ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:90/762)

Szarlotka z budyniem 134

Szarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek(...)jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu z cynamonem sprawia, że ciasto jest wręcz genialne. Polecam je Wam do popołudniowej kawy. Na pewno Was nie zawiedzie ;-)  SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru

Czary - gary w kuchni
Jabłkowy przekładaniec 187

Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki(...)garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dusić, aż jabłka trochę zmiękną i odparuje z nich sok. Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Połowę jabłek wyłożyć na jedno z ciast jasnych, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu

Ewusiowe Smaki
Zapiekane jabłko na kruchym ciastku z kokosem. 200

słodkiego wzięło. A że uwielbiam wszystko co jest na bazie kruchego ciasta, to stworzyłem takie oto pyszności. Czego użyłem? -jabłko pokrojone na okrągły gruby plaster -100 gram mąki TYP550 -50 gram masła -duża garść kokosu -duża garść cukru Kokilki smarujemy masłem, na środku posypujemy szczyptą cukru, kawałek jabłka układamy na dnie. Mąkę łączymy z masłem, kokosem i cukrem(...)wyrabiamy ciasto. Przykrywamy jabłko grubą warstwą powstałego ciasta i dokładnie uklepujemy palcami dociskając środek i brzegi. Wkładamy na 20 minut do piekarnika na funkcję tylko dół i pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu kokilek z piekarnika przykrywamy je talerzem i przewracamy tak, by ciastko ułożyło się jabłkiem do góry. Możemy odkroić przed tym manewrem brzegi ciastka nożem. Na górę dajemy

BaRepas
Cytrynowe ciasto drożdżowe 122

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche z jabłkami i powidłem 130

pieczenia o wymiarach ok. 28 x 23 cm. Ciasto zarobić i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć formę do pieczenia posmarować powidłem śliwkowym. Drugą część ciasta podzielić ponownie na 2 części i do jednej dodać 2 łyżki kakao –zarobić. Owinąć w folię i włożyć na chwilę do lodówki. Jabłka obrać i pokroić na bardzo(...)drobną kostkę. Wyłożyć na ciasto. Przygotować pianę. Ubić białka na sztywno i dodać stopniowo ciągle ubijając ¾ szklanki cukru. Pianę wyłożyć na ciasto. Wyciagnąć 2 części ciasta z lodówki i zetrzeć na placek na tarce o grubych oczkach na przemian najpierwjasne a później ciemne ciasto. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Artykuł Kruche z jabłkami i powidłem pochodzi

I LOVE LIFE
Ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką 149

naszym domu jabłka znikają w mgnieniu oka. Moje dzieci kochają jabłka (co mnie bardzo cieszy). Synek potrafi zjeść ich ogromną ilość. Zresztą cała rodzina je uwielbia Najlepsza zdrowa przekąska Ale żeby było zdrowo, to trzeba sięgać po jabłka najlepszej jakości. My polecamy Wam jabłka marki AMELA O marce AMELA Marka AMELA ,  to jabłka produkowane(...)jabłka to źródło tak cennych dla organizmu witamin C, A, B1, B2, B3, B6, E, K, PP oraz kwasu foliowego, ryboflaminy, tiaminyniacyny. Oczywiście zawartość składników zależy od odmiany jabłek, ich dojrzałości rodzaju uprawy itd. Nie mniej warto je wprowadzić na stało do diety. A te jabłka, których nie zjemy na surowo, wykorzystajcie do zrobienia pysznego ciasta

Słodkie okruszki
Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą 117

opakowania ciasta francuskiego 3 średnie jabłka 1 pomarańcza 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła Wykonanie: Ja użyłam ciasta francuskiego w rulonie, ale można użyć też ciasta mrożonego (ciasto musi być rozmrożone). Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze obrać ze skórki i również drobno pokroić. Masło rozpuści i dodać pokrojone owoce(...)trakcie duszenia dodać cukier i cynamon. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty na każdy kwadrat nałożyć usmażone wystudzone owoce. Ciasto złożyć na pół i docisnąć widelcem. Piec ok 15 minut w temperaturze 210 stopni.   Artykuł Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
łatwe ciasto ucierane kakaowe z jabłkami i galaretką... 57

jabłka obrać cienko ze skórki, zetrzeć na tarce do ogórków w cienkie talarki. Starte jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem i kisielem pomarańczowym, odstawić na bok. Do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, wbić jajka, wlać olej rzepakowy i mleko, rózgą dokładnie wymieszać na masę nie za gęstą. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać(...)Jabłka wymieszać i wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut. Ciasto w formie dobrze wystudzić, galaretki wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, gdy zacznie tężeć wyłożyć na wystudzone ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki - bardzo łatwe, tanie, szybkie ciasto ucierane kakaowe, jabłka z kisielem wymieszane są smacznym nadzieniem

