się przepis. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Serniki: Puchaty
Cynamonowe szczęściepianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Składniki na masę budyniową(...)masła; Wykonanie: Budynie rozpuścić w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać rozmącone budynie czekoladowe i zagotować, wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń. Na koniec można dodać troszeczkę rumu. Składniki na masę rodzynkową: 100 g czekolady mlecznej "Wedel"; 100 g czekolady gorzkiej "Wedel
In my kitchenwszystkich zapracowanych, szybkie, pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie. Składniki (tortownica 24 cm): krem: mascarpone 500 g, śmietanka 36% 400 ml, cukier puder 10 łyżek, olejek śmietankowy kilka kropel, dodatkowo: biszkopty podłużne 26 szt, herbata gorzka(...)połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na mniejsze części i układamy na cieście. Dwie galaretki rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto. W przepisie użyłam 2 galaretek, ale niestety
kulinarne odsłony patijesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ugotować gęsty budyń. Budyń wystudzić po czym utrzeć z masłem na puszysty krem dodając podczas ucierania ekstrakt z wanilii. Gotowym kremem przełożyć orzechowe biszkopty zostawiając trochę kremu na posmarowanie góry ciasta. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki po czym pokroić w kostkę
Kolorowa kuchnia Elkichwile, gdy ulubione owoce i warzywa są dostępne na wyciągnięcie ręki. Co roku, gdy pierwsze łodygi rabarbaru wpadną w moje ręcę, przyrządzam jakieś dobre ciasto. Tym razem na szybko, upiekłam tartę rustykalną z kremem pomarańczowym. Nie potrzebujecie nawet formy do pieczenia, aby przygotować jaki deser :) ciasto: 300 g mąki pszennej 130 g masła łyżka cukru pudru trzcinowego jajko 2 łyżki(...)skórkę z pomarańczy oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką. Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sitko i odstawiamy do przestudzenia, a następnie do schłodzenia w lodówce. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy […] Artykuł Tarta rustykalna z kremem pomarańczowym i rabarbarem pochodzi z serwisu
Mienta blogBiszkopt delikatnie rozwiń, nałóż na niego 3/4 kremu z mascarpone. Zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Następnie rozsmaruj równo resztę schłodzonego kremu z mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić tuż przed podaniem). Wstaw(...)schłodzenia na minimum dwie godziny. *Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około kwadrans do zamrażarki. **Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem. ***Możesz przygotować krem przed upieczeniem ciasta. Ten przepis bierze udział w konkursie Fotografuj , ogłoszonym na portalu Zblogowani.pl , w którym główną nagrodą jest aparat fotograficzny Olympus PEN E-PL8 . Ten wspaniały aparat o urzekającym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKochani dziś przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne ciasto, które podbiło moje serducho od pierwszego wejrzenia :P Wygląda i smakuje rewelacyjnie, jest proste w przygotowaniu. Mowa o cieście makowym z kremem i malinami. Pasuje do niego nazwa Makowa Panienka :) Gorąco polecam Wam to ciasto, na pewno Was zachwyci, i będzie często gościło w waszych domach. Zapraszam *przepis(...)blaszkę 25x25cm CIASTO MAKOWE -5 białek -2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu) -3/4 szkl mąki pszennej -0,5 szkl suchego maku -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -2 łyżki maki pszennej -3 żółtka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKakaowe ciasto z kremem czekoladowym, a w nim duża ilość kawałków jabłek i bakalii. Wilgotne i bardzo smaczne ciasto, które przypomina trochę keks. 700 g słodkich miękkich jabłek 1/2 szklanki cukru 100 g suszonej całej żurawiny 50 g orzechów laskowych 3 jajka 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
