czym. No i oczywiście pomyliłam! Leżąc już w łóżku, po złożeniu ciasta, olśniło mnie, że biszkopty w oryginalnym przepisie były wciśnięte w surowe ciasto i z nim zapieczone, a ja dałam je między warstwami kremu. Bałam się strasznie, że porozpada mi się na kawałki przy krojeniu, ale wszystko wyszło jak najbardziej dobrze, co widać na zdjęciach. Polecam, bo jest pyszne(...)żółtka oraz masę kakaową i ekstrakt. Zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić, nasączyć sokiem porzeczkowym. KREM: Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozpuścić w niej mąki, cukry i wymieszać żółtka. Wlać na gotujące się mleko
Cakes By Kejtmimozę w postaci kwiatów, ale również w postaci przepysznego tortu. Tort przygotowany z biszkoptu i kremu pasticcera z dekoracj ą przypominającą mimozę . Prosty w przygotowaniu, smaczny a przy tym bardzo efektowny. SKŁADNIKI Ciasto 100 gr m ą ki pszennej 100 gr cukru laska wanilii 4 jaja(...)Krem 2 żółtka 25 gr cukru 25 gr m ą ki pszennej 500 ml mleka 1 cytryna PRZYGOTOWANIE Ciasto 1. Zmiksować jaja z cukrem, miąższem z laski wanilii i szczypt ą soli ok. 3-4 minut. Pod koniec stopniowo dodawać m ą k ę i delikatnie wymieszać . 2. Ciasto
La grande e la piccola cuocaŚwiąteczne niebiańskie kapuczino. Bardzo delikatny kakaowy biszkopt, nasączony kawą, przełożony kremem budyniowym, zwieńczony delikatną, puszystą pianką. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao 4 jaja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 200g masła ½ l mleka Kawowa pianka: 2 szklanki(...)szklankę mlekiem. Tym nasączyć biszkopty). Do wystudzonej kawy dodać dwie śnieżki, miksować na puszysty krem. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić. Wlać do kremu. Masę kawową wylać na drugą część biszkoptu. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto
Słodki ZakątekKlasyczny przepis na karpatkę, który wyszperałam w starym zeszycie z przepisami. Zawsze omijany wielkim łukiem w końcu doczekał się sprawdzenia. Cudowne ciasto parzone z aksamitnym, budyniowym kremem. Okazuję się, że karpatka to naprawdę banalne w wykonaniu ciacho, które smakuje wszystkim. Składniki: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 3 szklanki(...)mąką. Następnie wstawić na mały ogień i gotować przez 2 minuty, wystudzić. Do masy dodawać stopniowo jajka i miksować na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na 2 porcję. Pierwszą wykładamy w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( wymiary:25cm/32cm) i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy
Wielki apetytCiasto kajmakowo-kremowe z nutą pomarańczy😁 coś dla wielbicieli słodkich i kremowych ciast. BISZKOPT 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka wody szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę. Żółtka dodajemy(...)paczki herbatników Dobrze ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.Dolną część smarujemy połową masy kajmakowej ,na masę układamy herbatniki i smarujemy resztą kajmaku.Przykrywamy drugą częścią ciasta i na wierzch wykładamy krem pomarańczowy.Dekorujemy według uznania
Anielskie wypiekiświęta mojej rodzicielki, postanowiłam przygotować bardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej." Składniki: 5 szklanek mąki 1/2 kokosu 3 jajka 100 g cukru 300 g masła Krem(...)rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek. Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. W tym czasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia
Słodkie PrzyjemnościPyszne rurki z czekoladowym kremem. Idealne na dziecięce imprezy. Ozdobione kolorowymi, czekoladowymi cukierkami. Cieszą oko i podniebienie. Składniki na ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem czekoladowy: 650ml mleka 80g mąki pszennej 3 łyżki cukru 100g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 170g masła lub margaryny 100g cukru pudru Wykonanie ciasta: Mąkę(...)duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena. Krem: W 100 ml mleka wymieszać mąkę. Resztę wraz z czekoladą i cukrem zagotować. Wlać miksturę i ugotować budyń. Margarynę
