Zawsze piernik piekłam w keksówce. Dzisiaj zrobiłam z ciasta piernikowego tort. Przełożyłam kremem z kaszy manny i posmarowałam powidłami śliwkowymi. Wyszło maga pysznie no i bardzo efektownie(wg mnie). Składniki: 0,5 szkl wody 4 łyżki kakao 1 przyprawa do pierników Kamis 1i3/4 szkl cukru 4 łyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu(...)małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, mieszać. Gdy polewa zacznie tężeć i będzie letnia polać ciasto. Ciasto przekroić 3 razy, uzyskując 4 placki. Warstwy ciasta: placek, połowa kremu, placek, powidła śliwkowe, placek, druga połowa kremu, placek, cienko posmarować powidłami, polać polewą czekoladową i udekorować
Ala piecze i gotujebardzo proste i nie wymaga od nas dużo czasu, a jak wiadomo przed świętami jest go stanowczo za mało ... Wielkanocna babka z kremem SKŁADNIKI: ciasto : 5 jajek 250 g mąki wrocławskiej 200 g cukru drobnego do wypieków 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli krem(...)ponownie mieszamy łyżką. Formę do babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy 80 ml, wsypujemy budyń i mieszamy. Pozostałość mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnóstwo drzew akacjowych. lubiłam się tam bawić chować. Dziś w agreście się nie chowam, ale przygotowuję różne ciacha z jego dodatkiem. Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i pyszną chrupiącą , migdałową kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna
Ostra na Słodkoniesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem masy krówkowej, dlatego właśnie i nazywa się - ,,Krówka". Jest naprawdę pyszne, a robi się je bardzo lekko i sprawnie. Najlepsze w tym cieście jest kontrast słodyczy między kremem, a przesłodką masą krówkową. Specjalnie zrobiłem krem z jak najmniejszą ilością cukru, bo inaczej ciasto byłoby za słodkie. Jako wspomniałem o kremie, to powiem, że nie jest(...)tradycyjny krem budyniowy, jest to trochę inna odmiana tego kremu, bardziej puszysta, lekko, pulchna, czyli krem budyniowo-śmietankowy. Ten krem idealnie komponuje się z masą krówkową, herbatnikami, oraz orzechami włoskimi. Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia - przepis: Składniki: 200 g herbatników typu petit beurre Puszka masy krówkowej/kajmakowej (ok. 400 g) 750 ml mleka (3 szklanki) + 50 ml do nasączenia
Kuchnia Łukaszastopni piekarnika, pieczemy 35 – 40 minut (do suchego patyczka) i studzimy. Wierzch ciasta smarujemy resztą dżemu, rozrobionego z przegotowaną wodą (dżem wsiąknie w ciasto, przez co stanie się ono wilgotne). W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i krem. Galaretkę rozrabiamy w 400 – 450 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (nie może jednak całkowicie stężeć). Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka, dodajemy(...)się całkowicie gładka. Połowę kremu wykładamy na posmarowane dżemem ciasto (nie wygładzamy go), następnie tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, kładziemy na niej resztę kremu i polewamy polewą (ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi owocami). Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
Nie tylko w kuchnitylko pojawiają się jagody, maliny i są jeszcze truskawki obowiązkowo piekę to ciasto:) Puszysty, lekki biszkopt, krem owocowy oraz cała góra świeżych owoców zalanych galaretką... Bardzo proste i naprawdę bardzo smaczne;) Chłopcy je uwielbiają, ja zresztą te nie pogardzę;) Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku(...)koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160-170st. Ostudzić. Krem: 250g masła lub margaryny, 100 g jagód, 200 g truskawek, 3/4 szklanki cukru. Masło utrzeć
Z miłości do słodkościKora orzechowa to jak dla mnie prawdziwie odświętne ciasto. Kosztowne i czasochłonne, ale uwierzcie mi - warte tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich(...)jedną część kremu, następnie ciastka Delicje moczone chwilę w kawie. Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce
Cukiernia Pychotkiużyłem 12 sztuk) Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 amaretto, a następnie wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Z drugim i trzecim blatem postąpić analogicznie. Boki ciasta również pokryć kremem, a następnie obłożyć migdałami. Górę ciasta posypać zaś wiórkami kokosowymi. Na sam koniec ozdobić ciasto kulkami Rafaello i wstawić na całą noc do lodówki. * Inspiracją był przepis
Food Squareień jak dziś - Walentynki . Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przep ysznie .pl jednak dokonałam kilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 25 dag masła 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone/ricotta Dodatkowo: puszk a ananasa(...)cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając. Spód ciasta posmarowa łam połową dżemu na nim ułoży łam warstwę owoców , przykry łam warstwą kremu i k rą żkiem ciasta . W ierzch i boki posmarowa łam resztą kremu, udekorowa łam , wsadziłam do lodówki . Przed włożeniem do lodówki Smakosz w dniu swojego święta brał dokład kę chwaląc
Na moim talerzuień jak dziś - Walentynki . Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przep ysznie .pl jednak dokonałam kilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 25 dag masła 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone/ricotta Dodatkowo: puszk a ananasa(...)cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając. Spód ciasta posmarowa łam połową dżemu na nim ułoży łam warstwę owoców , przykry łam warstwą kremu i k rą żkiem ciasta . W ierzch i boki posmarowa łam resztą kremu, udekorowa łam , wsadziłam do lodówki . Przed włożeniem do lodówki Smakosz w dniu swojego święta brał dokład kę chwaląc
NA MOIM TALERZUpieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Krem: 70 g miękkiego masła 100 g cukru pudru ekstrakt waniliowy Wykonanie: Suche składniki wymieszać w misce. Masło roztopić i wystudzić. Dodać do suchych składników, następnie dodać jajko i wymieszać mikserem. Zagnieść kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe ciasteczka. Piec(...)temperaturze 170°C przez 10-12 minut. Wystudzić. Masło na krem ubijać mikserem na puszystą masę. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo cukier, mieszając cały czas mikserem. Jedno ciasto posmarować kremem, przykryć drugim ciastkiem i lekko docisnąć
zadanie-gotowanieTarta z kremem mascarpone, z malinami i borówkami... Znika ekspresem! Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki(...)najniższych obrotach, dosłownie chwilkę, w drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ją do serka i znów miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto i układamy na nim owoce. Gotowe! Można zajadać
Pelusiowa Kuchniamożna dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 3-4 nieduże gruszki krem 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka(...)gruszkami. Wierzch też wyrównać zwilżoną łyżką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka, funkcja góra dół. Upieczone ciasto wystudzić. Przygotować krem. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Przygotować polewę. Do rondelka wlać
Monia miesza i gotujedekorujemy czekoladą. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt ‘rzucany’ (tortownica śr 18cm): 4 białka + szczypta soli (rozm
Słodki Pomysłsuchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a najlepiej pozostawiamy do następnego dnia. Następnie równo ścinamy górę ciasta i kruszymy. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 100 g cukru pudru dodatkowo: maliny i borówki do dekoracji wykonanie: Serek rozmiksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę(...)dwie części. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy na paterze, wykładamy równomiernie na niego 1/2 cz. kremu, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy wraz z bokami pozostałym kremem. Całość obsypujemy pokruszonym ciastem. Dekorujemy np. malinami i borówkami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia