ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:103/762)

JABŁKA Z ZAJĄCEM 162

drugiej. Większą częścią wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 22-24 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić. Jabłka pokrojone w plasterki połączyć z cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem i ciasteczkami. Włożyć do tortownicy(...)podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię. Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (ja najczęściej kładę ciasto między 2 kawałki folii spożywczej i w ten sposób wałkuję), ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Ponakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i wstawić do piekarnika na 50-60 minut. Smacznego

KUCHARNIA
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką 197

window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie ma bardzo dużo zastosowań, sama już kolejny raz dodaje przepis z ciastem francuskim. Drugim moim ulubionym sposobem na ślimaczki z ciasta francuskiego to ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Znajdą się na pewno na blogu w osobnym poście. Dzięki temu, że ciasto francuskie nie ma swojego określonego słonego czy słodkiego smaku, dlatego ciasto francuskie można również(...)minut to czasu zarumienienia. Najlepiej smakują zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze cieplutkie i maksymalnie chrupiące. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką Zamiennik cukru – lista zdrowych zamienników Ciasto francuskie z jabłkami Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! Herbata odchudzająca – pij ją codziennie i schudnij 5 kg! Ciasto francuskie z jabłkami

To Musisz Wiedzieć
Jabłecznik z pianą 168

szczególnie gdy za oknem mgła, deszcz i babie lato. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z kilku bardzo stary przepisów stosowanych w mojej rodzinie od lat. Jablecznik na kruchym cieście, z nadzieniem z kwaśnych jabłek i malin z dodatkiem cynamonu, oraz puszysta słodka pianka. Stary i dobry, taki trochę vintage... Jabłecznik z piana Ciasto: 5 łyżek cukru 25 dag masła(...)układamy na ciescie, posypujemy malinami i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz budyń nie przerywając ubijania, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pianę wykładamy na jabłka. Pozostałą część ciasta "skubiemy" i układamy na pianie. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza

Zapiski Młodej Żony
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 201

Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy. "Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem" Tą jedną części naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki. Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać z cynamonem i cukrem (jak ktoś lubi słodkie ciasto to dać(...)ostygnie i wbić żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek z dodatkiem łyżki soku z cytryny (ja to robię już łyżką). Dać na jabłka. Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut. Smacznego :D WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ:  Napoleonka z masą grysikową Liryczne babeczki

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka w kratkę na kruchym cieście 227

/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Szarlotka w kratkę na kruchym cieście Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300g schłodzonego masła 200g cukru 100g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g Nadzienie: 2kg umytych jabłek 150g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50g poszatkowanych orzechów włoskich (możemy zastąpić innymi(...)prostokąt i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 25 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Nadzienie: 5. Jabłka obrać, przepołowić i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je na kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cukier

Mała Cukierenka
Francuskie kuferki z jabłkami 138

uczy się gotować. Dodatkowo są pyszne i szybkie, idealne kiedy ktoś ma przyjść w ostatniej chwili do nas w odwiedziny.     Składniki:   mrożone ciasto francuskie jajko (żółtko i białko oddzielnie) 2 jabłka 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka mielonych orzechów 100 g brązowego cukru 1/2 szklanki wody pół łyżeczki cynamonu   Przygotowanie: Jabłka myjemy przekrawamy(...)nich układamy ciasto z wyciętym środkiem, które smarujemy białkiem. Z resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość  posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy 20 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.   SMACZNEGO

Lili w kuchni
Szarlotka na kruchym cieście 431

ciasto. Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta. Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem

Sto kolorów kuchni
Jabłecznik z bitą śmietaną. 129

Wykonanie :   Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na szatkownicy takiej do kapusty na cienkie plasterki, następnie posypać cukrem, cukrem waniliowy i cynamonem, wymieszać i na chwilę odstawić. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, dodać margarynę startą na tarce, cukier, cukier waniliowy i jajka, szybko zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę(...)ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto lekko dociskając. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować i ( jeśli macie w domu radełko do robienia kratki to zróbcie radełkiem) jeśli nie macie to wyłóżcie cały blat ciasta na jabłka. Pieczemy w temperaturze 170/180 stopni około 30/35 minut na złoty kolor. Jeśli macie mniejszą blaszkę

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjna szarlotka z pianką 107

Szarlotka to jedno z tych ciast, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Ten smak i zapach pieczonego ciasta do dziś utkwił w mojej pamięci. Tradycyjną szarlotkę z pianką bardzo często robiło się właśnie w wakacje gdy sezon na jabłka był w pełni. Polecam wypróbowanie przepisu, z którego ja najczęściej korzystam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)Następnie powoli dodajemy cukier oraz kisiel i całość ubijamy. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki oraz wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plastry i układamy na cieście. Ułożone jabłka przykrywamy wcześniej przygotowaną pianką. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 min do momentu aż się zarumieni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Bakaliowa rolada z jabłkami 255

pozbywając się gniazd nasiennych. Blachę z piekarnika (34 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować go dobrze masłem. Rozsypać równomiernie cukier trzcinowy i ułożyć w rzędach cząstki jabłek. Oprószyć cynamonem lub przyprawą do szarlotki. Mąkę pszenną przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać i odstawić. Żółtka(...)ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie łopatką. Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 35 min. Wyjąć z piekarnika i odwrócić ciasto tak, aby jabłka były na górze

https:KKuchniaMniam
Sezon na... #9 Gotowanie dla dzieci. I krótkie wspomnienie dzieciństwa 260

pianę. Jabłka obrałam. Pokroiłam w plastry, a następnie na cztery. Mokre przelałam do suchych. Dokładnie wymieszałam. Delikatnie wmieszałam białkową pianę.  Na rozgrzaną patelnię nakładałam kolejno, łyżkę ciasta. Kawałek jabłka. Znowu łyżkę ciasta.  Smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam z dżemem truskawkowym. Tak prosto. Tak najlepiej. Kolejna placuszkowa propozycja w konkursie. A to dlatego, że ciastuś

bastalena
Kruche z jabłkami i budyniem. 171

cukrem Winiary 1 łyżka kopiasta mąki  1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 6 dużych jabłek  blaszka tradycyjna jak na zdjęciu WYKONANIE :  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i ścieramy na tarce margarynę, szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy(...)Jeśli są kwaskowe można oprószyć je 2 łyżkami cukru i wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy następnie przekładamy do blaszki.Połowę jabłek wykładamy na ciasto i lekko dociskamy, na jabłka rozprowadzamy połowę budyniu, następnie wykładamy jabłka i znowu budyń. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z połówkami jabłek 165

który znalazłam w internecie lekko zmodyfikowałam,   wypróbowałam go i od tamtego momentu uwielbiam tą szarlotkę i jest ona jednym   z moich ulubionych ciast. Ciasto jest idealnie kruche.   Podczas pieczenia jabłka zmieniają się w delikatny mus, który rozpływa się w ustach.   Do tego śmietankowy lukier. Pycha. Mogłabym ją robić i jeść codziennie. Zresztą nie tylko(...)układamy obrane, pokrojone, wydrążone z gniazd nasiennych jabłka. Posypujemy je cynamonem   i jeżeli jabłka są bardzo kwaśne to cukrem. Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka. Boki zgniatamy tak aby nie było widać jabłek. Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach

Passion of Cooking
Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym 141

jabłka, a wszystko to po prostu zwinięte i wyglądające jak salceson:) Ciasto banalne w przygotowaniu, ekspresowe w wykonaniu i wyśmienite w smaku. Posmakuje każdemu kto lubi połączenie jabłek z ciastem, a to chyba lubi każdy :) Polecam więc wszystkim łasuchom. Składniki: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 4 jabłka pokrojone w kostkę(...)delikatnie mieszam z masą jajeczną.  Blaszkę o wym 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, posypuje grubą warstwą cukru pudru wymieszanego z cynamonem  oraz jabłkami pokrojonymi w kostkę. Na to przelewam kakaowe ciasto  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°-180°C na 20-30 min.  Upieczone wyjmuję z blaszki odwracając jabłkami do góry na deseczkę

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania