Ciasto powszechnie znane jako malinowa chmurka, u mnie jednak wyszła truskawkowa chmurka, ponieważ zrobiona z truskawkami. To ciasto próbowałam zrobić parę razy z wielu przepisów, niestety zawsze było coś nie tak, to krem miał inny smak, to beza nie wyszła, to galaretka nie chciała odpowiednio stężeć.... W końcu udało się dopracować przepis do perfekcji - ciasto wyszło idealnie:) Potrzebne składniki. Ciasto(...)studzimy. Truskawki dzielimy na mniejsze części - ja użyłam truskawek mrożonych, więc je trochę potraktowałam blenderem. Rozpuszczoną galaretkę mieszamy z truskawkami. Gdy całość będzie tężeć wylewamy na kruchy spód ciasta. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier, oraz cukier wanilinowy. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml wrzącej wody i dodajemy do masy. Gotowy krem przekładamy
Pani domowakawą z rumem i przełożonym masą truflową. Udekorowany wiórkami czekoladowymi i domowymi truflami. Całość mocno czekoladowa, sycąca, ale nie przesłodzona. Tort truflowy Składniki na ciasto: 7 jajek 250 g cukru pudru 7,5 dkg kakao krem 200 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła 50 ml spirytusu i rumu skórka pomarańczowa cukier waniliowy 200 ml kremówki Tort truflowy Przepis: Żółtka ubić(...)wodnej dodając kolejno masło, śmietanę, cukier waniliowy. mieszając cały czas wlewamy spirytus, rum skórkę pomarańczową. Studzimy, co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje (włożyć do lodówki, po godz gotowy). Ciasto przełożyć kremem, udekorować. Smacznego:) Artykuł Tort truflowy – palce lizać pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukTort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość(...)suchego patyczka - upieczone ciasto całkowicie ostudzić - ostudzone ciasto przekroić na 3 dość cienkie blaty o grubości około 1-1,5cm (można też przekroić ciasto na 2 blaty) - blaty można od razu przełożyć kremem lub przechowywać pod przykryciem, żeby nie wyschły KREM KAWOWY - masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęło temperaturę pokojową - przygotować ponownie rondelek z parującą wodą - w misce umieścić
Smakołyki Berenikiciemnej masy delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem). Na spód wylewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut Krem Jajka miksować z cukrem i cukrem waniliowym na parze wodnej do czasu aż masa jajeczna potroi swoją objętości (około 15 minut). Tak powstałą masę najlepiej przelać(...)cokolwiek przestygła. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło aż zrobi się puszyste, cały czas miksując masło dodawać po łyżce masę jajeczną, miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Powstały krem wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować rrarossa@gmail.com
RAROSSAPyszny amerykański murzynek to pierwszy wypiek, do którego wykorzystałam przygotowany wczoraj krem speculoos. Ciasto piekłam wieczorem, dziś rano zdążyłam zrobić zdjęcia i już wszystko zjedliśmy (we dwójkę ;)). Polecam! Składniki 200 g gorzkiej czekolady 70% 200 g masła 3 jajka 120 g drobnego cukru 120 g mąki kilka łyżek kremu speculoos odrobina mleka Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem(...)razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki. Krem wymieszać z mlekiem, aby był bardziej płynny, wylać na wierzch ciasta i zrobić za pomocą patyczka do szaszłyków "esy-floresy" ;) Piec przez 20-25 minut
Słodkie inspiracjePrzepis z książki “103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI” . Pyszne kolorowe warstwowe ciasto, z dowolnymi owocami u mnie z wiśniami, kremem i polewą czekoladową. Według mnie ciasto to najlepiej smakuje, i prezentuje się właśnie z wiśniami. SKŁADNIKI: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki(...)foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Wiśnie układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. Polewa Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu. Krem Ugotować budyń waniliowy/śmietankowy według przepisu z cukrem. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć
RAROSSADzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia, święta(...)Ciasto kokosowe : 5 białek 1/2 szklanka cukru 150 g wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem : 3 szklanki mleka
