Zainspirowana szwajcarską tartą ze śliwkami stworzyłam swoją wersję tarty na bezglutenowym spodzie. Na pewno posmakuje każdemu, kto lubi śliwki! Kruche ciasto, śliwki, płatki migdałowe i krem, którego smak przypomina budyniowy serek – zapraszam do obejrzenia przepisu. Dokładny jego zapis znajdziecie poniżej // Składniki na ciasto: 100 g mąki ryżowej 150 g mąki jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej 120 g masła(...)minut. Po 10 minutach ciasto wyciągnij z piekarnika i poukładaj na nim pokrojone na połówki lub ćwiartki śliwki. Całość ponownie włóż do piekarnika na 10 minut. W tym czasie do miski daj śmietankę, mleko, 2 jajka, 2 łyżki mąki oraz po łyżeczce cukru wanilinowego i białego lub trzcinowego. Całość dokładnie zmiksuj. Po 10 minutach powstały krem wylej na wierzch tarty
Via GustoKremowy sernik waniliowy obłożony serowym kremem malinowym i kakaowym biszkoptem. Ciasto jest wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Idealne do popołudniowej kawki ;) BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wrzątku szczypta soli SERNIK WANILIOWY: 500 g zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone(...)odstawić do całkowitego wystudzenia. Należy kontrolować gęstość. Twaróg zmiksować i połączyć z malinami. Połowę gęstego kremu rozsmarować na biszkopcie, nałożyć sernik, krem malinowy i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować odłożony, słodki ser i posypać okruchami biszkopta. Ciasto po schłodzeniu można kroić i podawać ze świeżymi malinami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO
https:KKuchniaMniamDziś znów będzie słodko! Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia , na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym , które rewelacyjnie przełamują smak. Kropka nad I to chrupiące płatki migdałów z kokosem! Ciasto zwane również Pani Walewska albo Pychotka. Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie. Idealne do popołudniowej kawy, albo np. na rodzinną imprezę! Gwarantuję, że każdy(...)gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy. Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy częścią powideł, przykrywamy 1/3 kremu. Układamy kolejną warstwę herbatników -> powidła -> krem – herbatniki – krem. Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami
Ostra na Słodkorobiłam ciast z przepisu Siostry Anastazji. A, że na święta królują na stołach oprócz mazurków i babek również serniki to zrobiłam tego pysznego przekładańca. Jest kilka warstw i ciasto wydaje się być pracochłonne ale można wcześniej upiec biszkopty i sernik. Myślę, że warto się poświęcić i upiec. U mnie małe modyfikacje wg oryginału. Porcelana Bogucice Składniki: Biszkopt jasny(...)Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym dżemem biszkopcie. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, połowa kremu budyniowego, wkład serowy, reszta kremu budyniowego,tężejąca masa truskawkowa,biszkopt jasny, dżem truskawkowy, polewa
Ala piecze i gotujeWeekend już w pełni więc chyba najwyższa pora aby pomyśleć o czymś słodkim. Wszak ciasto być musi! dziś pomijam wszystkie kremy, bezy itd. Na blogu zagościło "zdrowe" i ekspresowe ciasto bezglutenowe. A składniki do przygotowania go znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Zapraszam. Składniki; 15 dag mąki jaglanej Skworcu 5 dag mąki migdałowej Skworcu 1 łyżeczka proszku
Radość kipiąca uśmiechem.stół chociaż wyrósł mu dziwny czubek ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto : 1 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 50 gr cukru 1/2 sporego grejpfruta(...)dalej już postępujemy ja ze zwykłym budyniem. Ugotowany budyń studzimy. Następnie miksujemy masło z pozostałym cukrem na puch, dodajemy po łyżce budyń aż do wykończenia. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto piernikowe. Schładzamy w lodówce. Składniki na czekoladę łączymy w garnuszku na gazie i gotujemy do zgęstnienia, ale takiego aby dało się ja rozsmarować na cieście. Na koniec polewamy nasze
Gotowanie...to proste !W kuchni tak jak i w życiu - potrzebna jest odrobina szaleństwa. I dlatego tez ja komponując to ciasto sobie troszkę poszalałam , mieszając smaki. I co
Malinowa KawiarenkaPyszny czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 3/4 szklanki
My Culinary ArtOrange curd czyli wspaniały angielski krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. W mroźną zimę krem pomarańczowy wniesie do Waszego domu nieco słonecznego lata :-) Polecam! Składniki (Na około 250 g kremu): 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zwykle są to 2 duże pomarańcze) skórka starta z 2 dużych pomarańczy (umytych i wyszorowanych szczoteczką
maniapieczeniaPrzedstawiam Wam przepis na świetne ciasto. Jest to bardzo łatwe w przygotowaniu i tanie ciasto. Ciasto wyrosło super. Można je również przełożyć powidłami lub kremem. Ja tym razem dodałam do ciasta troszkę jagód. Szczerze polecam J Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 duże jajko 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 1 czubata łyżeczka sody 1 czubata łyżeczka proszku
The Sweet DamselBudyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 g cukru ,łączymy z budyniem ,zagotowujemy i studzimy. Resztę masła ucieramy budyniem. Tak przygotowany krem układamy na ostudzonym cieście. Wierzch posypujemy startą czekoladą i pozostałą żurawiną. Ciasto wstawiamy na min 2 godziny do lodówki
R'n'G Kitchenupuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem z ricotty: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 300 g owoców kandyzowanych (u mnie skórka z limonki(...)pierwszy biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru. Krem z ricotty podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Przykryć drugim blatem, skropić likierem. Rozsmarować drugą część kremu. Przykryć trzecim blatem, skropić likierem i lekko przycisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przygotowanie masy marcepanowej: Masę marcepanową wrzucić do miski, dodać cukier puder i zielony barwnik spożywczy. Zagnieść masę
maniapieczeniaLekkie, tortowe, aromatyczne ciasto, kakaowe, z nasączonymi herbatnikami, jakość kremu sprawia, że jest niesłodkie, efektowne, wspaniałe dla amatorów ciast kremowych Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek herbatników
kgwjanczewoPrzepis znalazłam na blogu pewnej chyba amerykanki . Troszkę sama zmodyfikowałam wykonanie. Postanowiłam przełożyć je frostingiem, ale w i proporcje składników we frostingu zmieniłam. Ciasto
Blondynka Gotujedziś na bardzo pyszne ciasto. Składa się ono z 6 spodów (u mnie niestety z 5, bo jeden mi upadł i się połamał )oraz z kremu. Całość jest polana czekoladową polewą. Zapraszam gorąco ciasto rozpływa się w ustach, jest efektowne i bardzo pyszne. SKŁADNIKI blaszka około 20x30 cm *mozna wyciąć sobie szablon o tych wymiarach(...)jest konieczne używanie blaszki. CIASTO (6 spodów) 100g masła 2 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 400g mąki 180g cukru KREM 750ml mleka 3 żółtka 300g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 40g 2 łyżki mąki 300g masła POLEWA -1 tabliczka mlecznej czekolady ok 100g -50g masła -5 łyżek mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku