ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:97/762)

sernik z jabłkami 223

sera na sernik z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 6 jajek  3 białka 125 ml oleju 1 szklanka cukru pudru dodatkowo: słoik (750 g) prażonych jabłek z cynamonem Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)wysoko papierem do pieczenia. Spód podpiec w 200*C przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serową, piec 35 minut w 170*C. Na sernik wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec jeszcze około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z daktylami i jabłkami 203

sklep godny polecenia! Otrzymałam sporo produktów, daktyle od razu "wpadły" do ciasta, wyszło obłędnie :)  Każdy produkt zostanie wykorzystany, kolejnym będzie kasza gryczana    !   Ciasto z daktylami i jabłkami .... 70 dag jabłek (waga po obraniu) około 30 daktyli 3 łyżki cukru lub jakiś słodzik 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu(...)Mąkę mieszam z kakao, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do jabłek wlewam olej, dodaję ubite jajka mieszam, następnie łączę z sypkimi składnikami.  Na koniec dodaję pokrojone daktyle, mieszam i wylewam na blaszkę (35x24) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 st. C przez 50 minut. Ciasto można polać polewą czekoladową

Takie tam pichcenie
Szarlotka z płatkami śniadaniowymi 131

Często na różnych forach internetowych spotykałam się z problemem mokrego ciasta w szarlotkach. Podczas pieczenia woda z jabłek przedostaje się do ciasta, a gotowy wypiek nie jest kruchy, a wręcz często powstaje zakalec.  Niektórzy stosują gotowe musy jabłkowe lub zagęszczają starte jabłka np. mączką ziemniaczaną. Sposobów radzenia sobie z tym problemem jest wiele :) Moim ulubionym patentem(...)łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka i przykryć sztywną pianą. Piec na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Pyszna tarta z budyniem i jabłkami 346

już wkrótce ulegnie to zmianie! :) Wykorzystując chwilowy dostęp do sieci, postaram się troszkę nadrobić moje zaległości. Tymczasem łapcie przepis na pyszną tartę z budyniem i jabłkami :) Miłej niedzieli :) Składniki na ciasto:  260 g mąki   szczypta soli  3 łyżki cukru  150 g masła  1 jajko  Dodatkowo:  1 budyń waniliowy(...). Formę nasmarować masłem  i wyłożyć  na niej ok 2/3 ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i przykryć papierem śniadaniowym, żeby się  za bardzo nie przypiekło. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 15 minut Po wyjęciu, nakładamy na podpieczone ciasto wystudzony budyń, jabłka (możemy je posypać cynamonem) oraz pozostałą część ciasta pokrojoną w paski

The Sweet Damsel
Szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym 198

jakiś czas znów będzie mi dane przygotować baklavę, gdyż mam ogromną ochotę podzielić się z Wami moim wspaniałym przepisem. Składniki na ciasto (o śr. 25cm): – opakowanie ciasta filo – 800g jabłek, obranych i pokrojonych na ćwiartki – 4 łyżki cukru trzcinowego – 50g+2og masła/oleju kokosowego – 1/2 łyżeczki cynamonu – 2 szczypty kardamonu Składniki(...)Arkusz ciasta filo rozkładamy i ucinamy tak, by powstał kwadrat. Następnie układamy w formie jeden arkusz ciasta filo, wcześniej posmarowany roztopionym masłem i dociskamy do formy. Na nim kolejny jeden arkusz, lekko przesunięty, posmarowany masłem. Tak postępujemy z kolejnymi, aż do końca, pamiętając o dociskaniu arkuszy ciasta do siebie. Brzegi ciasta powinny utworzyć wystający poza formę okrąg. Gotowe jabłka

Be Fit Be Strong
Szarlotka na kruchym cieście 135

Szarlotki, jabłeczniki to jedne z ulubionych ciast mojej rodzinki :) Uwielbiamy roznoszący się po mieszkaniu zapach pieczonego ciasta i cynamonu. Tym razem upiekłam bardzo łatwą szarlotkę na kruchym cieście. Wystarczy  zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i wstawić do pieca.  Proste a jakie smaczne :) Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 230 zimnego masła/margaryny 1 szkl(...)cytryny 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto:   Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się łączyć można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Zawinąć w folię. Większą część włożyć na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalnika. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce

Smakołyki Asi
Naleśniki na maślance, z jabłkami 178

soli - 6-8 jabłek - płaska łyżeczka sody - olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia   Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto. Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu

mojewypiekiinietylko
Proste ciasto czekoladowe z jabłkami i kakao 112

u0107 si\u0119! Ciasto jest wilgotne i nie za s\u0142odkie. Idealne ciasto do kawy.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/ciasto-kakaowe-z-jablkami.jpg","recipeCategory":["Desery i wypieki","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["ciasto czekoladowe","ciasto jab\u0142kowe","ciasto smalec","ciasto ucierane","ciasto z jab\u0142kami","jab\u0142ka","kakao","kakaowa szarlotka","tarte jab\u0142ka","wilgotne ciasto"],"datePublished(...)PT30M","cookTime":"PT50M","totalTime":"PT1H20M"} Proste do upieczenia ciasto jabłkowe nawet dla laika. Swoją strukturą oraz sposobem wykonania, przypomina ciasto ucierane. Przy zachowaniu zasady zastosowania wszystkich składników w temperaturze pokojowej, nic się nie popsuje. Dlatego daję 100 % gwarancję udanego przepisu. Ciasto upieczone w formie aluminiowej typu keksówka. Dzięki zawartości sporej ilości jabłek, jest wilgotne i ma doskonałą konsystencję. Idealne

ProstePesto.pl
Szarlotka z ananasem 202

szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: 2kg jabłek szara reneta ok 3-4 łyżki cukru ew. cynamon do smaku puszka ananasa łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Wbić jajko, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić(...)bułką tartą. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Odlać sok z jabłek. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i ananasem. Na jabłka zetrzeć na tarce zmrożone ciasto. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Tarta jabłkowa 158

Pyszna tarta jabłkowa z odrobiną cynamonu...kto by mógł jej się oprzeć :) Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 150 g masła, 1 jajko, 3 łyżki mleka, szczypta soli, dodatkowo: 5 jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki cukru, 50 g masła. Przygotowanie:    Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto, dodajemy jajko(...)prażymy jabłka. Gdy nam trochę zmiękną miksujemy je blenderem, słodzimy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Prażymy jeszcze ok. 5 minut. Takie uprażone jabłka kładziemy na upieczone ciasto. Pozostałe jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy wkoło. Pozostałą część masła roztapiamy i polewamy tartę i posypujemy cukrem. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aż zmiękną jabłka

Aga w kuchni
Jesienne finansjerki z jabłkami 165

Każdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać. Można finansjerki przygotować w zwykłej(...)ogniu, aż zbrązowieje i nabierze lekko orzechowego zapachu. Gorące wlać do mąki, dokładnie wymieszać. Białka lekko ubić, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć. Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z budyniem i jabłkami 195

słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe.   Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części 2:3. Włożyć do lodówki(...)ilość mleka o około 30% w stosunku do tego co napisane jest na opakowaniu). Jabłka obrać, pokroić na dowolne kawałki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie budyń i kratkę z pozostałego ciasta. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiec około 30 minut. * jeżeli góra ciasta zbytnio się zarumieni to można przykryć je folią

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy drożdżowe z jabłkami 140

oraz rozczyn. Mieszamy gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm plastry i wydrążamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Biszkoptowe ciasto z jogurtowymi galaretkami i jabłkami 146

wody Przygotowuję biszkopt:   Ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Kiedy ciasto jest już wymieszane, piekę ok. 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Przygotowuję jabłka: Jabłka kroję w drobną kostkę, a następnie podgotowuję z cukrem w 1/2 litra wody. Przygotowuję galaretki: Wodę, w której(...)równe części i rozpuszczam w nich galaretki. Kiedy galaretki tężeją, dodaję do nich jogurt naturalny - do zielonej galaretki 2 łyżki, do czerwonej 1/2 małego kubeczka. Ciasto kroję na pół, wykładam na nie chłodne jabłka, na to tężejącą zieloną galaretkę, następnie drugą część ciasta i tężejącą czerwoną galaretkę. Całość umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godz. SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli

Wielopokoleniowo