W Mojej Kuchni Lubię
Ucierane ciasto z jabłkami 158

Najprostsze z możliwych ciast. Bardzo puszyste i jednocześnie lekkie oraz wilgotne od natłoku jabłek w środku. Wakacyjny natłok owoców umożliwia nam wykorzystanie przepisu z innymi pysznymi sezonowymi owocami. Ucierane ciasta mają, tylko jeden minus- za szybko znikają :) Składniki: 1 szklanka maki pszennej typ 450 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru duża łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)ciągle miksując. Stopniowo również dorzucamy mąkę nie zapominając o mieszaniu. Do ciasta wsypujemy delikatnie połowę jabłek i wylewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 2/26 cm). Na wierzchu układamy według upodobania twórczego druga połowę jabłek i delikatnie posypujemy ją cynamonem. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut. Ciasto po wyjęciu studzimy

ChilliJemy
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 130

rustykalnym klimatem i przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Najważniejsze w szarlotce są jabłka, ich smak musi być słodki i jednocześnie trochę kwaśny. Kontrastem dla nich jest słodkie, kruche ciasto i rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone goździki. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 200g cukru 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki(...)cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta przenosimy do formy i dokładnie rozprowadzamy. Na spód przenosimy masę jabłkową, a na wierzchu układamy z reszty ciasta paski, tak aby utworzyć szachownicę. Nie zapomnijcie o włoskich orzechach! Należy dokładnie wymieszać je ze startymi jabłkami i posypać nimi wierzch ciasta. W piekarniku

Kuchnia Pani Wiosny
ekspresowe ciasto jabłkowe na oleju 126

drożdżówek, ze szklaneczką zimnego mleka.   *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na ciasto: 260 g mąki 4 jajka 55 g mąki ziemniaczanej torebka budyniu waniliowego 130 g cukru pudru szklanka oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 4 jabłka 100 g rodzynek łyżeczka cynamonu Piekarnik nagrzać do 160*C z termoobiegiem. Mąkę, mąkę ziemniaczaną(...)przesiać. Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Rodzynki zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i przesypać cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć jabłka i rodzynki, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 129

Jabłka w cieście naleśnikowym to smak dzieciństwa. Warto do tych czasów i smaków wracać.      Ciasto: ½ szkl. mąki, ½ szkl. mleka, 1 jajko, szczypta soli, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka wiórek kokosowych Nadzienie(...)jabłka, cynamon, cukier puder do posypania Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na ciasto miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy, kroimy na ok 0,5 cm plastry. Wycinamy gniazda nasienne. Plastry jabłek posypujemy cynamonem, maczamy dokładnie w cieście z obu stron. Kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron

słodki bratek
ciasto jabłkowe z kamyczkami czekoladowymi łatwe i smaczne... 131

miękka palma, cukier, cukier wanilinowy mikserem zmiksować, masa będzie zważona ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksowac na gęste ciasto forma 25x20 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować w blaszce na cieście rozłożyć jabłka i posypać posypką kamyczki czekoladowe ciasto piec 50-55 minut w 200 C, pod koniec można nakryć folią aluminową(...)mocno jabłka się nie spiekły, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przekładaniec Siostry Anastazji 109

łyżeczka, polewa czekoladowa: czekolada mleczna 200 g, mleko 4-5 łyżek, dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta, wiórka kokosowe do ozdoby. Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce.  Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć z cukrem i pod koniec dodać galaretkę i wymieszać.  Masa(...)następnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozwałkowujemy ciasto kruche, które posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy jabłka, następnie pianę kokosową, masę orzechową i przykrywamy wierzch pozostałym ciastem kruchym. Ciasto pieczemy w 170 st. C przez 30-40 min. aż będzie rumiane

kulinarne odsłony pati
Jabłecznik pod pierzynką serową 139

wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano -jajecznej.  Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego. Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru oraz ekstraktem waniliowym. Masę wykładamy(...)jabłka i równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 160C przez około 70min

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania