ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:694/1378)

EKLERKI Z CREME PATISSIERE – najlepsze! 200

postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere! SKŁADNIKI: CIASTO PARZONE: * woda – 1 szkl * jajko – 4 szt * mąka pszenna(...)wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy. Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Tak przygotowany nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. POLEWA CZEKOLADOWA: Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nakładamy creme patissiere za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, przykrywamy drugą połową ciasta. Polewamy czekoladą i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Snikers trochę inaczej 932

Zapraszam na taką prostą wersję snikersa. Ciasto nie zawiera słodkiego karmelu ale w zamian jest krem budyniowy i oczywiście orzeszki. składniki: ciemny biszkopt  8 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia placek z orzechami 5 białek 250 g orzechów ziemnych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)masło utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować połową kremu. Przykryć plackiem z orzechami. Wyłożyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami

Monia miesza i gotuje
Ciasto słonecznik 914

Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.  Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)cukier zalać zagotowaną wodą. Wystudzić. Do kawy dodać alkohol. Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta. Składanie ciasta: Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu.  Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce

Kuchcik gotuje
Łącki przekładaniec 151

łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odłożyć, będą wykorzystane do kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Upiec ciasto w 170stopni przez około 25 minut. Pozostawić do wystudzenia(...)400g śliwek suszonych pokroić na połowę lub ćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki ( ja to robię dzień wcześniej i zostawiam na noc). Krem Składniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek, które zostały nam z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 370g masła Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć

W garach u Gosi
Tartaletki z kremem patissiere 130

uwago na porę roku, użyłam mrożonych. Możecie dodać dowolne dodatki. Idealne na niedzielny podwieczorek do kawy. 7 tartaletek 2 h kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 zimnego masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 1 jajko krem: 300 ml mleka laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 80 g cukru dodatki: owoce, galaretka z podanych składników(...)zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około godziny. Piec spody w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Mleko podgrzać z kaską wanilii, ale nie doprowadzać do wrzenia Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wyjąc laskę wanilii, a mleko wlać do masy z żółtkami po czym dokładnie wymieszać. Całą masę

Ania i Marcin gotują
Markizy orzechowe 108

konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego lukru  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto  rozwałkować cienko na grubość około(...)ponieważ ciasto trochę się klei, najlepiej rozwałkować je między dwoma arkuszami folii spożywczej) (fot.1) . Wycinać kółka o średnicy 4 cm  (fot.2)  i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku uprzednio rozgrzanym do temp. 170ºC z termoobiegiem, przez 13-15 minut. Upieczone i wystudzone krążki posmarować przygotowanym kremem orzechowym i sklejać po dwa  (fot.3

Świat Ciasta
tort z musem śliwkowo-cynamonowym 132

prezencie urodzinowym dla jego żony - prawda, jaki miły prezent? W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody 2 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany

6niebo
PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM 260

puder 3 łyżki masło roztopione, ostudzone 3 łyżki drożdże suche 8 gram  jajko 1 sztuka Krem: budyń śmietankowy z cukrem 1 opakowanie  mleko 500 ml.  wafelki Lusette o smaku mlecznym 3 sztuki ( http://lusette.pl/ ) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ~~METODA~~ Ciasto  Mąkę przesiać przez sito. Dodać cukier(...)puder, drożdże, ciepłe mleko, jajko i masło. Zagnieść ręcznie lub za pomocą robota ze specjalnym hakiem, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia masy ( ok. 1 godzina ).  Krem Wafelki rozdrobnić i umieścić w malakserze. Zmiksować. W garnku zagotować szklankę mleka. Dodać masę wafelkową. Następnie rozrobiony budyń w pozostałym mleku

Kuchnia Paulettes
Ciasto 3 bit 319

takich ciast w których jest wiele warst a na dodatek z masą buduniową, która zawsze sprawiała mi problemy i robiła się rzadka przez co całe ciasto się rozpływało i traciło swój wygląd. Dziś krem budyniowy już nie sprawia mi problemów i nawet nie raz do kremów gotuje domowy budyń bez użycia tego z torebki. Przyszedł więc i czas, że zabrałam(...)się za to ciasto. Jednak nie jest takie trudne jak mi się wydawało i już kilkakrotnie gościło na naszym stole. Nie jest też takie słodkie bo zmniejszyłam ilość cukru w kremie budyniowym. Do kremu użyłam jeden budyń duży na 3/4 l mleka i jeden mały na 1/2 l mleka bo akurat takie miałam w domu. Można dać dwa małe

Monia miesza i gotuje
KRUCHE RURKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM 200

Przepis na rurki wykopałam ze zbioru babci. Są bardzo kruche i pyszne. Krem to już moja fantazja. Polecam są pyszne :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 12 dag cukru pudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki(...)minimum 1 godzinę. Foremki na rurki delikatnie natłuszczamy masłem. Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach termoobieg lub 200 ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu ściągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, dodajemy czekoladę. W drugiej szklance mleka

Pani na deser
Eklerki z Bitą Śmietaną 230

ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki kremówki 30% fix do ubijania śmietany ok. 2-3 łyżki cukru pudru cukier puder do oprószenia Eklerki z Bitą(...)wysokości ok. 3-4 cm (w dość dużych odstępach). Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.  Studzimy. Krem:   Kremówkę ubijamy (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilkę

Słodka Strona
Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki (bez żelatyny) 100

takiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki.  Krem doskonale trzyma formę bez żelatyny oraz jakichkolwiek usztywniaczy, więc sprawdzi się również przy dekoracji wszelkich słodkości.  Jest po prostu uniwersalny i... przepyszny, że u mnie często znika wyjadany łyżką tuż po przygotowaniu. Z podanych proporcji wychodzi dość sporo

Di gotuje
Zupa grzybowa krem 124

Zupa grzybowa krem Wigilijna zupa grzybowa Podczas Wigilii nie może zabraknąć na stole aromatycznej tradycyjnej zupy grzybowej. Prosta i szybka do zrobienia zupa grzybowa krem z

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem 101

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem nie należy do najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. A szkoda, bo jest naprawdę pyszna. Gęsta, kremowa, aromatyczna zupa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany 104618

Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany - jest to przepis, z którego najczęściej korzystam przekładając torty. Krem jest wyśmienity, prosty i szybki do przygotowania. Jest

Krokusowy Dom
Kruche ciasto, beza i curd z rabarbaru 149

Rabarbar i beza. Cierpkie i słodkie. To podstawowe połączenie smaków towarzyszy mi od lat, wykorzystywane w przeróżnych wypiekach. Dzisiaj połączyłam delikatny ale zwarty krem – curd z rabarbaru, kruche ciasto na żółtkach i bezowy, chrupiący i subtelny jednocześnie, elegancko zapiekany wierzch. Przepis obiecałam jeszcze przed ‚urlopem’ i modernizacją strony – a jak obiecałam, to po prostu musi tu być Zapisz Zapisz Kruche

Karo in the Kitchen
Krem truskawkowy – prosty, szybki i pyszny 116

przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! […] Artykuł Krem truskawkowy – prosty, szybki i pyszny pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Tiramisu owocowe 92

Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy

Bullio
Stefanka miodowo-chałwowa 365

Składniki Ciasto: 30 dag mąki 10 dag cukru 15 dag margaryny 1 jajo 1 łyżeczka sody 4 łyżki miodu Krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki … Czytaj dalej Stefanka miodowo-chałwowa

czarrna od kuchni
Pijana krówka 227

słodka, krówkowa masa składają się na świetne ciasto do sobotniej kawki czy rodzinne uroczystości. Można się również pokusić o upieczenie dwóch biszkoptów i przełożenie ich kremem oraz uwieńczenie słodką rozetką. Takie ciasto będzie wyższe i bardziej okazałe. Składniki

Pyry na Gaz
Biszkopt z masą orzechową 106

delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów włoskich 125 g cukru pudru 125 g śmietanki 30% 1 laska wanilii Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy(...)wierzch. Krem śmietanowy: śmietana 18% (mały pojemnik) 1 opakowanie Śnieżki trochę kremu orzechowego (tego co powyżej) Śmietanę ubijamy ze Śnieżką na sztywno i mieszamy z kremem orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami orzechów. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
Tiramisu owocowe 425

Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy

Bullio
Pralinki Amanda 111

Składniki na jasny krem Gianduja: 150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów

Świat Ciasta