styczniu królują... słodkości :) Proste i szybkie babeczki kakaowe na pewno podbiją Wasze podniebienia. SKŁADNIKI (ok. 20 babeczek) ciasto 1 płaska szklanka mąki pszennej 100g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru (można więcej) 2 łyżki kakao 50ml wódki (można więcej) 1 łyżka(...)zależy od grubości i wielkości babeczek). Babeczki są dobre kiedy ciasto odchodzi delikatnie od brzegów foremki. Jeszcze ciepłe babeczki odwracamy do góry nogami i wyjmujemy z foremek. Studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, kakao, alkohol oraz ekstrat waniliowy i miksujemy do połączenia składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Na koniec ozdabiamy
DefinicjaSmakunadaje się do potraw typu curry, sosów, sałatek), zetrzyj krem kokosowy na tarce lub pokrój go na drobne kawałki, dodaj pod koniec gotowania i wymieszaj. Krem kokosowy może być również dodawany do deserów, ciast (używam do sernika jaglanego – przepis wkrótce), i jako substytut mleka kokosowego (rozpuść 50 g kremu w 100 ml ciepłej wody). Najlepiej przechowywać krem w szafce
Qlinarnie i Qlinarniesłono, aczkolwiek słodkości też się od czasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem(...)żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam
Fabryka pomysłówdzisiaj na pyszny serniczek z kulkami czekoladowymi siostry Anieli. Przyznam się że dawno go nie piekłam a przecież jest taki pyszny. Może upieczecie taki na święta ? :) Zapraszam :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła 3 żółtka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia(...)rodzynek 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera blaszka o wymiarach 32/25 Wykonanie : W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy ciasto i odkładamy na około 10 minut do lodówki. Ser mielimy dwukrotnie, żółtka ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta! Składniki: 200 gram mąki pszennej 120 gram masła 2 białka 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Lemon curd: sok z 1 cytryny 3 żółtka 80 gram masła(...)łyżka wody 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru migdały w płatkach Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez 30 minut a następnie wałkuję, umieszczam w formie do tarty. Piekę 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Chłodzę spód. Żółtka i cukier mieszam
Mango Papajanadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru(...)wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Po tym czasie nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy kuleczki. Na środek nakładamy łyżeczkę (lub mniej) powideł lub kremu czekoladowego, zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki
Chocolate Muffin BlogMojemu mężowi tak posmakowała ostatnio rolada (kliknij tutaj) , że postanowiłam zrobić kolejną tym razem z kremem jagodowym. Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki cukru * 4 łyżki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek(...)najpierw oderwać jeszcze ciepłe ciasto od papieru a potem w ten sam papier zwinąć ciasto w roladę, papieru do zwinięcia używamy po to by ciasto się ze sobą nie skleiło). Odłożyć do przestudzenia. Do kremu potrzebne będzie 500 ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku i jagody ( ja miałam kompot z jagód). Śmietanę ubić na sztywno, dodać jagody
Zrób to smacznierobić kremu, bo same ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach dla chętnych. Aby dobrze wykorzystać czas, czyli bez zbędnego oczekiwania proponuje przygotować krem w czasie, gdy chłodzi się ciasto, dzięki temu jak się dobrze zorganizujecie to wystarczy godzina pracy. Składniki na około 40 sztuk 0 średnicy około 6 cm (czyli około 20 markiz): ciastka(...)wstaw do lodówki na małe pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, wykrój ciastka, przełóż je na blachę do pieczenia wyłożona papierem. Upiecz ciastka w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 10-12 minut (do lekko złotego koloru). Upieczone ciasteczka wystudź, najlepiej na kratce. krem: około 400 g sera twarogowego ( u mnie w wersji wegańskiej
greenscarfpiecze przepyszne ciasta. To właśnie z jej przepisu powstał przepyszny i niepowtarzalny tort. Składki na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek oliwy 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do piezenia Składanki na warstwę pestkową: 3/4 kostki masła 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru 40 dkg pestek Składniki na krem karmelowy: 400g gotowej(...)cukrem pudrem umieszczamy w naczyniu, ubijamy na puszystą masę. Nasączenie : Saszetkę herbaty zaparzamy wrzątkiem. Studzimy. Składanie tortu rozpoczynamy od nasączenia kakaowego biszkoptu herbatą. Na ciasto wykładamy połowę masy kajmakowej. Na krem krówkowy delikatnie kładziemy zapieczone pestki, które ponownie przykrywamy kremem kamrelowym. Całość ściskamy rantem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wychłodzeniu tortu, boki obkładamy wafelkami. Całość zawiązujemy
Słodki Zakątekmarzenia na przyszły rok. By tradycji stało się zadość przedstawiam Wam jak co roku przegląd 10 najpopularniejszych wpisów. 1. Pieguski z czekoladą 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto Ciemny Snickers wg s. Anastazji 6. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem
Mania Wypiekaniazwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka
To co kochamdodać masło. Mieszanką zalać suche składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50x25cm. Nadzienie: 100g kremu czekoladowego, 50 g masła, 50g cukru, 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis), jajko. Krem czekoladowy
Z miłości do słodkościmnie czerwony Biszkopt z makiem: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny do smaku barwnik czerwony Do nasączenia: sok z połówki cytryny woda cukier Dodatkowo: dżem(...)patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać. 4. Przełożyć tort: Blat
Kuchnia domowa Aniobróbki termicznej. Można ją traktować tak, jak inne mąki powstałe po zmieleniu dowolnych orzechów czy też nasion. Zatem to idealny dodatek do deserów, spodów do ciast bez pieczenia, czy też zagęszczania kremów. Nie potrzeba jej dużo, gdyż świetnie pochłania wilgoć. To nie znaczy jednak, że nie można jej gotować, piec czy smażyć. Trzeba ją jednak wyczuć, gdyż - jak wspomniałam
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi na koniec sezonu szparagowego Zbliża się powoli koniec szparagowego szaleństwa. Chociaż w marketach szparagi możemy kupić przez cały rok
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata