Dziś mój blog obchodzi pierwsze urodziny, zakładając go nawet nie myślałam że zdobędzie tak duże zainteresowanie, za co Wam bardzo dziękuję. Zapraszam na bardzo smaczny torcik
Bajeczna Kuchniasiemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem czekoladowy i dokładnie wyrobić, aż do uzyskania jednorodnego koloru ciasta. Uformować w kulę. Dwie pozostałe części ciasta połączyć, przez chwile wyrobić , a następnie uformować w kulę. Obie kule ciasta (brązową i białą) włożyć do osobnych, wysmarowanych
Moje domowe kucharzenieWymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić. Krem : budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Budyń utrzeć(...)miękkim masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę wyłożyć resztę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniarodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła i bu ł ki tartej do posmarowania formy Krem 250 g mascarpone 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru Dekoracja cukier puder gałązki rozmarynu żurawina **** INGREDIENTI Ciambella 3 mele 1 uovo 200 g di burro a temperatura ambiente(...)wyjęciu przywarło do niej ciasto, trzeba je jeszcze piec; jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty i suchy, można zakończyć pieczenie). Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Krem Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i mlekiem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. **** PREPARAZIONE Ciambella Sbucciate le mele e grattugiatele con una grattugia a fori grandi
La grande e la piccola cuocanormalnie brak słów :D Ciastem jest bezglutenowy biszkopt , przygotowany z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, który kompletnie nie sprawia żadnych problemów podczas pieczenia. Nadzieniem i wierzchnią warstwą ciasta jest obłędnie pyszny krem jogurtowo-kokosowy ! Na wierzchu świeże malinki i gorzka czekolada . Całość smakuje fantastycznie, nieziemsko, bajecznie! Ciacho zrobione wieczorem, gdzie nazajutrz, późnym rankiem nie było już po nim śladu! Zajadały(...)klonowego (Look Food) 30 g agaru 1/2 szklanki wody Dodatkowo: woda z sokiem z cytryny i syropem klonowym do nasączania biszkoptu gorzka kuwertura/czekolada świeże maliny Przygotowanie: KREM: Do miksera przełóż jogurt, mus kokosowy i syrop klonowy. Miksuj na najwyższych obrotach przez jakiś czas. Następnie rozpuść agar w 1/2 szklanki wody i wlej do pozostałych składników. Zamiksuj
Zdrowie na języku :Pskładania ciasta :D. Zawsze miałam problemy, że np. równo ukroić ciasto albo równo przeciąć biszkopt. Metrowiec to ciasto, które składa się z dwóch ciast- ciemnego i jasnego o babkowatym smaku, a także kremu karpatkowego. SKŁADNIKI: mąka 1 i 1/4 szkl. jaja 4 szt. cukier puder 3/4 szkl. olej rzepakowy 1/2 szkl. ciepła woda 1/4 szkl(...)zimne mleko wymieszać z proszkiem karpatkowym i zmiksować, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć. Do utartego masła stopniowo dodawać krem karpatka. POLEWA: W rondelku podgrzać mleko. Dodać posiekane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia na bardzo małym ogniu. SKŁADANIE: Ciasto pokroić w 1 cm plastry. Oddzielić białą część ciasta od ciemnego. Plastry układać na przemian, przekładając je masą karpatkową
Kuchnia PaulettesSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia, bakalie 100 gram, kakao 2 łyżki BUDYŃ
W Mojej Kuchni Lubięmocno jestem fanką ciast czekoladowych, tak samo mocno uwielbiam ciasta przekładane masa lub kremem. Zdecydowanie wolę takie niż "suche". Tym razem nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru więc zrobiłam klasycznego murzynka z bitą śmietaną, polewą kakaową i posypką z płatków migdałowych. Klasyk sam w sobie. Składniki na biszkopt kakaowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250g masła(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Odlewamy pół szklanki, aby polać nią wierzch ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do kwadratowej formy
Słodki Zakątekciast i innych słodkości zawsze mam głowę pełną pomysłów! Już jakiś czas temu wśród mojej rodziny i znajomych furorę zrobił krem na bazie twarogu i masła - klik , więc ostatnio sobie o nim przypomniałam i przygotowałam pyszne ciasto. Szkoda, że nie posiadam zdjęć poprzednich słodkości, ale uwierzcie, że ledwo zdążyłam zrobić fotki dla tej pyszności. Tylko razem z mężem sprawiliśmy(...)ubić do białości i stopniowo zmiksować z twarogiem. Całość. Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie posmarować dżemem/konfiturą, a następnie kremem. Na kremie ułożyć biszkopciki i całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce. Użyłam kakao i galaretki Emix, a do przełożenia i udekorowania nadzień cukierniczych Lauretta . W środku znajduje się truskawkowe, a na wierzchu adwokat
Di gotujeOstatnio w bardzo upalny weekend nie chciałam włączać piekarnika wiec postanowiłam upiec torcik gofrowy. Przygotowałam go na 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool Przełożyłam go masą śmietanową
Bajeczna KuchniaCzekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam
pink envelopePrzełożenie Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników, jeśli chcemy ciasto podać tego samego dnia herbatniki maczać w chłodnym mleku, dzięki czemu szybciej zmiękną. Na herbatniki wyłożyć 1/3 przygotowanego wcześniej kremu kokosowego. Na krem kokosowy wyłożyć(...)drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć ponownie 1/3 warstwę kremu kokosowego. Na krem wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, a na nie nałożyć pozostałą część kremu kokosowego. Na krem wyłożyć posypkę kokosową. Powstałe ciasto schłodzić w lodówce najlepiej min. 2 godz, dzięki czemu lepiej się je kroi. Smacznego
My sweet a lifeJakiś czas temu umówiłyśmy się z Asią z bloga SŁODKO - SŁODKA , że razem upieczemy ten sernik. Oczywiście każda u siebie ;) I nadszedł ten dzień. Ja od
Pani na deseruzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą
Bulliouzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą
Bullio