dzisiejszym dniu mam dla Was coś słodkiego 😍 A mianowicie pyszne babeczki ze szpinakiem i kremem z mascarpone...smak babeczek jest fenomenalny! Najbardziej zaskakujące jest w nich to, że smak szpinaku jest niewyczuwalny. Ostatnim razem robiłam ciasto z zamrożonego szpinaku, tym razem postawiłam na świeży szpinak i kolor ciasta wyszedł jeszcze bardziej piękniejszy. Babeczki możemy nie tylko przygotować na różnego(...)będzie intensywnie zielony. Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Krem nakładamy równomiernie na babeczki i przykrywamy go pokruszonym ciastem. Na środku każdej babeczki kładziemy truskawkę. Gotowe! Życzę smacznego
kulinarne odsłony patiJuż dawno nie udało mi się upiec takich dobrych muffinek! :) Okazało się, że wszystkie dodatki, które wpadły do ciasta - skórka pomarańczowa, cynamon, jagody goji, Newella, nasiona chia - świetnie się ze sobą połączyły i w efekcie powstały pyszne, aromatyczne muffinki. Krem, który zdobi wierzch, powstał z eksperymentalnego(ale bardzo udanego!) połączenia daktyli z Newellą, która(...)nadała mu lekkości. Całość naprawdę jest pyszna i myślę, że zasmakowałaby wszystkim, nawet tym, którzy sceptycznie podchodzą do zdrowszych wersji wypieków. Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą Składniki na 10 muffinek na ciasto: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki poppingu z amarantusa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka
FitKotminut w nagrzanym do 180C piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy fasolki i papier. Ciasto wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Składniki na krem: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego Sok z 1 cytryny i skórka Przepis na krem: Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego(...)soku i skórki z cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie kaszę blendujemy na gładki krem. Jeszcze gorący krem nakładamy na upieczony spód i pozostawiamy do jego całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy posypkę kokosową. S kładniki na kokosową posypkę: 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego Przepis
Emcia Pichciwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto to robiłam mnóstwo razy - w tym na zamówienie rodziny i dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w mojej rodzinie - najbardziej popularne. Zróbcie, a przekonacie się sami - dlaczego jest tak lubiane! (Tortownica średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm) Biszkopt: 5 jajek(...)margaryną. Dodać (po 1 łyżce) ostudzoną masę. Całość z miksować na puszysty krem. Biszkopt rozkroić na 2 części. Na jednej z nich rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć krem i przykryć drugą połową ciasta. Przygotować wierzch. Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki. Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta
Di gotujeplacki na tort piecze się krótko w trzech tortownicach, ale nie martwcie się, jeśli nie macie ich u siebie. Zmiksowana masa na ciasto może bowiem spokojnie poczekać do następnego pieczenia, wiec możecie placki upiec po kolei. Przygotowanie kremu to również dosłownie kilka chwil, potem pozostaje już tylko składanie tortu. Dla mnie osobiście jak zwykle największą frajdą było dekorowanie tortu(...)stole :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1,75 szklanki brązowego cukru 2,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 4 jajka (rozm. L) 0,5 szklanki miodu (użyłam lipowego) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego SKŁADNIKI NA KREM: 750 kremowego serka
Słodko-Słony Świat Ilonyprzynajmniej o dwóch, ale teraz w głowie mam tylko korę orzechową. Mnóstwo bakalii, pyszny krem z owocową nutą, delicje, które każdy uwielbia (jedząc je zawsze obgryzałam dookoła, by galaretkę zostawić na koniec :D Wy też?) i galaretka! To wszystko w jednym cieście 💓😍 Składniki na blaszkę ok 24x36cm Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 150g drobnego cukru kryształu 200g zmielonych(...)łyżką do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na dwie równe blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód) lub najpierw pieczemy jeden biszkopt, a później drugi jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek. Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 170 °C na ok 25-30 minut (grzałka góra- dół, do suchego patyczka). Krem: Brzoskwinie odsączamy. Do syropu
Kuchnia w czekoladzierozsmaruje. Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne, że warto się pomęczyć
Cynamonowe szczęścieprzekąska sprawdzi się podczas każdej domowej imprezy. Babeczki nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze stanowią świetną dekorację stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Krem krówkowy: 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio ) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: dżem lub galaretka porzeczkowa bakalie WYKONANIE: Mąkę połączyć(...)Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem. Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Przygotować krem krówkowy. Serek mascarpone szybko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać masę krówkową - połączyć składniki. Do każdej kruchej
kolorowotorcikowoCiasto wystudzić. W trakcie pieczenia ciasta, przygotować masę śmietanową oraz czekoladową polewę. Masa śmietanowo - malinowa: · 125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej · 125 g malin (można użyć malin mrożonych, wcześniej je rozmrozić na ręczniku papierowym) Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania puszystego kremu. Maliny zmiażdżyć na talerzu, wrzucić(...)naleśników. Dodatkowo: · garść malin, ok 125 g ( ja użyłam mrożonych, wcześniej odmrożonych na ręczniku papierowym) Wykonanie: Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Na niego wyłożyć krem śmietanowo – malinowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem czekoladowym. Całość oblać czekoladowym ganache, tak aby pokrył cały blat i rozpłynął się po brzegach, jeśli tak lubisz ;-). Udekorować malinami
Calzonella.comtakiego założenia. Przyznam, że codziennie muszę zjeść coś z nutą słodyczy takie przyzwyczajenie ale nie pociagają mnie cukierki czy batoniki tylko ciasto swojego wypieku.W związku z tym, że dzięki moim córką;) mam trochę zapasów czekolady i ulubionego kremu czekoladowego(...)pozostało mi nic innego jak połączyć te dwa smaki. Placek jest bardzo smaczy i oczywiście mega czekoladowy dla mnie bomba. Zapraszam... Skala smaku 10/10 krem orzechowy trudno się rozprowadzał dlatego wrzucałam kawałkami na ciasto. Źródło "Moje wypieki" Składniki: 180 g masła 150 g gorzkiej czekolady 250 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 140 g mąki pszennej szczypta
Kubki smakuPijak czyli ciasto z procentami na spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym, dżemem oraz biszkoptami nasączonymi alkoholem i oblane polane czekoladą to przepyszny smakołyk, który polecam na święta, domowe imprezy a także inne okazje. składniki na formę(...)budyń z cukrem i żółtkami i całość energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorący budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Gotową masę budyniową starannie rozprowadzamy na warstwie dżemu. Biszkopty nasączamy alkoholem i układamy na masie budyniowej. Na wierzchu ciasta dokładnie rozprowadzamy polewę czekoladową. Opcjonalnie ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Smakowite Daniaminut). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy na puch. Nie przerywając miksowania dodajemy krem jajeczny. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy łączymy z ajerkoniakiem i 1 łyżką roztopionej czekolady. Do drugiej części wlewamy pozostałą czekoladę oraz imbir, mieszamy. Wystudzone ciasto kroimy na 2-3 blaty. Nasączamy(...)naparem przygotowanym z rozpuszczonej w wodzie z cukrem kawy (opcjonalnie). Na pierwszy blat rozprowadzamy krem czekoladowo-imbirowy. Przykrywamy drugim plackiem, na którym rozprowadzamy krem z ajerkoniakiem. Przykrywamy ostatnim plackiem (jeżeli udało nam się ciasto przekroić na 3 blaty;) ). Składniki polewy umieszczamy w rondelku, podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników. Dekorujemy ciasto (ja z polewy zrezygnowałam). Źródło
Smaki Na Talerzumiodu 1 kubek posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych Krem: 0,5 kostki masła 1 op budyniu waniliowego 2 łyżki miodu 2 kubki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka, mieszamy (uwaga żeby polewa się nie przypaliła ), gorącą masę wykładamy na surowe ciasto. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiając na gładkie ciasto
Luźna KuchniaCiasto czekoladowe (uwaga - wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej) 125 g miękkiego masła 100 g cukru 3 żółtka 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 125 ml maślanki 120 g kwaśnej śmietany Beza 3 białka szczypta soli 150 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Krem 200 g śmietanki kremowej(...)aluminiową i piec kolejne 25 minut. Upieczone ciasta po wyłączeniu piekarnika zostawić przynajmniej na 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Śmietankę kremową ubić na gęsty krem, dodając łyżkę cukru pudru. Upieczone i ostudzone ciasta delikatnie wyjąć z tortownic. Na placku z bezą bez migdałów rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć maliny. Przykryć drugim plackiem tak, aby beza z płatkami migdałowymi znalazła
Słodkie inspiracjedużą ilością masy krówkowej i orzechami. Lubię proste i pyszne ciasta, wiec ten deser szykuję bez pieczenia. Oparty jest na herbatnikach i na domowym kremie. Mam jeszcze kilka innych propozycji na ciasta inspirowane znanymi ciastkami, czy też batonami. Kokosowe ciasto rafaello oraz ciasto 3 Bit to jedne z bardziej ulubionych i prostszych do zrobienia ciast
AniaGotuje.pl