minut) orzechów włoskich. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem, wykładamy ok 1/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy wykładamy owoce i przykrywamy trzecim. Pozostałym kremem smarujemy dość grubo boki oraz wierzch ciasta. Na koniec posypujemy czekoladą oraz orzechami, wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówjuż jakiś czas temu podbiło nasze serca, choć nie powiem, pierwszy raz piekłam je z małą niepewnością... marchewka i ciasto ? Dzisiaj prezentuję ciasto marchewkowe w wersji bogatszej, czyli przekładane krem. Tutaj kolejne zaskoczenie: śmietankowy słony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek śmietankowy
Kulinarne przygody Gatitypieczenia. Przykładowa grafika :) Ciasto czekoladowe- etap 1. : Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy wodę, olej i wanilię, miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy. Odkładamy 2 łyżki do ciasta na wzór Ciasto na wzór: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Blachę smarujemy olejem i układamy papier z wzorem do góry. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną
Czerwona Porzeczkaostatniego dnia karnawału. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aromatyczne i puszyste. Oryginalny przepis nakazuje, aby upieczone ciasto miało maks. 3 cm, było udekorowane cukrem pudrem, kakao i kwiatem lilii, która jest herbem Florencji. M ó j przepis urozmaiciłam dodatkiem kremu czekoladowo-pomarańczowego. Smacznego! **** La schiacciata alla fiorentina è un tipico dolce di Firenze(...)ultimo aggiungete il burro. Frullate la crema fino a ottenere una consistenza cremosa. Per ultimo aggiungete la scorza d'arancia grattugiata, poi mescolate il tutto. Ciasto kroimy w kwadraty i podajemy z kremem czekoladowym. **** Tagliate la torta a quadrati, servitela con crema di cioccolato. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocalubią oreo, a już na pewno moja siostra. Składniki: Na ciasto: 250 g margaryny 8 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 łyżki kakao 1 szkl. cukru 4 jajka (białka i żółtka osobno) szczypta soli 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Na krem biały: 600 ml śmietanki 30 % 3 tabliczki białej czekolady (3x100g(...)rozkruszone ciasteczka (kremem w stronę ciasteczek). Krem ciemny: Mocno schłodzoną śmietankę z mleczną czekoladą ubić mikserem (jak w przypadku poprzedniej masy), nałożyć na wierzch ciasta, wyrównać powierzchnię. Ozdobić pozostałymi ciasteczkami i odłożonym kremem z białej czekolady. Smacznego
My sweet a lifeblaty na tort, kakaowe. 500 ml śmietanki do ubijania 36% 2 łyżki cukru pudru galaretki- czerwona,niebieska, 2 łyżki żelatyny - gotowa masa cukrowa biała barwnik do ciast niebieski i zielony opłatek cukierniczy - krem maślany pod masę cukrową, przepis poniżej Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodając nieco mniej wody. Wlewamy w naczynia prostokątne(...)pomocą internet ,gdyż w tej kwestii byłam ciemna jak tabaka w rogu. Podaję przepis na podstawowy krem maślany , który można wykorzystać pod masę cukrową. kostka masła (200g ) 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka kilka kropel olejku do ciast waniliowego lub śmietankowego półtorej łyżki mleka w proszku, u mnie BEBIKO 2 Użyłam konkretnie tego mleka, gdyż potrzebowałam do dwóch
Z Kuchni Do KuchniPrzepyszne maślane bułeczki, w sam raz na niedzielne śniadanie. Cudownie mi ę kkie, puszyste, pachnące masłem. Polecam podawać je jeszcze ciep ł e z kremem z ricotty i czekolady. SKŁADNIKI Ciasto na 10 bułeczek 250 gr mąki pszennej 65 gr masła (wcześniej wyjętego z lodówki, żeby było miękkie) 40 gr cukru 125 ml mleka 3 żółtka(...)zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 bułeczek. Uformowane bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Bułeczki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem Czekoladę pokroić w kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Po ostygnięciu czekoladę wymieszać
