ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:678/1378)

Bomboloni - Włoskie pączki 127

trakcie wyrabiania dodajemy miękkie masło i ponownie wyrabiamy przez ok. 2 min. Wyrobione ciasto powinno być bardzo lepkie. Zagniecione ciasto przekładamy do posmarowanej olejem misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-2,5 godz, aż wyrośnie. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, aż nie będzie żadnych grudek (jeżeli masa jest zbyt gęsta do ucierania, dodajemy(...)następnie zalewamy nim żółtka, mieszamy. Masę przenosimy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gładki krem. Pod koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Smażenie, obtoczenie, nadziewanie: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i wałkujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości ok. 2-2,5 cm. Wycinamy krążki

Kuchnia Łukasza
babka frankfurcka 152

chyba najbardziej elegancka i najbardziej "wypasiona" babka, jaką upiekłam, jaką jadłam! Przypomina nieco tort: aromatyczne, wilgotne ciasto o lekko cytrynowym aromacie; przełożone delikatnym kremem budyniowym, zwieńczone posypką z karmelizowanych migdałów i czekoladowych kamyczków Delecty. Taka babka sprawdzi się nie tylko w okresie Wielkanocy, będzie idealna wówczas, kiedy zechcesz powiedzieć: dziękuję, że jesteś... Upiekłam ją wg wytycznych Córci, specjalnie dla Babci(...)babkę frankfurcką. Wyglądała pięknie, smakowała pysznie, Babci bardzo, ale to bardzo się podobała. składniki: ciasto: 200 g masła 3/4 szkl cukru 6 jajek 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 8 łyżek mleka 2 duże łyżki ekstraktu cytrynowego (mój domowy ) krem: 750 ml mleka 3 żółtka 2 budynie śmietankowe cukier wanilinowy Delecta 3/4 szkl cukru migdałowy krokant

6niebo
Piernik z mąki gryczanej ze śliwkami,powidłami i kremem daktylowym 92

Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto z mąki gryczanej Radix-Bis ze śliwkami, powidłami i kremem daktylowym. Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 200 g masła miękkiego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 szklanki  mąki gryczanej Radix(...)przekrawamy na pół. Delikatnie w koło obcinamy nie równe brzegi.Jeszcze raz 2 blaty ciasta przecinamy pionowo na pół, tak aby powstał prostokąt. Spodnią część ciasta smarujemy powidłami,przykrywamy drugim blatem, następnie smarujemy kremem daktylowym i przykrywamy trzecim blatem następnie smarujemy powidłami i przykrywamy czwartym blatem, wierzch smarujemy kremem daktylowym i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce

Sama słodycz i szczypta chili
Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las 129

modyfikacji! Polecam! (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (160g; 1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g) 3 łyżki kakao (płaskie) Krem: 500g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30-36% 5 łyżek cukru pudru (płaskich)   3 łyżki kakao Nasączenie:  100 ml soku/kompotu z wiśni (w ostateczności wody) 50 ml nalewki/likieru(...)patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.  Przygotować krem.   Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Krem podzielić na 2 części

Di gotuje
Tiramisu z rabarbarem i chałwą 212

Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. 6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem ( patrz FILM ), zdjąć folię spożywczą. Odłożony krem krótko wymieszać szpatułką i posmarować nim wierzch ciasta. Deser obficie posypać pokruszoną chałwą i ozdobić świeżymi owocami. Tiramisu z rabarbarem i chałwą podawać pokrojone na dość grube plastry. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
KRAKERSIK Z KREMEM BUDYNIOWYM 129

Wiem, że uwielbiacie takie ciacha w 10 minut – ja też! Ostatnio mama od koleżanek z pracy przyniosła kolejny, błyskawiczny przepis na ciasto bez pieczenia. Połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem budyniowym sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. Smaki fantastycznie się komponują i tworzą ciacho, które zdecydowanie trafia na listę moich ulubionych ciast bez pieczenia. Ja jestem zachwycona(...)mąkami. No gorące mleko wlewamy mieszankę i na wolnym ogniu gotujemy gesty budyń. Studzimy. Masło ucieramy, do utartego łyżka po łyżce dodajemy budyń. Na blachę układamy porcje krakersów, przykrywamy kremem – tworzymy 3 warstwy. Odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej noc ) do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ 136

Przepyszne eklerki z lekko kwaśnym kremem śmietankowo-serowym z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szkl. śmietany kremówki, 200 g serka kremowego, 2 łyzki cukru pudru Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę(...)ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na eklerki. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy eklerki. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu serek. Tak przygotowanym kremem napełniamy eklerki za pomocą rękawa cukierniczego, na wierzch

słodki bratek
Ekspresowe ciasto bez pieczenia 136103

zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych(...)budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.  Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.  W mieszance kawy i likieru możemy także namaczać herbatniki.  Zapraszam do sieci sklepów Lidl- włoski

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto makowe z kremem i morelami 169

Jeśli macie ochotę na lekkie świąteczne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Puszysty biszkopt makowy przełożony śmietankowym kremem z dodatkiem moreli z syropu i rodzynkami namoczonymi w likierze Amaretto. Zamiast moreli można użyć brzoskwiń z puszki, też będzie pysznie ( a co do rodzynek - jeśli ich nie lubicie po prostu je pomińcie ).  Mam to szczęście, że posiadam dość spory zapas domowej(...)ponczu. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem śmietankowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia kremu. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej, przegotowanej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodatkowe morele osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na podłużne kawałki. Ułożyć je na wierzchu ciasta w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły. Tężejącą galaretkę rozprowadzić równo na owocach. Ciasto

Opowieści z piekarnika
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2847

cały czas. Na koniec wlej wódkę i zmiksuj dokładnie. Wsyp do kremu 2/3 karmelizowanego słonecznika, wymieszaj. KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY: Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder, kakao i wlej cienkim strumieniem letnią żelatynę, zmiksuj ponownie całość dokładnie, ale krótko. SKŁADANIE CIASTA: Ostudzony biszkopt przekrój(...)blaty. Pierwszy połóż na paterze i nasącz połową zaparzonej, zimnej kawy. Wysmaruj kremem maślano-kajmakowym. Przykryj drugim blatem, nasącz go pozostałą kawą i posmaruj kremem kakaowo-śmietankowym. Posyp pozostałą 1/3 karmelizowanego słonecznika. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjmij je 20-30 minut wcześniej z lodówki. Pokrój na kawałki. Gotowe! Smacznego! Źródło (lekko

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto mleczna kanapka 140

Bardzo lubię to ciasto, szczególnie za delikatne połączenie kremu z ciemnym biszkoptem. Wprost smakuje jak ze sklepu! Z tym, że jest go znacznie więcej !   Składniki na biszkopt: Jajka 6 szt. Mąka pszenna 1 szklanka Cukier 1 szklanka Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Olej 6 łyżek Mocna kawa parzona 1 szklanka Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe(...)składniki, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 24x24 wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut (pieczemy dwa jednakowe biszkopty). Po upieczeniu biszkopty ostudzić, oskrobać ze skórki, nasączyć ostudzona mocną kawą i odstawić. Wykonanie kremu: Mleko połączyć z cukrem, gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru, po czym

Tradycyjna Kuchnia
PYSZNE CIASTO "AFRODYTA"Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 342

Dzisiaj przepis na coś słodkiego :).Ciasto jest proste i bardzo smakuje nam wszystkim.Dwa biszkopty przełozone musem z owoców i kremem pycha ;). SKŁADNIKI Biszkopt ciemny: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia   2 łyżki kakao Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy 500g(...)zagotowujemy,następnie wsypujemy galaretki mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Teraz najważniejsza rzecz składanie ciasta :). Ciemny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na jeden z blatów ciasta wylewamy tężejący mus truskawkowy ,przykrywamy białym biszkoptem,na biszkopt wykładamy krem i przykrywamy ciemnym biszkoptem.Całość można polać polewą lub jakimś lukrem według uznania,ja posypałam tylko cukrem pudrem. Ciasto jest trochę pracochłonne

Mała w garnku miesza
Tiramisu + film 165

płaskim talerzu. Na biszkoptach rozprowadzamy jedną część kremu i całość posypujemy cienką warstwą kakao. Nastepnie w kawie namaczamy drugą połowę biszkoptów i układamy je na wierzchu ciasta. Na biszkoptach dokładnie rozsmarowujemy resztę kremu. Tiramisu wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao.   Artykuł Tiramisu + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami 396

ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki z dodatkiem miodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta(...)kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić.  Krem grysikowy: mleko z cukrem zagotować. Dosypywać stopniowo kaszę mannę cały

Ala piecze i gotuje
Naleśniki z kremem Rafaello 286

soli Składniki na krem Rafaello 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 100g wiórek kokosowych 250g serka mascarpone Dodatki dowolne owoce Przepis na naleśniki z kremem Rafaello W misce miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe . Powinno mieć ono dość rzadką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Na rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną oleju smażymy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!