ulubiony lub napełnić rurki po prostu bitą śmietaną :). Przepis na około 50 - 60 rurek ( długość metalowych tulejek do rurek - 12 cm ) Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła, zimnego 250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 % Krem: 600 ml mleka 120 g cukru 60 g mąki pszennej 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego 500 ml śmietany(...)Pokroić je w długie pasy o długości około 50 cm i szerokości 1,5 - 2 cm. Metalowe tulejki do rurek posmarować masłem lub margaryną. Wycięte z ciasta paski nawijać na każdą tulejkę w taki sposób, aby kolejne warstwy delikatnie na siebie zachodziły. Nie ma znaczenia czy nawijanie będzie zaczęte od węższej czy od szerszej strony tulejki. Rurki
Opowieści z piekarnikapołączony z delikatnie słodkim kremem i kwaśnymi porzeczkami wydaje się być kwintesencją lata. Z pewnością tarta jest także przyjemnie orzeźwiająca ;) TARTA CZEKOLADOWA Z PORZECZKAMI I KREMEM Z MASCARPONE ORAZ BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: -160 gram mąki - 40 gram kakao - 130 gram masła - 1 żółtko - 50 gram cukru pudru Przygotowanie ciasta: Składniki zagniatamy. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i umieszczamy(...)ubijamy na sztywno. Czekoladę dodajemy do bitej śmietany po uprzednim przestudzeniu. Jako ostatni w mieszaninie powinien znaleźć się serek mascarpone. Wstawiamy krem do lodówki aż do chwili całkowitego ostudzenia się spodu tarty. Po tym czasie wykładamy go na ciasto i całość obsypujemy umytymi i osuszonymi porzeczkami. Dekorujemy liśćmi mięty lub bazylii (ja szczególnie lubię to drugie połączenie). Smacznego
Życie zamknięte w smakutrochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta biscotto” ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą. Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim likierze(...)mąki pszennej v 1/2 l mleka v sk ó rka cytrynowa lub olejek cytrynowy Ciasto: Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać
Mia Cucina Sofietaciasto kojarzy mi się zawsze z latem, słońcem i wakacjami. Delikatny biszkopt z dodatkiem kakao, lekki krem śmietanowy z kawałeczkami białej czekolady i pyszne dojrzałe borówki. Całość daje nam smakowity deser na każdą okazję. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki tortowej 2 łyżki kakako szczypta proszku do pieczenia składniki na krem(...)cukier puder. Jeśli masa będzie za rzadka można podczas ubijania dodać jeszcze śmietan fix. Czekoladę siekamy bardzo drobno, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy krem na upieczone i ostudzone ciasto. Posypujemy borówkami i delikatnie zwijamy roladę. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem
noteskulinarnyfigamisce dokładnie wymieszaj składniki płynne (jajka, oliwę, jogurt). Płynną masę wlej do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj łyżką. Papilotki napełnij masą do 1/3 wysokości, nałóż krem (nadzienie) i przykryj pozostałym ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę
Kulinarna (nie)codziennośćciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru pudru, 6 łyżek mąki pszennej, skórka otarta z cytryny, krem: 500 g czarnej porzeczki, 200 ml śmietany kremówki 30%, 3-4 łyżki cukru, 8 g żelatyny Ciasto: jajka ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić(...)ciasto.(Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami na przygotowany papier. Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto). Zwinąć w rulon i odłożyć do ostygnięcia. Krem: czarną porzeczkę umyć, włożyć do garnka, wlać 100 ml wody, zagotować. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml przecieru, jeżeli jest więcej należy odparować
królestwo garówwysmarowanych masłem foremek i wylepiamy je. Widelcem nakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki. Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Do każdej tartaletki nakładamy pół łyżeczki konfitury, a następnie krem Rocher. Na końcu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą(...)mascarpone. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Nie przesadzajmy z dodawaniem mąki do ciasta. Dodajemy tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się nam do palców. Jeśli nie lubimy słodkich kremów możemy dodać trochę gorzkiej czekolady, ok 15 g. Tartaletki Rocher przechowujemy w lodówce. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka
