oraz słodkie i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. składniki na krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 25 g czekolady gorzkiej 1/2 galaretki(...)dodajemy lekko stężałą galaretkę oraz stratą na drobnych oczkach czekoladę i miksujemy. Z każdej babeczki wycinamy środek ciasta, tak aby powstała tzw. miseczka, resztę ciasta kruszymy. Do każdej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskawki następnie krem śmietanowy i formujemy małe kopczyki, na końcu posypujemy pozostałym, pokruszony ciastem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godz
Domowy Smak Jedzeniajajko szczypta soli 3-4 łyżki cukru (u mnie jedna łyżka stewii) łyżka jogurtu naturalnego Krem: 1 opakowanie naturalnego, kremowego serka Arla Apetina 1 opakowanie ricotty (250 gram) 1/2 laski wanilii 4-5 łyżek cukru Ponadto: 700 gram truskawek Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, wałkujemy, wkładamy do formy tarty (wystające boki odcinamy), nakłuwamy ciasto w wielu miejscach(...)połowę w drobną kostkę, drugą część w ćwiartki. Wyciągamy upieczony spód, nakładamy truskawki pokrojone w drobną kostkę, następnie gotowy krem (dodatek serka Arpla Apetina sprawia, że krem możemy nałożyć na jeszcze ciepłe ciasto i nic się z tym nie stanie). Całość dekorujemy truskawkami pokrojonymi w ćwiartki. Gotowe
Mango PapajaMiodowe płaty, przełożone budyniem i masą kajmakową. Zwieńczone orzechami. Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 jaja 2 żółtka 200g masła 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego 500ml mleka 4 łyżki cukru 50g masła puszka masy kajmakowej Mąkę wymieszać z sodą, posiekać(...)minut. Forma to ok 20x30cm. Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu. Do gorącego dodać masło. Jeszcze ciepłym kremem przełożyć pierwszy upieczony blat. Do pozostałej części kremu dodać kajmak. Przełożyć nim kolejne warstwy ciasta. Wierzch posypać orzechami. Smacznego
Słodki Zakątekczubate łyżki mąki 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła w temperaturze pokojowej 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki nutelli 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych Dekoracja: 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych czekoladowa posypka sok z limonki do nasączenia blatów ciasta Przygotowanie: Biszkopt: W miseczce ubić pianę z 7 białek i szczypty soli(...)tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli ciasto będzie suche blaty ciasta trzeba skropić sokiem z limonki. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną czekoladę. Całość ucieramy. Pyszna i bardzo słodka
Lawendowe NieboDzisiaj słodkości dla miłośników kawy Przepyszne bezy czekoladowe przełożone aromatycznym kremem kawowym… Połączenie idealne, któremu nie można się oprzeć. Pycha! Do masy kawowej dodałam odrobinę
Oryginalny smakBabeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i aromatyczne truskawki to niezwykle smaczne mini wypieki, które szybko i prosto przygotujemy w naszych domach. Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Składniki: spody do babeczek: 300 g mąki(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 140 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 300 g truskawek Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem
Słodka Stronamiękkiego masła 10 dkg miękkiej margaryny 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko Dodatkowo: dżem lub krem cytrynowy z TEGO przepisu 1 białko + kilka łyżek cukru pudru – na lukier *** Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki *** *** Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy jajeczka. W co drugim jajeczku wycinamy kurczaczka lub jeśli(...)PRZEPIS TUTAJ *** *** Na pełne ciasteczka nakładamy po łyżeczce dżemu lub kremu i przyciskamy polukrowanym ciasteczkiem z wyciętym kurczaczkiem lub kółeczkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MAZURKI WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ ZAJĄCZKI – PASZTECIKI WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZA BABKA MAJONEZOWA PRZEPIS TUTAJ JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ
Blog z ApetytemWyrazisty w smaku, mocno czekoladowo-orzechowy torcik, który z pewnością zrobi furorę. Można przyozdobić go owocami sezonowymi lub orzechami. Ciasto: 200g czekolady gorzkiej 3 jajka L 140g masła 3/4 szklanki cukru 85g mąki 1 opakowanie cukru waniliowego Krem orzechowy: 200g mascarpone 200g masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan(...)minut. 2. Krem orzechowy: mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy ze sobą. Bita śmietana: bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. 3. Upieczone ciasto przekrawamy na 3 części. Przekładamy je kremem orzechowym, na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Wygładzamy boki. Na wierzch układamy owoce sezonowe lub orzechy
Szefowa kuchnicyklu "Słodkie Środy" zapraszamy na tartę z ciasta francuskiego z brzoskwiniami i kremem budyniowym. To kolejny wiosenny przepis, który może zainspiruje Was do wzięcia udziału w Naszym "Wiosennym Konkursie ". Póki co do moich słodkich wypieków z użyciem ciasta francuskiego wykorzystuję zakupione francuskie ciasto, jednak mam nadzieje, że wkrótce i ja skuszę się by przygotować je samodzielnie... Zapraszam na pyszny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitakie czekoladowo-orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta. Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 50 czekolady gorzkiej (lub mlecznej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany(...)nutellę i kakao, a następnie oba kremy mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji. Biszkopt przecinamy na dwie części. Na dolny blat ciasta wykładamy masę czekoladową, a na nią krem z orzechami. Całość przykrywamy górną częścią tortu i posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz czekoladą. Moje posty
Słodka StronaTort leśny mech to wypiek, który zachwyci każdego. Ciasto szpinakowe piekę często, ale pierwszy raz zdecydowałam się podać je w formie wysokiego, imponującego tortu. Bo i okazja nie byle jaka – to cudo powstało, aby uświetnić Dzień Matki. Taki zielony kolor na pewno wprawi w niesamowity nastrój każdego obdarowanego : ) Do kremu użyłam białej czekolady i dla przełamania smaku – kawy(...)całą śmietankę, możemy przełożyć blaty szpinakowe (ja składałam tort w tortownicy). Jeśli chcecie do kremu można dodać też owoce np. maliny. Przekładamy blaty kremem. Na ostatnią warstwę kremu rozsypujemy pokruszony wcześniej czubek ciasta. Dekorujemy owocami. Przed podaniem warto schłodzić tort w lodówce. Post Tort leśny mech pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 4. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki cukru kryształu i 100ml wody, postawić na ogniu i zagotować(...)krem wymieszałam jeszcze dokładnie szpatułką. 13. Krem przełożyć na przygotowany biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiśnie ( patrz FILM ). Tort udekorować ciasteczkami amaretti i na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Blaszkę wstawić do lodówki na całą noc. 14. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli nie użyliśmy folii rantowej nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i ułożyć na paterze
Mała CukierenkaDelikatny kakaowy biszkopt, przełożony dżemem, plasterkami bananów oraz bitą śmietaną, a wierzch otulony pyszną czekoladową masą. To połączenie tworzy naprawdę znakomite ciasto, słodkie, ale nie mdłe, idealne na rodzinną uroczystość, albo spotkanie przy ulubionej kawie :) Składniki na blachę o wymiarach 22x33 cm: Biszkopt: 4 jajka 180 g cukru 70 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)cukrem pudrem. Do ubitej margaryny dodać utarte żółtka i rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Pozostałe białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Gotowy krem czekoladowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki, aż stężeje. Przechowywać w chłodnym miejscu
Simply Foodpieczenia natomiast tutaj mamy jedną warstwę pieczoną czyli biszkopt. Choć ciasto składa się z wielu warstw to jest proste w przygotowaniu a do tego jest przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2,5 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate(...)śmietany nie dodawałam już żadnego cukru bo ciasto jest wystarzająco słodkie. Zamiast śmietan fiksów można użyć żelatyny ( 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody ). Złożenie ciasta Na wystudzony budyń wyłożyć krem budyniowy. Ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Warstwę herbatników posmarować masą kajmakową. Masę aby lepiej się smarowała można wcześniej włożyć na kilkanaście minut
Monia miesza i gotuje