ciast i innych słodkości zawsze mam głowę pełną pomysłów! Już jakiś czas temu wśród mojej rodziny i znajomych furorę zrobił krem na bazie twarogu i masła - klik , więc ostatnio sobie o nim przypomniałam i przygotowałam pyszne ciasto. Szkoda, że nie posiadam zdjęć poprzednich słodkości, ale uwierzcie, że ledwo zdążyłam zrobić fotki dla tej pyszności. Tylko razem z mężem sprawiliśmy(...)ubić do białości i stopniowo zmiksować z twarogiem. Całość. Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie posmarować dżemem/konfiturą, a następnie kremem. Na kremie ułożyć biszkopciki i całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce. Użyłam kakao i galaretki Emix, a do przełożenia i udekorowania nadzień cukierniczych Lauretta . W środku znajduje się truskawkowe, a na wierzchu adwokat
Di gotujeOstatnio w bardzo upalny weekend nie chciałam włączać piekarnika wiec postanowiłam upiec torcik gofrowy. Przygotowałam go na 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool Przełożyłam go masą śmietanową
Bajeczna KuchniaCzekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam
pink envelopePrzełożenie Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników, jeśli chcemy ciasto podać tego samego dnia herbatniki maczać w chłodnym mleku, dzięki czemu szybciej zmiękną. Na herbatniki wyłożyć 1/3 przygotowanego wcześniej kremu kokosowego. Na krem kokosowy wyłożyć(...)drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć ponownie 1/3 warstwę kremu kokosowego. Na krem wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, a na nie nałożyć pozostałą część kremu kokosowego. Na krem wyłożyć posypkę kokosową. Powstałe ciasto schłodzić w lodówce najlepiej min. 2 godz, dzięki czemu lepiej się je kroi. Smacznego
My sweet a lifeJakiś czas temu umówiłyśmy się z Asią z bloga SŁODKO - SŁODKA , że razem upieczemy ten sernik. Oczywiście każda u siebie ;) I nadszedł ten dzień. Ja od
Pani na deseruzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą
Bulliouzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą
Bulliouzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą
BullioSkładniki: jajka 6 sztuk, mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, kakao 1 łyżka, liczi 1 puszka
W Mojej Kuchni Lubiętartaletki z bezą i jagodami, deserowa propozycja na lato. Tartaletki z kremem cytrynowym czyli lemon curd to klasyka. Słodka beza , znakomicie równoważy kwaśny smak kremu. Przepis na cytrynowe tartaletki jest bardzo prosty i fantastycznie smaczny. Ciasto na tartaletki jest bardzo kruche. Idealne do wyklejania małych, metalowych foremek. Cytrynowe tartaletki Składniki: 8-10 tartaletek Kruche ciasto 120 g cukru(...)rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenie. Wytnij okrągłe placki o wielkości dostosowanej do foremek. Wyklej foremki ciastem i ponakłuwaj dna. Wstaw tartaletki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij podpieczone tartaletki i zmniejsz temperaturę piekarnika do 120ºC. Przygotuj krem. Połowę śmietanki zagotuj z cukrem. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Jajka wymieszaj z sokiem z cytryn i resztą śmietanki
codojedzeniaznają smak tylko tych ze sklepu/cukierni, do własnoręcznego ich wykonania - satysfakcja gwarantowana ;) Składniki na około 15 - 18 sztuk. Ciasto parzone: 1 szklanka wody ( 250 ml ) 4 nieduże jajka 1 szklanka mąki pszennej ( 170 g ) 125 g masła Krem budyniowy ( creme patissiere ): 600 ml mleka 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej ziarenka(...)łyżką. Piec około 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Krem budyniowy : Żółtka wraz z cukrem utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać obie mąki i zmiksować tak, aby nie było
Opowieści z piekarnikatakiej rolady (podobnie, jak i ziemniaczków) nada się każde "suche" ciasto: piaskowe, biszkoptowe, kruche, w ostateczności nawet kupione w sklepie herbatniki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej. składniki: krem: ok 300 g suchego ciasta 1 i 1/2 szkl mleka 100 g masła budyń czekoladowy 3 łyżki kakao 3 jajka ponadto: słoik kwaśnego dżemu (u mnie z porzeczek) 2 kwadratowe wafle
6nieboWitajcie przed Nowym Rokiem :) to dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam pyszne ciasto z mleczną kanapką i kremem tiramisu :) Mój syn kończy 1 stycznia 19 lat a że nie lubi tortów przygotowałam mu takie ciasto deser.Zapraszam do wypróbowania bo jest lekkie i pyszne :) Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda . Składniki : około 15 batonów mleczna kanapka
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Poncz: 1/2 szklanki herbaty kilka kropli aromatu
Świat CiastaSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 200 gram masa makowa, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8
W Mojej Kuchni Lubię