ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:477/1378)

ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 128

Biszkopt delikatnie rozwiń, nałóż na niego 3/4 kremu z mascarpone. Zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Następnie rozsmaruj równo resztę schłodzonego kremu z mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić tuż przed podaniem). Wstaw(...)schłodzenia na minimum dwie godziny. *Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około kwadrans do zamrażarki. **Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem. ***Możesz przygotować krem przed upieczeniem ciasta.     Ten przepis bierze udział w konkursie Fotografuj , ogłoszonym na portalu Zblogowani.pl , w którym główną nagrodą jest aparat fotograficzny Olympus PEN E-PL8 . Ten wspaniały aparat o urzekającym

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka 178

Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne ciasto, które podbiło moje serducho od pierwszego wejrzenia :P Wygląda i smakuje rewelacyjnie, jest proste w przygotowaniu. Mowa o cieście makowym z kremem i malinami.  Pasuje do niego nazwa Makowa Panienka :)  Gorąco polecam Wam to ciasto, na pewno Was zachwyci, i będzie często gościło w waszych domach. Zapraszam *przepis(...)blaszkę 25x25cm CIASTO MAKOWE -5 białek -2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu) -3/4 szkl mąki pszennej -0,5 szkl suchego maku -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -2 łyżki maki pszennej -3 żółtka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jabłecznik z bakaliami i nutellą 642

Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, a w nim duża ilość kawałków jabłek i bakalii. Wilgotne i bardzo smaczne ciasto, które przypomina trochę keks. 700 g słodkich miękkich jabłek 1/2 szklanki cukru 100 g suszonej całej żurawiny 50 g orzechów laskowych 3 jajka 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia

https:KKuchniaMniam
Wiśniak 312

należy oblać polewą kakaową/czekoladową; mnie wizualnie bardziej pasowała tu polewa z czekolady białej ). I tak oto powstało przepyszne ciasto, które rozeszło się w mgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie blaty biszkoptu, a pomiędzy nimi solidna warstwa niezwykle smacznego wiśniowego kremu. I właśnie ten krem, a raczej sposób jego wykonania jest tutaj najciekawszy :). Wykorzystałam do niego domowe zapasy mrożonych wiśni. Bardzo(...)zbyt wysokich obrotach miksera, gdyż krem może się zwarzyć.  Do gotowego kremu wmieszać wiśnie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do kremu w dwóch partiach, delikatnie mieszając. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić w poziomie na 2 równe blaty. Na dolny blat wyłożyć cały krem wiśniowy, wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu, delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Polewa

Opowieści z piekarnika
Tarta budyniowa z kaszą manną 188

Tarty robię rzadko … ale ciasta z kaszy bardzo często. Dziś postanowiłam połączyć jedno z drugim i mam dla Was przepis na rewelacyjne , delikatne , kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym z kaszy manny. Robi się je błyskawicznie i jest fajnym pomysłem do popołudniowej kawki! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 100 g * masło – 50 g * cukier puder(...)czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym, schłodzonym ciastem. Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut. NADZIENIE: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy krem zacznie tężec zdejmujemy z ognia i łyżka po łyżce dodajemy śmietanę

Ostra na Słodko
Tort biszkoptowy z kremem budyniowym, ananasem i drugi rok bloga. 138

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut. 3. Krem: Budynie(...)dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy. 4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym. 5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie

Izabelawkuchni
Miodownik z kremem z kaszy manny 150

Miodownik z kremem z kaszy manny Dzisiaj polecam – miodownik z kremem z kaszy manny. Składniki na ciasto: 250 kostki margaryny 2 łyżki miodu ¾ szklanki cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka sody Składniki na krem: 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 120 g cukru 60 g cukru pudru 200g masła 1 cukier wanilinowy Składniki na polewę: 100g margaryny(...)zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy posypką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na min 24 godziny, aby ciasto zmiękło.   Artykuł Miodownik z kremem z kaszy manny pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Tort jagodowo - borówkowy zawijany (w pionowe pasy) 211

kolorze i smaku leśnych jagód, które razem z bitą śmietaną i serem mascarpone tworzą pyszny krem. Tort ciekawie wygląda po rozkrojeniu z uwagi na nietypowe pionowe pasy biszkoptowego ciasta przełożonego kremem

Przepisy Kulinarne
Urodzinowe czekoladowe babeczki z różanym kremem 177

gości. Co polecam? Prosty krem na maślany i moje ulubione toppery . Dziś celowo na babeczkach pokazałam Wam najróżniejsze wzory, który z powodzeniem sprawdzą się też na tortach i ciasta z kremem. Dzięki takim dodatkom nawet najprostszy wypiek przykuwa uwagę i staje się wyjątkowy. Ja mam zawsze zapas takich topperów w domów. Jedne nadają się na imprezy dla dorosłych, inne(...)kinder party. Wystarczy wbić wybrany wzór w ciasta i…. Zresztą spójrzcie sami jak, to ładnie wygląda. Zamówiłam już nawet topper z imieniem mojego synka. Będzie pięknie wyglądał na torcie urodzinowym Szykujesz urodziny, imprezę lub inną uroczystość? Gdzie zajrzeć po ozdoby i dekoracje? A gdzie można kupić takie toppery i inne akcesoria czy dekoracje na stół potrzebne przy organizowaniu najróżniejszych

Słodkie okruszki
Pasteis de Nata - portugalskie ciastka. 227

Wykonanie : Foremki  posmarować dokładnie roztopionym masłem. ( Ja użyłam małych metalowych foremek  do babeczek , ale równie dobrze sprawdzą się również te do muffinek czy tartaletek)   Płat ciasta francuskiego rozłożyć i wyciąć z nich krążki  .Wylepić nimi foremki. Wodę z cukrem  doprowadzić do wrzenie i gotować 2-3 min . Do osobnego garnka wlać połowę mleka , dodać(...)syrop cukrowy (gorący ) W osobnym naczyniu rozetrzeć żółtka (nie ubijać )  i do nich ciągle mieszając wlać gorącą masę jajeczną . Wyjąć cynamon i skórkę z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełnić wylepione ciastem foremki . Piec 16-17 min w piekarniku nagrzanym do 250'C. Wierzch ciastek powinien się skarmelizować a miejscami wręcz przypiec. Takie są najpyszniejsze. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Tarta z truskawkami 75

jajko 1 żółtko 1,5 szkl. mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła KREM 5 łyżek mąki krupczatki 1 szklanka mleka 0,5 szkl. cukru 1 żółtko 100 g masła Sposób Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na 2 godziny (zazwyczaj jednak zostawiam je w lodówce do następnego dnia, ponieważ(...)Całość nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut (można dodatkowo obciążyć ciasto np. fasolą aby nadto nie urosło). Na ciasto nakładamy krem i truskawki.  Krem: Mleko gotujemy z cukrem. Do szklanki wsypujemy mąkę i zalewamy ją do pełna wodą, mieszamy dokładnie, aby nie zostały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować

Kuchenne aromaty
Ciasto budyniowo-gruszkowe 203

Leciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche, wilgotne, słodkie,  jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe.  Do tego ciasta użyłam rewelacyjnego musu z gruszek  w wersji domowej można gruszki przecisnąć przez wyciskarkę(...)gotujemy, do ciepłej masy dodajemy odciśniętą w dłoniach namoczoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Złożenie: Pierwszy blat ciasta biszkoptowego układamy w tortownicy, nasączamy połową ponczu, wykładamy ¾ kremu śmietankowego, oraz następny blat biszkopta, również nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, wygładzamy, wylewamy tężejący już mus gruszkowy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem

Wanilia i Kardamon
CIASTO LEŚNY MECH 183

NONE MicrosoftInternetExplorer4 Klasyk ciągle królujący na   blogach. I nareście zagościł także i u mnie. Krótko mówiąc   ciasto jest zarówno efektowne, jak i bardzo smaczne, a na dodatek proste w przygotowaniu. Zdecydowałam się na wersję z   krem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone , natomiast zamiast pestek granatu , użyłam maliny i jagody, które bardziej pasują według mnie(...)pieczenia pieczemy około 50 minut do suchego patyczka,   w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowe ciasto studzimy, następnie ścinamy wierzch i kruszymy go na okruszki ciasto układamy na paterze, smarujemy go kremem, a wierzch posypujemy okruszkami,   które lekko dociskamy, na koniec na   górze układamy owoce np. maliny i jagody lub pestki granatu. Źródło: Książka „ Wyśmienite ciasta owocowe

Słodkie zapomnienie
Cytrynowy krem 118

masła, nie wszystko od razu, mieszać do rozpuszczenia. Następnie gdy już wszystko mamy wymieszane i ubite przelać, przetrzeć przez sito aby masa zrobiła się gładka bez grudek. Idealny krem do ciast, ciasteczek, bezowego toru pavlowa. Ja często korzystam z tego kremu jako dodatek do masy ze śmietany z mascarpone. Bardzo cytrusowy i orzeźwiający smak

W garach u Gosi