gładkiego cista. Przekładamy równomiernie do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy 110 g cukru 250 g masła, miękkiego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń dokładnie mieszamy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego(...)pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. aby pierniczki zmiękły
Domowy Smak JedzeniaJestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny(...)stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści., zdejmujemy z garnka miskę stawiamy na blacie i mieszając dodajemy stopniowo w kilku turach serek mascarpone mieszamy aż powstanie gęsty krem. Tutaj na filmiku fajny trik od #beko jak zmiksować bez bałaganu: Białka ubijamy osobno na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzoną gorącą kawę mieszamy z przyprawą
Wanilia i Kardamonduże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze (w żelu, paście lub proszku): fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty Krem śmietanowo-serowy z cytryną: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) świeżo otarta skórka z 1 cytryny Cytrynowy poncz(...)cukier puder i skórkę z cytryny . Poncz cytrynowy: Sok z cytryn wlewamy do szklanki i dopełniamy wodą do otrzymania 1/2 szklanki (ewentualnie 2/3). Poszczególne blaty ciasta nasączamy niewielką ilością cytrynowego ponczu i przekładamy kremem. Kolejność układania blatów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Ja dodałam odrobinę barwnika czerwonego i uzyskałam piękny jasno
MyCookBook.plTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę(...)jajka i zmiksować. Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na wysmarowaną brytfannę wyciskać nieduże porcje ciasta. Mogą być pełne kółka, puste kółka lub podłużne. Piec w piekarniku w 190 st. przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. KREM: Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki
Gotuję Testujęktóry podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą
Trzeci talerzponownie na moim stole :) Składniki: ciasto: 4 jajka, 125 g masła, 250 ml zimnej wody, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, krem: 2 budynie waniliowe Dr Oetker, 500 ml mleka, 200 g masła. Przygotowanie: ciasto: W garnku gotujemy wodę i dodajemy masło, żeby się w niej roztopiło. Dodajemy szczyptę soli i szybkim ruchem wsypujemy mąkę. Ciasto mieszamy energicznie(...)małym ogniu, aż powstanie kulka. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach (grzanie od dołu bez termoobiegu) i kolejne 15 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu przekrawamy na wzdłuż. krem: Budynie gotujemy (tak jak na opakowaniu) na mleku. Zostawiamy gotowy budyń
Aga w kuchniPalma, Kasia) 1 cukier waniliowy Lukier do słoneczek: 2 białka 30 dkg cukru pudru Krem: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu Dodatkowo: wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Słoneczka: Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając białka(...)przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych. Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego
Kuchnia w czekoladziepołączenie tych dwóch pozycji… u lalala. Nie mogło się skończyć inaczej, jak próbą przywołania tamtego smaku. Z niesamowitym wręcz powodzeniem: Składniki: Ciasto: 80 g masła 250 ml wody szczypta soli 180 g mąki 4 jajka Krem: 500 ml mleka 100g cukru 75g mąki ziemniaczanej 6 jajek (żółtka) 30g masła 1 laska wanilii 3 nakrętki koniaku Przygotowanie: Ciasto: Wodę z masłem(...)pieczenia „ptysie” o średnicy mniej więcej 2 cm. Należy pamiętać i pozostawieniu sporego odstępu pomiędzy ciastkami, gdyż ciasto ptysiowe „puchnie”. Piekłam na rumiano pod koniec pieczenia sprawdzając stopień dopieczenia za pomocą wykałaczki w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Krem: Laskę wanilii przekroiłam na pół, nożem usunęłam ziarenka, a następnie wszystko (skórki + nasionka) dodałam do rondelka z mlekiem
Kate's Kitchenktórym mogę obdarować znajomych i rodzinę. Świetnie nadają się do tego tego małe grzybki, orzeszki i szyszki napełniane słodkim kremem. W tym roku dodatkowo posmarowałam je czekoladową polewą i obtoczyłam w zmielonych orzechach laskowych. Są pyszne, kruche słodkie, idealne;) Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody oczyszczonej(...)wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić. Krem: 50g masła, 50g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, 400ml mleka, 1/2 szklanki mleka, łyżka cukru waniliowego. W 1/2 szklanki
Z miłości do słodkościCiasto zbyt nie zalicza się do dietetycznych, ale są truskawki! W końcu sezon w pełni, więc należy z nich korzystać. Torcik znakomicie nadaje się na przyjęcie
Truskawkowa Fiestaużyć oczywiście kupnych, gotowych małych bezików lub po prostu upiec małe bezy z naszego przepisu: Bezy – najlepszy przepis podstawowy . A dla wielbicieli wypieków polecamy przepis na: Ciasto Malinowa Chmurka z bezą i kremem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Malinowa chmurka – Składniki: Składniki na spód: 120 g ciastek (u mnie ciasteczka owsiane z orzechami Bonitki) Składniki na warstwę malinową: 1 opakowanie
Kulinarne Przebojejuż w ogóle niebo… Dziś zapraszam Was na fit cake pops, czyli zdrową wersję ciastek na patyku. Tradycyjne cake pops przygotowuje się z resztek ciasta (muffinek, biszkoptów), które łączy się kremem
Vegan TasteZapraszam na słodki eksperyment migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną. Migdałowe ślimaczki to moje ulubione bułeczki z kardamonem nadziewane masą migdałową zwaną też masą marcepanową. Oczywiście już
codojedzeniaSpód do ciasta z herbatników 3. Ciemny Snickers 4. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 5. Malinowa Chmurka 6. Kompot jabłkowy na zimę 7. Ciasto z Ptasim Mleczkiem 8. Łatwy krem do babeczek 9. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 10. Batoniki owsiane z mlekiem skondensowanym Grafikę 6 odnalazłam na www.dreamstime.pl
Mania WypiekaniaTorcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego
Pogotujmy.pl