Słodki Zakątekswoją tartę. Upieczoną tartę ostudzić, posypać cukrem pudrem. Jeżeli zostanie śmietana kremówka i nie ma do czego jej zużyć można ją ubić i podawać razem z tartą ( krem nakładać bezpośrednio przed podaniem ciasta). Mi zostało troszkę masy cytrynowej, ponieważ z jednej strony ukruszyło mi się ciasto i nie mogłam jej całej wlać do środka. Zastanawiałam się co mogę z nią
W kuchni u Monikimnie na działce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta z kremem mlecznym i galaretką. W prostocie siła i słodycz- jest lżej, orzeźwiająco i sezonowo- najlepiej
Domowe ciastadawna krąży w sieci. Zrobiłam go w uproszczonej wersji bez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z CIASTA DELICJA . Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak i podniebienie :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru(...)Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje. Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka się zetnie z pomocą drugiej osoby wyciągamy placka
Pani na deserciacho, którego już dawno nie robiłam, a mianowicie tort :D Przepis zapożyczony z Moje Wypieki , z lekkimi modyfikacjami :) Przepyszne ciacho kakaowe, wyśmienity krem orzechowy i wspaniałe dodatki - "niebo w gębie" :D - tak słyszałam :D Składniki na czekoladowe ciasto: 5 średnich jaj 200 ml mleka 170 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170* C przez 75 minut. Warto jednak po 60 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto czasem się już nie upiekło :) Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem orzechowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego piegowatego Primavika , w temperaturze pokojowej 30 g cukru pudru Wszystkie składniki zmiksować
Zdrowie na języku :Pćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki na spód: - 125 gram masła - 90 gram
Życie zamknięte w smakusoczystej zieleni i okruchami ciasta. Ale te glisty... bleee... to już przesada.. Nie sądziłam, że babeczki wyjdą takie obrzydliwe:D Idealne na Halloween! Oczywiście moje Dzieci były... ZACHWYCONE! No i chyba o to chodzi w halloweenowych wypiekach, prawda? Babeczki w smaku są genialne: bardzo mocno czekoladowe, puszyste i delikatne, a w połączeniu z kremem rozpływają się w ustach(...)barwnikiem spożywczym. DEKORACJA: Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic. Na każdą babeczkę nałóż 1 lub 2 łyżeczki kremu, posyp "ziemią", czyli pokruszonym ciastem i ułóż ozdobnie glisty. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypszennej np Warmińskiej Młynomag 125g margaryny (np. Palma, Kasia) Dodatkowo: średni słoiczek kremu czekoladowego (np Nutella) 1 jajko cukier kryształ Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: Do odmierzonej ilości mąki dodajemy mleko rozmieszane z drożdżami oraz cukrem. Dokładnie mieszamy całość i pozostawiamy na ok 4 godziny do wyrośnięcia. 2. Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka utarte z cukrem waniliowym oraz cukrem(...)ciasto dzielimy sobie na kilka części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 5mm, a następnie dzielimy na trójkąty. Nakładamy na najkrótszy brzeg po odrobinie kremu i zwijamy jak rogaliki pamiętając by końcówka ciasta była zawsze na spodzie. 4. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C (bez termoobiegu) ok 25 minut
Kuchnia w czekoladzieprzełożone masą serową. Wykonanie jest nieco pracochłonne (kto choć raz piekł miodownik przyzna, że proces wałkowania ciasta jest odrobinę "kłopotliwy"), ale reszta to już bajka! Blaty ciasta są po upieczeniu twarde, ale przełożone kremem, miękną i całość tworzy kremową, spójną, idealną kombinację. Bardzo polecam! Składniki na ciasto Zosia: na formę o wymiarach 28x40 cm CIASTO: 3 jajka 150 g cukru
Rozpustne gotowanie