La grande e la piccola cuocaZapraszam Was dziś na domowe ciasteczka. Kruche ciasteczka z kokosowym kremem idealnie pasują do kawy czy herbatki, Składniki: ciasto: 1 szkl mąki+ do podsypania szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mąki kokosowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 100 g masła krem: 125 g ricotty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka śmietanki 1 łyżka wiórków kokosowych(...)szklanki wykrajamy ciastka. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wałkujemy oraz wycinamy ciastka i tak do końca ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy. Krem: Masło rozpuszczamy i lekko chłodzimy a następnie miksujemy razem z pozostałymi składnikami kremu na gładką masę
słodkie i nie tylko historie kulinarneRolada z bitą śmietaną Rolada to ciasto mojego dzieciństwa, zdecydowanie. Mama przygotowywała ją bardzo często, obowiązkowo z kwaśnym dżemem i kremem maślanym. Zastanawiam się co przygotowywała częściej, bo równie dobrze kojarzy mi się sernik z czekoladowym ciastem. Rolada biszkoptowa to bardzo proste i szybkie ciasto . Bardzo lubię je robić, bo nie wymaga ode mnie wiele pracy, a tę z kolei(...)plony, bardzo liczę na obfite w rabarbar przyszłe sezony. Spójrz również na inne rolady na blogu: Rolada tiramisu Rolada z kremem kokosowym i marakują Rolada orzechowa Rolada z budyniem Rolada z masą z mleka w proszku Rolada biszkoptowa - składniki: Ciasto: 4 duże jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar: 3 laski rabarbaru
MamaOskarkatłuszcz. To już wystarczający etap, do produkcji kremu. Jeśli lubicie idealnie gładkie mazidła i Wasz blender jest wystarczająco mocny, blendujcie dalej, na idealnie gładkie masełko. Krem idealny do naleśników, na kanapkę do przekładania ciast czy nadziewania naleśników ale i babeczek. Świetnie nadaje się do wyjadania łyżeczką wprost ze słoika, ale o tym ciii Drukuj Domowy krem z orzechów laskowych(...)kakao. Mieszamy i przekładamy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-krem-orzechow-laskowych-ala-nutella/ BosowKuchni ps. Koniecznie pochrupcie jeszcze ciepłe orzechy laskowe Artykuł Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCoolinarna Strefa ma już roczek! :) Z tej okazji pyszne ciasto. Mocno nasączony alkoholem biszkopt (w końcu trzeba uczcić pierwsze urodziny ;)), krem krówkowy i pyszny, karmelizowany słonecznik. Po raz pierwszy jadłam słonecznik w cieście (zazwyczaj stosowałam go do wypieku chleba). Słonecznik spisał się na medal . Bardzo polecam to ciasto. Ciasto ze słonecznikiem PRZEPIS {forma: 26x36 cm} Temperatura piekarnika : 170ºC | Czas pieczenia(...)cały czas mieszać zawartość, żeby nie przypalić. Słonecznik wystudzić i odłożyć parę łyżek do posypania na wierzchu. Krem. Masło utrzeć na puch, dodać gotową masę krówkową, wsypać uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania. Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki: ciasto ptysiowe: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wod 125 g masła 140 g mąki 1 szczpta soli 4 jajka kruche ciasto: 90 g masła 110 g mąki 100 g cukru krem: 300 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru maliny Wykonanie: Ciasto kruche: Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą(...)cukierniczego i wciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ptysiowm układamy po 1 krążku ciasta kruchego. Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszam temperaturę do 175 na kolejne 10 minut. krem: Śmietanę ubijamy z cukrem, nakładamy na przekrojone ptysie, dodajemy maliny
Bon appetit mon amieGotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z blaszki. Wedle uznania posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub lukrem. Można także przełożyć je dowolnym kremem, ale i bez tego ciasto jest po prostu przepyszne. Smacznego
Kuchnia od dwojga