, ułożyć namoczone
Ala piecze i gotujeupieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa. Uwaga - osoby, które nie lubią bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim jabłka. nasza dzisiejsza szarlotka :) Na życzenie Ani podaję parametry robota kuchennego MRK-05 Funkcje: płynna regulacja prędkości i funkcja „TURBO” pojemnik malaksera(...)przystawki do krojenia w kostkę – dwie wielkości kostek przystawka miksująca ze stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania ciasta dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców tarcza do ucierania ziemniaków lampka kontrolna stanu pracy uchwyt do zawieszania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasobotnie popołudnie wzięłam się do pieczenia. Duży biszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w lodówce. Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu słodkości! SKŁADNIKI: CIASTO : * jajko – 6 szt * cukier – 8 łyżek * cukier waniliowy – 1 op * mąka pszenna
Ostra na Słodkododać więcej, ja ze względu na słodkość kremów dałam mniej, aby całość nie była przesłodzona ** można użyć dowolnych, ulubionych kremów lub podać sernik z galaretką i owocami Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy resztę ciasta. Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami, dolewamy do nich rozpuszczone masło i mieszamy. Ma nam powstać a la mokry(...)powinien się ładnie ściąć już po około 2-3 godzinach). Wyciągamy sernik z lodówki, przejeżdżamy przy bokach formy ostrym ciężkim nożem i zdejmujemy obręcz. Ciasto dowolnie zdobimy. U nas dziś wersja tęczowa – dwa kremy i kolorowa posypka. Tak jak pisałam ozdoby wykonywały i wybierały moje dzieci. Możecie użyć dowolnego ulubionego kremu lub podać sernik z owocami i galaretką. Smacznego
Słodkie okruszkizrobienia. Przepis na polewę 1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Składniki na bajaderki ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe i babkę czekoladową) 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 100g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki dżemu 1 łyżeczka aromatu rumowego
KurnikowoSkładniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE. Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy do 40 ᵒC. Zdejmij z ognia i dodawaj czekoladę i masło (50g) miksując
I LOVE LIFEpojawiać się przepisy z truskawkami. Wiem cena jeszcze dosyć wysoka ale mam nadzieje, że będzie spadać. Ciasto powiem krótko "pychotka". Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej ekologicznej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 750 ml mleka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki(...)krem. Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany
Ala piecze i gotujeKrem budyniowy z reguły jest wykorzystywany do ciast, tortów lub do wypełniania kruchych babeczek. Tym razem postanowiłam podać go nieco inaczej, jako deser w pucharku. Do jego przygotowania użyłam mniej masła, niż do klasycznego kremu, przez co jest znacznie lżejszy i bardzo fajnie komponuje się z owocami. Krem budyniowy z owocami Czas przygotowania: 6 0 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka mąki ziemniaczanej 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 200g czekoladowo – orzechowego kremu do pieczywa Do nasączenia: około 200-220ml orzechówki (użyłam z orzechów laskowych) sok 1/2 cytryny Dodatkowo: około 6-7 łyżek konfitury malinowej 120ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, obie połamane czekolady i mieszając zagotować
Mała Cukierenkakomuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki cukru(...)powinien mieć mocno budyniową konsystencję, więc chwilę musicie poczekać zanim zgęstnieje. Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 części: najlepiej naciąć nożem wzdłuż ciasta i przeciąć za pomocą krzyżowania nitki. Również przestudzony krem miksujemy, dzięki czemu nabierze łatwiejszej do nałożenia konsystencji. Smarujemy blaty 2/3 cytrynowej masy, natomiast pozostałą część ubijamy z mascarpone. Złożony torcik smarujemy ze wszystkich stron
sama złodyczKrem angielski to wykwintny dodatek do ciast, deserów, sprawdzi się także sam w sobie- podany z owocami. SKŁADNIKI: - 4 żółtka - 150 ml tłustego mleka - 150 ml tłustej śmietanki (słodkiej) - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - 4 łyżki cukru ŻÓŁTKA UBIJ Z CUKREM , potrwa to kilka minut, żółtka staną się prawie białe. W rondelku zagrzej mleko, śmietankę i ekstrakt, kiedy zacznie wrzeć(...)odstaw z ognia aby się lekko przestudziło. BARDZO MAŁYMI PORCJAMI dodawaj mleko do żółtek ciągle energicznie mieszając. Masa nie może się ściąć. PRAWIE GOTOWY KREM przelej do rondelka i postaw na mały ogień, podgrzewaj ciągle mieszając. Po kilku minutach zgęstnieje i zrobi się błyszczący. KREM ANGIELSKI możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliwzorki imitujące ubarwienie Żyrafy. Właściwiej można dowolny wzór np. ukośne paski i otrzymamy zebrę :), można powiedzieć uniwersalna rolada ;). SKŁADNIKI Ciasto: 4 jaja szczypta soli 0,5 szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietany 30% łyżka żelatyny dowolne owoce u mnie 30 dkg truskawek cukier waniliowy Dekoracja: borówki, mięta PRZYGOTOWANIE: Ciasto(...)minut w 170 st C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier. Zawijamy w ściereczkę lub pergamin tak aby ciemne ciasto było w środku a wzorki na wierzchu rolady, i zostawiamy do ostygnięcia. Krem Żelatynę rozpuszczamy w około 0,3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, pod koniec ubijania dodać
RAROSSAmoich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu. Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości . Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 125g margaryny (pół kostki) 0,5 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa orzechowa: 30dag(...)orzechów włoskich 125 g margaryny (pół kostki) 2 łyż miodu 0,5 szklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części. polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać
Wypieki UliZapraszam na smaczny tort naleśnikowy z dwóch rodzajów mąki od BioBabalscy oraz ze słodkim kremem. Taki tort będzie idealny na słodkie śniadanie, obiad czy kolację. Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szkl mleka 1 szkl mąki z samopszy od BioBabalscy 1 szkl mąki gryczanej od BioBabalscy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem: 200 ml śmietanki(...)wiórkami kokosowymi) 2 łyżki mleka kolorowa posypka oraz słoiczek dżemu truskawkowego Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy na 30 minut a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Krem: do miski wlewamy śmietankę i wsypujemy śnieżkę, miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko
słodkie i nie tylko historie kulinarne