https:KKuchniaMniamnależy oblać polewą kakaową/czekoladową; mnie wizualnie bardziej pasowała tu polewa z czekolady białej ). I tak oto powstało przepyszne ciasto, które rozeszło się w mgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie blaty biszkoptu, a pomiędzy nimi solidna warstwa niezwykle smacznego wiśniowego kremu. I właśnie ten krem, a raczej sposób jego wykonania jest tutaj najciekawszy :). Wykorzystałam do niego domowe zapasy mrożonych wiśni. Bardzo(...)zbyt wysokich obrotach miksera, gdyż krem może się zwarzyć. Do gotowego kremu wmieszać wiśnie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do kremu w dwóch partiach, delikatnie mieszając. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić w poziomie na 2 równe blaty. Na dolny blat wyłożyć cały krem wiśniowy, wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu, delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Polewa
Opowieści z piekarnikaTarty robię rzadko … ale ciasta z kaszy bardzo często. Dziś postanowiłam połączyć jedno z drugim i mam dla Was przepis na rewelacyjne , delikatne , kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym z kaszy manny. Robi się je błyskawicznie i jest fajnym pomysłem do popołudniowej kawki! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 100 g * masło – 50 g * cukier puder(...)czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym, schłodzonym ciastem. Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut. NADZIENIE: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy krem zacznie tężec zdejmujemy z ognia i łyżka po łyżce dodajemy śmietanę
Ostra na SłodkoCiasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut. 3. Krem: Budynie(...)dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy. 4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym. 5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie
IzabelawkuchniMiodownik z kremem z kaszy manny Dzisiaj polecam – miodownik z kremem z kaszy manny. Składniki na ciasto: 250 kostki margaryny 2 łyżki miodu ¾ szklanki cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka sody Składniki na krem: 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 120 g cukru 60 g cukru pudru 200g masła 1 cukier wanilinowy Składniki na polewę: 100g margaryny(...)zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy posypką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na min 24 godziny, aby ciasto zmiękło. Artykuł Miodownik z kremem z kaszy manny pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniakolorze i smaku leśnych jagód, które razem z bitą śmietaną i serem mascarpone tworzą pyszny krem. Tort ciekawie wygląda po rozkrojeniu z uwagi na nietypowe pionowe pasy biszkoptowego ciasta przełożonego kremem
Przepisy Kulinarnegości. Co polecam? Prosty krem na maślany i moje ulubione toppery . Dziś celowo na babeczkach pokazałam Wam najróżniejsze wzory, który z powodzeniem sprawdzą się też na tortach i ciasta z kremem. Dzięki takim dodatkom nawet najprostszy wypiek przykuwa uwagę i staje się wyjątkowy. Ja mam zawsze zapas takich topperów w domów. Jedne nadają się na imprezy dla dorosłych, inne(...)kinder party. Wystarczy wbić wybrany wzór w ciasta i…. Zresztą spójrzcie sami jak, to ładnie wygląda. Zamówiłam już nawet topper z imieniem mojego synka. Będzie pięknie wyglądał na torcie urodzinowym Szykujesz urodziny, imprezę lub inną uroczystość? Gdzie zajrzeć po ozdoby i dekoracje? A gdzie można kupić takie toppery i inne akcesoria czy dekoracje na stół potrzebne przy organizowaniu najróżniejszych
Słodkie okruszkiWykonanie : Foremki posmarować dokładnie roztopionym masłem. ( Ja użyłam małych metalowych foremek do babeczek , ale równie dobrze sprawdzą się również te do muffinek czy tartaletek) Płat ciasta francuskiego rozłożyć i wyciąć z nich krążki .Wylepić nimi foremki. Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenie i gotować 2-3 min . Do osobnego garnka wlać połowę mleka , dodać(...)syrop cukrowy (gorący ) W osobnym naczyniu rozetrzeć żółtka (nie ubijać ) i do nich ciągle mieszając wlać gorącą masę jajeczną . Wyjąć cynamon i skórkę z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełnić wylepione ciastem foremki . Piec 16-17 min w piekarniku nagrzanym do 250'C. Wierzch ciastek powinien się skarmelizować a miejscami wręcz przypiec. Takie są najpyszniejsze. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka