ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:99/762)

Bezglutenowa szarlotka spod samiuśkich Tater 148

Najlepsza bezglutenowa szarlotka jaką zrobiłam. Kruche, delikatne ciasto oraz mnóstwo jabłek z cynamonową nutą. Z kulką lodów waniliowych po prostu poezja.... SKŁADNIKI: ciasto: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka nadzienie: ok. 2,5 kg jabłek ( u mnie antonówka) ok. 1/3 szklanki cukru ( do smaku) 2 łyżeczki cynamonu(...)Dodaj do smaku cukier i cynamon. Wymieszaj. Spód do ciasta podpiecz przez około 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmij, posyp spód bułką tartą i wyłóż jabłka. Na tarce zetrzyj pozostałą część  ciasta z zamrażarki . Piecz około 45 minut w temperaturze 170ºC - do złotego koloru.  Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Przekładaniec orzechowo - jabłkowy 219

Wyśmienite puszyste ciasto z dużą ilością orzechów i rodzynek z Owocowego Raju , a do tego jabłka i biszkopt. Masa dla odmiany z jogurtów owocowych. Upiec 2 cienkie jasne biszkopty , składniki na 1 biszkopt: Biszkopt jasny : 5 jaj 3/4 szk cukru 3/4 szk mąki   łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę(...)Najlepiej każdy biszkopt piec osobno. Ciasto orzechowo - jabłkowe : 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 3 łyżki cukru kryształu 10 dag rodzynek 1 szklanka krojonych orzechów 1/2 szklanki kryształu 1/2 szklanka oleju 3 łyżki oleju 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 duże jabłka Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1/2 szklanki cukru, dodać olej, rodzynki, orzechy. Wymieszać

Apetyczna babeczka
CIASTO Z PATELNI Z JABŁKAMI 89

Brak piekarnika, a jest ochota na ciasto? To żaden problem. Mam dla Was przepis na pyszne  ciasto z patelni z jabłkami . Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut plus czas pieczenia. Jest puszyste, smaczne i nie za słodkie. Doskonałe do krojenia na ciepło. Absolutnie nic nie przywiera do patelni, a  ciasto  bez problemu daje się(...)całe jajka, cukier i mleko. Następnie dodać masło, wymieszać. Pojawią się w cieście grudki masła, ale to w niczym nie przeszkadza. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać ciasto mikserem. Patelnie wysmarować odrobiną masła, na to równomiernie rozsypać cukier trzcinowy. Poukładać na to plasterki jabłek. Na wierzch wylać ciasto, patelnię zakryć pokrywką. Patelnię postawić

Zrób to smacznie
Sernik z jabłkami i kruszonką 217

wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w  kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy).  1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę serową i jabłka(...)cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i również miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Masę serową wykładamy na spód ciasta, posypujemy jabłkami a na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C (termoobieg) przez godzinę. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Qchnia po prostu
Pleśniak inaczej 234

części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, aż uzyskamy jednolity brązowy kolor. Brązową i jedną białą cześć chłodzimy przez godzinę w lodówce. Druga białą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na lśniącą pianę. Białe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy(...)jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy ok 45 minut w 180 st C. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Salceson gruszkowo-jabłkowy 216

zasiedziałam się tak, że aż strach! Czas na jakieś prawie wiosenne rozruchy w kuchni;) Ale zanim to nastąpi, wrzucę kilka staroci;) Na dobry początek ciasto z jabłkami i gruszkami. I to jakie;) Na samo wspomnienie ślinka mi cieknie.. Salceson gruszkowo-jabłkowy Składniki: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody(...)Dodać wymieszaną i przesianą mąkę z sodą - cały czas powoli miksować. Ucierając ciasto na małych obrotach powoli wlewamy olej, dodać kakao i cynamon.  Do utartego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i gruszki i wymieszać całość łyżką.  Ciasto wylać na blachę (36x24), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut - do suchego patyczka w 180 stopniach

Lawendowe Niebo
Fornetti z jabłkami i budyniem 221

Jesienne popołudnia stają się dłuższe, aura za oknem nie zachęca do dłuższych spacerów,  to dobra okazja żeby w domowym zaciszu  upiec fornetti z ciasta francuskiego,  budyniem i jabłkami, a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy przy(...)winie MONTE SANTI   które idealnie nadaje się do deserów lub jest deserem samym w sobie. Wypróbujcie koniecznie to połączenie .  Życzę słodkich spotkań! Składniki: 60 dag ciasta francuskiego 4 jabłka 2  łyżki masła 2   łyżki   cukru trzcinowego brązowego z cynamonem 1 jajko 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka Jak wykonać ? Budyń śmietankowy

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 207

Jeśli chodzi o jabłecznik, to najlepszym i najsmaczniejszym jabłecznikiem, jest jabłecznik mojej babci. Więcej jabłek niż ciasta. Rozpływający się w ustach. Przepyszny. Cały czas dążę do tego, aby upiec taki jabłecznik jaki piekła moja Babcia. Do ideału mi jeszcze daleko. Dlatego też eksperymentuję w kuchni. Jednym z takich eksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje - nawet bardzo(...)wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód. Masa budyniowa:  Budynie ugotować w mleku. Wyłożyć na jabłka. Drugą część czekoladowego ciasta, wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na budyń. Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C. Smacznego

CookYourself
JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE Z POSYPKĄ CYNAMONOWĄ 147

pewnością zawsze macie pod ręką. Robię ten deser cały rok i nigdy mi się nie nudzi. Zróbcie już dziś, to tylko kilka minut. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI JABŁKA W CIEŚCIE 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru mała szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 jabłka olej do smażenia POSYPKA CYNAMONAOWA 1 płaska(...)połączenia. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Na patelni z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewamy około 0,3 mm warstwę oleju. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano (2 minuty z każdej strony).  Odkładamy na talerz, posypujemy cukrem z cynamonem

cool and minty
Szarlotka sypana 154

poradzi! Jeśli macie ochotę na inne szarlotki to znajdziecie u mnie także: szarlotkę tradycyjną , szarlotkę tatrzańską , szarlotkę francuską oraz szarlotkę z płatkami kukurydzianymi .   Dla kogo: dla lubiących ciasta z jabłkami dla kochających domowe wypieki dla szukających ciasta na szybko  Składniki: 1,5kg jabłek (waga bez obrania) - po obraniu ok. 1,1 - 1,2 kg cynamon (pół

Mania Wypiekania
Szarlotka sypana 236

szarlotek - nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wszystko wystarczy dobrze wymieszać, wstawić do piekarnika i mamy gotowe ciasto. Smak jest rewelacyjny i chyba nigdy mi się nie znudzi! (Tortownica o średnicy 16-18 cm lub większa keksówka) 1 kg -1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cukru cynamonowego/cynamonu (opcjonalnie) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru(...)formy (wysłanej papierem do pieczenia) równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie 1/2 jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki. (Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku ani nie uklepywać na cieście.) Wierzch ciasta posypać startym (na duże wiórki) masłem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu. (*) Masło można zastąpić margaryną

Di gotuje
Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami. 179

podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części ciasta dajemy barwnik spożywczy i dokładnie zagniatamy. Barwnik można rozpuścić w odrobinie zimnej wodzie i wtedy dodać do ciasta, łatwiej i równomiernie się zagniecie. 2. Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem(...)obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem waniliowym i cynamonem. 4. Różowe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, następnie foremką wykrawamy ciasteczka serduszka i układamy je na jabłkach. 5. Następnie ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. 6. Upieczone

Izabelawkuchni
BARDZO ZDROWY CHLEB BEZGLUTENOWY 225

pyszny, lekkostrawny chlebek.  Składniki na 1 formę chlebową: 1 szklanka kaszy gryczanej NIEPALONEJ, 1 szklanka komosy ryżowej, 1/2 małego jabłka lub 1/4 średniej wielkości jabłka (opcjonalnie, sprzyja fermentacji / spulchanianiu ciasta chlebowego), 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej, 2 łyżeczki kminku mielonego lub innej ulubionej przyprawy do chleba. Wykonanie: Kaszę gryczaną umieszczamy w dużym słoiku i zalewamy(...)zdjęciu nad opisem wykonania.  Dołączone zdjęcia są zbiorem ilustracji z dwóch partii pieczenia chleba. Wersja z jabłkiem i bez. Widać ze zdjęć, że lepiej wyrasta ciasto z jabłkiem. Ale (dla mnie) lepiej smakuje chleb bez tego dodatku.  Oceńcie sami

Jeść, by żyć w zdrowiu
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 215

kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią resztę. I to całe 10-15 minut roboty – prostej i łatwej. Cebulę obieramy, jak najdrobniej kroimy. Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasiennie i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy(...)łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy czosnek a na koniec wrzucamy drobno skrojone jabłko, oregano i tymianek. Zmniejszmy płomień pod patelnią na najmniejszy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż jabłko widocznie zmięknie. Lekko studzimy całość.   Obieramy z osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone

Karo in the Kitchen