Kulinarne Fantazje Mariolicdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Słodkie ciasto kruche (przepis na ciasto kruche: "Wypieki" Anneka Manning ) 250 g mąki pszennej (dałam krupczatki) 0,5 łyżeczki soli 110 g drobnego cukru 150 g masła w temp. pokojowej 3 żółtka Krem budyniowy 2 szkl. mleka budyń waniliowy na 3/4 l mleka (użyłam Gellwe) + 3 łyżki mąki pszennej(...)ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch, fasolę. Zapiec ok. 20 min., następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze do zarumienienia ok. 10-15 min. Krem budyniowy. Ugotować budyń (z 3 łyżkami mąki pszennej) wg przepisu na opakowaniu
coolinarnastrefa.blogspot.commenu śniadaniowe czy na lekki lunch oraz wybór piwa i wina (już wkrótce). Właścicielki podkreślają, że w kuchni nie używają półproduktów - pracują na naturalnych składnikach , a wszystkie kremy i ciasta wykonują samodzielnie od zera [źródło: Trójmiasto ]. Ta autorska cukiernia zlokalizowana jest bardzo wygodnie, bo tylko rzut beretem od Ulicy Świętojańskiej - niekwestionowanego, kulinarnego centrum Gdyni . Mieszkańcy kojarzą to miejsce głównie(...)aromatu i smaku , że dodatki okazały się niepotrzebne. Serio, bardzo dobra kawa! Profiteroles - czyli po polskiemu po prostu ptysie :) Zwykle nadziane są bitą śmietaną lub kremem budyniowym. W tym przypadku jednak króluje delikatne mascarpone . Ciasto ptysiowe okazało się przyjemnie miękkie , o ciekawej fakturze za sprawą kruszonki - zwracam zwykle na nie baczną uwagę, bo przy typowych ptysiach z cukierni często męczę
Grunt to przepis!Ostatnio zachciało mi się jakiekoś zwykłego ciastka... takiego, które można dostać w cukierni - ale nie koniecznie przypomina ono smaki dzieciństwa. Padło na ptysie :) Przepis na ciasto wynalazłam na stronie mojewypieki.com - a super pyszny krem, taki który pamiętam z dzieciństwa - na blogu cincin.cc . Alternatywnie ptysie można przygotować z bitą śmietaną, na przygotowanie której również podaję przepis. W małym rondelku
Świat CiastaKarpatka bywa czasem kapryśna – zazwyczaj spowodowane to jest ciastem parzonym, które musi pięknie wyrosnąć i przypominać góry :). SKŁADNIKI na ciasto: 1 szkl. wody 15 dag margaryny 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek na krem: 3 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 25 dag masła 2 żółtka 4 łyżki mąki pszennej(...)powstały grudki. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki.Ja wstawiam na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, posypujemy na wierzchu cukrem pudrem. Smacznego
Mała w garnku mieszastole. SKŁADNIKI Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Dodatkowo: powidła śliwkowe WYKONANIE Ciasto: wszystkie składniki siekamy, i zagniatamy elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wymiarach 20x 26 cm wykładamy papierem(...)Ciasto wałkujemy, spód i boki wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Usuwamy papiery, pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto studzimy. Krem czekoladowy: W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Spód mazurka smarujemy powidłami, polewamy kremem. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje
słodki bratekdodaję po łyżce połowę z rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich. Na gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapiekarnika i trzeba bardzo pilnować , aby nie przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej barwy to wtedy należy ciasto wyjąć). Krem należy przygotować w następujący sposób: Ze wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń . Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą(...)masę kremową. Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w karmelowym sosie
Różne smaki w kuchnipiekarnika i trzeba bardzo pilnować , aby nie przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej barwy to wtedy należy ciasto wyjąć). Krem należy przygotować w następujący sposób: Ze wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń . Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą masę(...)kremową. Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w karmelowym sosie. Smacznego
Słodkości i nie tylko