szklanki Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki ( można zastąpić pszenna tortową) Olej 2/3 szklanki Cukier 3/4 szklanki jajka 3 ( w temperaturze pokojowej) proszek do pieczenia 2 łyżeczki Szpinak świeży 200 g Krem: Śmietanka 30 % 200 ml Serek mascarpone 250 g Cukier puder 3 łyżki Poncz do nasączenia: woda 1/4 szklanki Sok z cytryny łyżka Cukier puder łyżeczka Dodatkowo: Owoc granatu 1 Przygotowanie(...)część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta. Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Dolną część biszkoptu nasączyć ponczem. Wyłożyć kremem śmietankowym i posypać pokruszoną częścią biszkoptu. Na koniec ciasto posypać granatem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygodylukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody kilka kropel barwnika (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasto czerwone: Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce. Ciasto jasne: Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy
Smak mojej kuchniPrzygotowałam tort dokonując kilku modyfikacji. Nie użyłam zapachów tortowych, zamiast margaryny użyłam masło, nasączyłam biszkopty naparem z herbaty z dodatkiem brandy a i do ciemnego kremu dodałam 1 łyżkę brandy, dla wzbogacenia smaku. Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm. Do przygotowania tortu użyłam biszkopty firmy Gurgul . Być może tort, którym zajadał się Marszałek Piłsudski był właśnie z nich(...)ciemny krem, na nim ułożyć drugą warstwę biszkoptów, również je nasączyć. Na nie wyłożyć jasny krem. Wyrównać. Odstawić do lodówki, aby krem zastygł. W tym czasie przygotować galaretkę (u mnie cytrynowa), odstawić aż lekko stężeje. Na wierzchu ciasta ułożyć galaretkę. Ciasto odstawić do lodówki na parę godzin. Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku, Dworek Milusin, od 1 września tego roku jest
królestwo garówenergicznie mieszamy,musi powstać kula ciasta. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.Następnie przekładamy do misy miksera, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku, ucieramy na gładki krem. Rękaw cukierniczy z gwieździstą tylką napełniamy ciastem. W garnku rozgrzewamy około 1 l oleju. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraciki i wyciskamy na nich z ciasta koło. Ja swoje pączusie zrobiłam małe ale Wy możecie
Sama słodycz i szczypta chilipieca Przepisy na wypieki i słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki
My Chcemy JeśćLekka i delikatna :) Składniki biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 3 jajka 3/4 szklanki
czarrna od kuchniCoś w sam raz na święta ;) Pyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru 1 1/2 kostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy
kuchcikowniaciepłą masę czekoladową. Na masę czekoladową nakładamy krem lub ubitą śmietanę. Drugą połówkę ciastka, stroną która będzie wierzchem ciastka zanurzamy w jeszcze płynnej czekoladzie i kładziemy na połówkę z kremem. Dodatkowo możemy ozdobić czekoladą. Gotowe ciastka wstawiamy do lodówki. Błyskawiczne eklerki w czekoladzie możemy przygotować w różnej wersji. Z masą, jaką lubimy, z dodatkiem sezonowych owoców, czy też zmieniając czekoladę(...)prosty, szybki w przygotowaniu i bez użycia piekarnika. Jeśli chcecie zabłysnąć przed rodziną lub gośćmi – zróbcie błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie podobne ciasta i ciasteczka: Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Tiramisu Wydrukuj przepis The post Błyskawiczne eklerki w czekoladzie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoświeżego szpinaku to obowiązkowe ciasto na sezon wiosna - lato. To zdjęcie niestety nie oddaje soczystej zieleni tego biszkoptu, naprawdę kusi swym kolorem. A krem śmietanowo - porzeczkowy swym zdecydowanym smakiem porzeczki sprawia, że ciasto nie jest ani trochę słodko-mdłe. Każdą kostkę koniecznie udekorujcie jadalnymi kwiatami takimi jak bratki, nasturcja, akacja, czarny(...)Biszkopt szpinakowy 5 dużych jajek ¾ szklanki drobnego cukru 150 ml oleju rzepakowego 120 g świeżego szpinaku 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cytryny (sok) krem porzeczkowy 250 ml dżemu z czarnej porzeczki 1 opakowanie galaretki czarna porzeczka 2 łyżki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki 36% Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładki
Jadło i czytadłodużo pisać... kolejny niezwykły przekładaniec na Nastoletnich ;) Ciemny biszkopt, dwie warstwy kremu, beza orzechowa i błyszcząca polewa czekoladowa. To jest właśnie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypróbujcie :) A przepis, z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd . Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Beza: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich(...)odstawić na bok do zgęstnienia. Na kakaowy biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą czekoladową. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wafelkami a'la Prince Polo :) Ciasto schłodzić do stężenia. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieZostało mi po rurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :) Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 4 łyżki gorącej wody 4 jajka 4 łyżki cukru łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki płaskie sody łyżeczka płaściutka(...)miksować na średnich obrotach. Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka. Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół. Nasączyć likierem migdałowym. Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który posiadamy. Następnie nakryć drugim blatem. Dać drugą cześć kremu. Na grubej tarce zetrzeć krówkę po wierzchu i schłodzić. Smacznego
Moje pyszne gotowanieschłodzić. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być rumiane. Tak samo upiec drugi placek. Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 galaretka cytrynowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Śmietanę podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z palnika i wsypać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Składanie ciasta kruchy placek jabłka kruchy placek krem orzechowy polewa niebo w gębie
O kuchni z uczuciemnaked” czyli te, które mają brzegi bez kremu – jest z nimi tak mało pracy jak tylko się da przy robieniu ciasta, a wyglądają i smakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone(...)strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie w ciasto. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie z całym kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany
CiastkozercyChrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia! Pyszne śmietankowo- czekoladowe ciasto dopełnione delikatnym brzoskwiniowym musem. Spód wykonany jest ze zmiksowanych sucharków zmieszanych z kremem nutella, co daje mu wspaniały smak i rewelacyjną chrupkość. Ciasto jest nieskomplikowane i nie wymaga pieczenia. Polecam! Niebo w ustach Składniki: 1/2 opakowania sucharków – 150 gram 300 gram nutelli 400 gram śmietanki kremówki(...)żelatyny 1 puszka brzoskwiń (ok 800g) 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym opcjonalnie: małe bezy do dekoracji *** Sucharki miksujemy w robocie na bułkę tartą *** *** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder
Blog z Apetytemoraz likierem Amaretto połączony z delikatną masą na bazie mascarpone. Dziś mam dla Was muffinki zainspirowane właśnie Tiramisu. A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone. Nie tylko wyglądają obłędnie , ale i tak samo smakują! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 60 g - jajko – 2 szt - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier puder – 30 g PONCZ: - kawa rozpuszczalna(...)łyżeczka - cukier – 1 łyżka - amaretto – 1 łyżka KREM: - serek mascarpone – 125 g - śmietana 36 % – ok. 50 g - cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ). Wypełniamy
Ostra na Słodko