Słodki PomysłUwaga, uwaga Jeśli właśnie dziś przeszliście na dietę i stracie się ograniczać słodycze to niestety nie jest przepis dla Was (ale nie smućcie się, polecam Wam
365 dni dookoła kuchnitatrą na czas nagrzania się piekarnika jeszcze włożyłam na chwile do lodówki. Przed włożeniem ciasta do piekarnika przykryj je jeszcze papierem do pieczenia i przyciśnij papier suszonym groszkiem / ciecierzycą / czy innym strączkiem. I wkładamy do pieca na około 25 minut. A teraz krem z białej czekolady Śmietankę wlewamy do garnka i dajemy się jej zagotować, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy(...)się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę roku, maliny były mrożone, i dlatego tak zafarbowały, gdy będzie sezon
Pora na poraDomowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami to przysmak, który kojarzy mi się z dzieciństwem – w osiedlowych piekarniach lub też cukierniach można było kupić najlepsze
Magiczny Garnektatrą na czas nagrzania się piekarnika jeszcze włożyłam na chwile do lodówki. Przed włożeniem ciasta do piekarnika przykryj je jeszcze papierem do pieczenia i przyciśnij papier suszonym groszkiem / ciecierzycą / czy innym strączkiem. I wkładamy do pieca na około 25 minut. A teraz krem z białej czekolady Śmietankę wlewamy do garnka i dajemy się jej zagotować, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy(...)się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę roku, maliny były mrożone, i dlatego tak zafarbowały, gdy będzie sezon
Pora na porapuszystym nadzieniem i otoczone wyborną czekoladą.Ciężko skończyć na jednym wafelku. MAFIJNE: to słodkie markizy,które mają potrójne,idealnie kruche herbatniki, przełożone są pysznym,aksamitnie gładkim i puszystym kremem...kilka wariantów smakowych do wyboru. MALTIKEKSY: często nie wiemy na co się zdecydować,nie wiemy sami na co mamy ochotę...Draże czy ciasteczka? nie wiecie? Maltikeksy będą idealne.Wyglądają(...)obłożyć nimi cały tort lub tylko jego górę..dekoracja łatwa a efektowna...naprawdę polecam PASJA: wspaniałe połączenie pralinki i ciasteczka.Pasja skrywa w sobie porcję kruchego lub biszkoptowego ciasta,wyśmienitej czekolady i kremu,który zachwyca puszystością. KREMISIE: coś dla dzieci,coś co sprawi,że pojawi się uśmiech i to nie tylko na twarzach naszych dzieci,ale i na naszych.Fajny wygląd
Niespełnione zdolności kulinarnebardzo proste i mega słodkie ciasto bez pieczenia. Wykonane jest z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i śmietany. Idealny na różne imprezy okolicznościowe, święta czy od tak do popołudniowej kawki. Ciasto to jest obłędne i robi furorę za każdym razem. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną, chociaż ja czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć maleńki kawałek(...)dnie blachy ułożyć herbatniki. Na to rozłożyć równomiernie masę krówkową. Kolejno znów herbatniki. Następną warstwą jest przygotowany wcześniej krem budyniowy. Na to kolejna warstwa herbatników. Na samym końcu wyłożyć ubitą wcześniej z cukrem pudrem śmietanę kremówkę. Ciasto należy przechowywać w lodówce
Zrób to smaczniemałej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Krem z mlecznej czekolady i kawy: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 350 g mlecznej czekolady, posiekanej 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę kremówkę wlałam(...)Dodatkowo: likier waniliowy Dalkowski wiśnie kandyzowane czekoladowe rurki do dekoracji, mogą być inne czekoladowe ciasteczka chrupiące płatki do posypania wierzchu WYKONANIE: Ciasta upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia rano upieczone blaty czekoladowe przekroiłam na pół, nasączyłam likierem. Ubiłam krem, którym przełożyłam moje 4 blaty czekoladowe, w kolejności: ciemny, krem,jasny, krem, ciemny, krem, jasny krem na wierzch i na boki. Boki
Blondynka Gotuje