pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny oraz mleko. Ciasto powinno być dość rzadkie i gładkie. 1 jabłko obieramy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 1 cm. Dodajemy je do ciasta i miksujemy. Pozostałe 2 jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (można użyć więcej jabłek, jeśli wolicie bardziej jabłkowy smak). Foremki smarujemy(...)masłem i wykładamy do nich po ok. 3 spore łyżki ciasta. Na wierzchu układamy starte jabłka i posypujemy je cynamonem. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 30 minut (po wbiciu patyczka powinno się znaleźć na nim odrobinę okruchów lub powinien być suchy) Po wyjęciu ciasto studzimy w foremkach. Możemy wyjąć je z formy i podać jeszcze ciepłe
Cooking Monsterabsorbowała sok który "puszczą" jabłka Plasterki jabłek wymieszac delikatnie z cynamonem, resztą brązowego cukru, rodzynkami, maką kukurydziana i posiekanym rozmarynem. Rozłozyc plasterki jabłek w rortownicy na cieście. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego np. tak jak w tym przepisie listki klonu. Mogą to być inne figurki lub pasy z których(...)ułożymy kratkę. Aura jst jesienna więc listki klonu są najefektowniejsze. Figurki z ciqasta ułożyć na jabłkach. Roztrzepać drugie jajko i posmarować nim urzywając pędzla górną powierzchnię jabłecznika: jabłka i ciasto. Piec jabłecznik w 180*C przez 1 godzinę i 15 minut. Po wyjeciu z pieca lekko przestudzić i wtedy obsypac przez sitko cukrem pudrem Podać opcjonalnie z gałką
Sztuka gotowania w/g Samiryblaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części. Na jabłka wylać masę twarożkową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170 stopni i piec około 50 minut - aż masa serowa zacznie lekko złocić się. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika(...)słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka wersja jabłecznika, spróbujcie dodać więcej jabłek. I nie bójcie się, że ciasto stanie się zakalcowate :) nawet przy większej ilości jabłek jest puszyste :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPleśniak z jabłkami - pyszne i proste aczkolwiek nieco pracochłonne ciasto w sam raz do kawy.Przekładane jabłkami lub dżemem jagodowym , posypane tartym ciastem będzie ucztą dla podniebienia każdego amatora. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 4 jajka szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki kakao 350 g jabłek(...)ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na okrągły placek. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy przekładamy rozwałkowany placek i wylepiamy nim dno tortownicy. Na cieście równomiernie rozkładamy jabłka prażone. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część schłodzonego jasnego ciasta. Z białek i połowy szklanki cukru ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę rozprowadzamy
Smakowite Daniaśrednicy 18 cm 1 ¼ szkl. mąki, 125 g masła, 100 g serka waniliowego, 1/3 szkl. cukru, 1 żółtko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 jabłka, cynamon, lukier WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części(...)większą i mniejszą). Większą część rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie, posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach
słodki bratekBlaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3 Mniejszą część dajemy do zamrażarki. Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę. Ciasto smarujemy powidłami. Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka dodajemy wszystkie składniki oprócz galaretki(...)prażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i budyń, miksujemy na gładką masę. Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta. Szarlotkę pieczemy około 40 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne, ekspresowe ciasto, miękkie, wilgotne, wspaniałe :) Przepis ze starego zeszytu, dawno go nie robiłam, ale wreszcie zatęskniłam za tym smakiem :) Z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, iście jesienne ciasto, smakuje równie dobrze teraz, gdy pogoda coraz ładniejsza, a lato puka do drzwi ;) Wybieracie się gdzieś na wakacje? Osobom z Warszawy i okolic polecam http://modlinparking.pl/ , parking w bezpośrednim sąsiedztwie(...)ubijać. Wlewać olej, cały czas miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką. Do masy dodać jabłka i orzechy, połączyć. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 33 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić
Domowa cukiernia Ewyrównież się zdarzają ;) Posmarowałam je jednak powidłem śliwkowym i wyszły bardzo, bardzo pyszne :) Polecam wprawdzie jest przy nich trochę pracy, ale efekt końcowy jest tego wart :) CIASTO DROŻDŻOWE Z TEGO PRZEPISU JABŁKA: 4-5 jabłek 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru 2 szklanki wody NADZIENIE: przesmażone jabłka z cynamonem lub powidło śliwkowe ORAZ: 24 papilotki(...)chwilkę wrzucamy do zimnej wody i odcedzamy na sitku. Odstawiamy do wystudzenia. CIASTO: Ciasto wyciągamy z miski i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na 24 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok: 20/8 cm Na górną połowę rozsmarowujemy nadzienie, posypujemy cynamonem i nakładamy plasterki jabłek, tak żeby nachodziły na siebie. Dłuższą cześć ciasta zakładamy, tak żeby delikatnie ,,złapać
Pani na deserKruche ciasto to nasz absolutny faworyt tej wiosny. Proste w przygotowaniu! Małe szanse, że coś się za mocno upiecze, lub nie dopiecze. Potrzebujesz jedynie kilku składników. To ciasto to strzał w dziesiątkę! Tarta jabłkowa w wersji fit już na blogu . Składniki na kruche ciasto (spód): 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki erytrolu 3/4 kostki masła(...) sok z cytryny Przygotowanie Najpierw przygotuj kruche ciasto, zagniatając mąkę orkiszową, żytnią, erytrol, masło z żółtkiem i cynamonem, oraz solą. Następnie uformuj z ciasta kulę i włóż na około godzinę do lodówki. Następnie przygotuj kruszonkę. Wszystkie podane składniki – mąka, erytrol i masło zagnieć, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż do formy
Czynniki pierwszeopakowania różowego kisielu WYKONANIE CIASTO: Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i zimny tłuszcz. Wszystko siekamy, następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Resztę ciasta zagniatamy z kakao i wkładamy do zamrażarki. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy(...)dusimy, dodajemy cynamon i cukier do smaku. Odkładamy w chłodne miejsce. BEZA: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier. Na końcu dodajemy kisiel. SKŁADANIE I PIECZENIE CIASTA: Na podpieczone ciasto wykładamy zimne jabłka i w odstępach dajemy wiśnie. Łyżką nakładamy bezę i równo rozsmarowujemy. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i pieczemy ok. 40 - 50 minut
Pani na deserOstatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇 Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 4 i 1/4 szklanki(...)drobny cukier oraz wanilinowy, cynamon i masło. Ewentualnie do jabłek wlać 1/4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości jabłek (masę należy co jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka!). Jedną część kruchego ciasta rozwałkować i przełożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowany spód wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut
Ugotowaćpuszystą masę. Dodajemy resztę skórki i soku z cytryny. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko. Wsypujemy mak oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wcześniej usmażone jabłka. UWAGA: syropu, który wytworzył się w czasie smażenia jabłek nie należy wylewać! Będzie jeszcze potrzebny na samym końcu. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem(...)stopni. Pieczemy około 45 minut (należy sprawdzić ciasto patyczkiem). Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakłuwamy je gęsto wykałaczką i jeszcze gorące smarujemy syropem pozostałym po jabłkach. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. A na koniec jeszcze wersja graficzna;) Babkę dodaję do akcji
My simple kitchenWczoraj prezentowałam róże z salami, dzisiaj na słodko. Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem. Wykonanie również dość proste. Polecam wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 3-4 jabłka z czerwoną skórką 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 1/2 szklanki wody jedno jajko foremki na muffiny WYKONANIE(...)foli . I pokroić na 2 cm. płaty. Rozwinąć każdy kawałek, posmarować rozmąconym jajkiem posypać cynamonem z cukrem. Podzielić jeszcze na pół. Na płat układać jabłka, by półokrągła część wystawała poza ciasto. Zwijać w rulonik bardzo lekko , nie ściskać.. Układać w foremkach na muffinki. Piec 20 min. W temperaturze 200-220 stopni. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie EwySkładniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 jabłka 2 łyżki migdałów płatki 2 łyżki cukru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 1 białko lub mleko 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie. Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać kaszą manną, cukrem i cynamonem. Jabłka ułożyć na cieście. Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca ścisnąć brzegi obu płatów ciasta. Posmarować białkiem i posypać cukrem brązowym. Piec w temp. 200 stop. około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni
Kulinarny karnet Christopheratworzy doskonałe w smaku połączenie, do tego jabłka i mamy pyszne ciasto. Trochę musimy się pobawić ze składnikami, ale efekt murowany. Zapraszam SKŁADNIKI: Na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 2 żółtka 2 całe jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: ok. 1 kg sera 6 jajek 15 dag masła lub margaryny(...)tarce a następnie podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce. Na ciasto wyłożyć rozprażone jabłka. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki. Mak wyłożyć na jabłka. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony
W kuchennym oknie Ewy