stycznia. Tradycyjnie ukryłam niespodziankę i ciekawa jestem, kto na nią natrafi 😉 Roscón de Reyes wygląda bardzo różnie. Czasem jest to aromatyzowane skórkami cytrusów ciasto drożdżowe, czasem to ciasto jest przełożone jakimś kremem, a ja schowałam w nim marcepan, by było naprawdę świątecznie. Wszystkie wypieki łączy jedno - formowanie w wieniec udekorowany kandyzowanymi owocami, co ma symbolizować bogato zdobioną królewską koronę. Składniki(...)chlebowej mąki pszennej typu 720 Mleko aromatyzowane 100 g mleka laska cynamonu skórka starta z pomarańczy skórka starta z cytryny łyżka wody z kwiatów pomarańczy lub odrobina esencji pomarańczowej Ciasto 300 g mąki pszennej typu 480 40 g chlebowej mąki pszennej typu 720 60 g cukru szczypta soli 15 g świeżych drożdży 2 jajka 50 g miękkiego masła Dodatkowo
Weekendy w domu i ogrodzietart - pszennych- najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche ( wiedza od pani Bozeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa). Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała w smaku. Krem zrobiłam na bazie mleczka kokosowego ze skórką cytryny(...)Ciasto: pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 kostki zimnego masła łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki zimnej wody Zagnieść ze składników ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach /30 minut. Krem: 250 ml mleczka kokosowego skórka z jednej cytryny 200 ml wody 2 zółtka łyżka cukru trzcinowego płaska łyzka mąki ziemniaczanej Zagotować mleczko ze skórką cytryny
AZgotuj!winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny mandarynki z puszki Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę(...)tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć. Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut. Rozwijamy
Ciastkozercysię konkretniejszego wypieku. Troszkę już zbrzydły mi galaretki i lekkie owocowe desery. Naszło mnie na makowiec. Ciężki, wilgotny, z dużą ilością kremu i polewą na wierzchu. Jako bazę wykorzystałam przepis na mój ulubiony makowiec japoński. Wyszło duże, podzielne ciasto. Można je dłużej przechowywać w lodówce, dzięki czemu starczyło nam na kilka dni do kawy. *foremka 25*34 cm Składniki(...)cukier rozmieszać w połowie mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Na jeden placek makowy wyłożyć krem i przykryć drugim blatem ciasta (najlepiej odwrócić do go góry nogami i delikatnie zdjąć papier). Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić. Wsypać cukier puder i kakao, wymieszać. Na końcu cały czas mieszając wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakolejnymi. Ciasto powinno być gęste i jedwabiste. Na koniec dodajemy szczyptę proszku. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia, dzielimy ciasto na dwie części i rozsmarowujemy nierównomiernie ciasto, aby powstały nam góry. Pieczemy 30-40 min w 180 st. na złoty kolor. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami i żółtkami. Kiedy mleko(...)ostygnięcia, ale wcześniej nakrywamy folią, aby nie powstał kożuch. Kiedy budyń będzie już zimny, ubijamy masło na biały puch, następnie wciąż ucierając dodawać po łyżce budyń. Gotowy krem rozsmarować na blacie ciasta po czym przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Gotuj z AgnesTrochę 'przebojowo' zaczął mi się ten rok...(stąd moja nieobecność). Zaczynając od kradzieży zdjęć i przepisów z bloga, poprzez kilka nieudanych spraw aż po przymusową przeprowadzkę
Zielona KuchniaIdealne na chłodny jesienny wieczór, akurat taki jak dzisiaj, czyli początek lipca... :( Miałam już dawno na nie ochotę, bardzo lubię suszone śliwki - w sosie do pieczeni
bistro mamakrem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam… Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty(...)posmarowaną masłem. Gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 3. Ananasa osączyć, zachowując syrop. 4. Żelatynę zalać 100ml syropu z puszki i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. 5. Następnie żelatynę podgrzewać
Mała Cukierenkakrem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam… Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty(...)posmarowaną masłem. Gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 3. Ananasa osączyć, zachowując syrop. 4. Żelatynę zalać 100ml syropu z puszki i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. 5. Następnie żelatynę podgrzewać
Mała Cukierenkajedno z naszych ulubionych ciast, dlatego często z nim eksperymentuję :) Dzisiaj mam dla Was kokosowe muffinki z migdałową niespodzianką w środku i pysznym kremem z dodatkiem białej czekolady. Całość świetnie się razem komponuje. Ciasto: jajko, szklanka mleka, 250g mąki pszennej, 90 ml oleju, 80g cukru, 80g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Dodać do jajek, wsypać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Łyżką nakładać ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Można je również piec w metalowych, jednak wcześniej należy je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 20-30 minut w temp. 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Krem: 160 ml śmietanki 36%, 100g białej czekolady. Czekoladę stopić
Z miłości do słodkościPtysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć
https:KKuchniaMniampodstawa - biszkopt w obu przypadkach jest taki sam. Przepis znalazłam oczywiście na: Moje Wypieki , tam też znalazłam przepis na jeden z użytych przeze mnie kremów. Drugi krem to krem kokosowy - przepis ten dostałam od siostrzyczki :) Przyjęcia urodzinowe były dwa. Na przyjęciu dla dzieciaków motywem przewodnim były Smerfy. Dlatego właśnie torciki były niebieskie... Choć staram się wystrzegać "chemii" w naszej(...)miejscu możemy dodać również barwnik.) Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Na najwolniejszych obrotach miksera dodajemy powoli mąkę do pozostałej masy. Spód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka. I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę
Miksturownikświątecznych wypiekach pachnących przyprawami czas wrócić do tradycyjnego wypiekania. Zapraszam was na proste ciasto z galaretką i kremem z gorzkiej czekolady. Smakuje wybornie i nie jest za słodkie. Talerzyk Porcelana Bogucice z kolekcji Venezia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej T500 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml wrzątku(...)około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Galaretka: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Krem czekoladowy: Dzień wcześniej zagotować kremówkę. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i pozostawić na około 5 minut. Po tym czasie dokładnie rozmieszać czekoladę. Przykryć naczynie i schłodzić. Zimną kremówkę włożyć
Ala piecze i gotujeusmażeniu, kiedy prawie wystygły. Zamiast lukru pączki przyprószyłam cukrem pudrem - znowuż, kilka kalorii mniej na sztuce:) No i powiem, Wam, że cudownie smakują z tym malinowym kremem w środku, a ciasto jest jak zawsze lekuchne i niesamowicie puszyste. Składniki (na 22 duże pączki): 650g mąki 25g drożdży 60g cukru 2 jajka 4 żółtka 80g śmietany 18% 250ml mleka ziarenka(...)masło, cały czas wyrabiając. Gdy masło wmiesza się w ciasto, uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno zwiększyć objętość co najmniej dwukrotnie. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości jajka, formować okrągłe pączki, układać na wysmarowanej olejem blasze, przykryć i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do 170stC
Obiad gotowy