ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:86/762)

NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 710

Jesień i zima to okres pysznych szarlotek i ciast z jabłkami – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście. Dziś mam dla Was przepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy. Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i puszystą pianką. No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść! Pycha(...)lekko wystudzony spód. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. W momencie kiedy masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy,. Pianę wyciągamy na jabłka, obficie posypujemy startym mrożonym ciastem. Pieczemy ok. 55-60 minut w 170C ( a słoto ). Smacznego

Ostra na Słodko
Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru 294

też do robienia musów - są słodkie i wystarczy dodać jedynie trochę soku z cytryny. Oczywiście do ciasta możecie wykorzystać inne jabłka i z pewnością wyjdzie pysznie ;) Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru foremka 21 x 27 cm 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 120 g ksylitolu  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli(...)ekstrakt, skórkę z cytryny, oliwę i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną, dodać pokrojone w kostkę jabłka. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). inspiracja

FitKot
jabłka z budyniem z nutą kurkumy... 189

cukier, jajka "L" utrzeć mikserem z 7 minut, wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto z 2 minuty tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta na ciasto rozsypać pokrojone ze skórką w kawałeczki jabłka BUDYŃ: w 150 ml mleka wymieszać budyń - 700 ml mleka(...)zagotować z kurkumą, 3 łyżkami cukru i wlać wymieszany budyń i zagotować, gorący wyłożyć na jabłka resztę ciasta dać na budyń i piec w 200C około 45-50 minut ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne ciasto jest lekkie a jabłka z budyniem smacznie smakują i dzięki kurkumie jest złocisty budyń.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowa szarlotka 195

żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy ciastem formę o średnicy 20 cm / zostawiamy trochę ciasta ,żeby ozdobić górę ciasta/  i wkładamy na pół godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną(...)połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego

Anioły w kuchni
Jabłecznik na kefirze (bez jajek) 327

Jabłecznik na kefirze to pyszne ciasto z dodatkiem kefiru, za to bez użycia jajek. W puszystym, delikatnym cieście zamknięta jest duża ilość aromatycznych jabłek, które po upieczeniu nie są zbyt zwarte i dzięki temu niemal rozpływają się(...)ustach. Ciasto kefirowe jest nieco podobne do ciast półkruchych, jednak jest delikatniejsze w smaku i konsystencji. Do jego przygotowania nie potrzeba jajek, więc jest to ciasto idealne dla osób, które nie mogą ich jeść. Jabłecznik bez zmiany proporcji składników można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej. Jabłecznik na kefirze (bez jajek) Składniki: ciasto 2 szklanki (320g) mąki

Smakołyki Bereniki
Ciastka francuskie z jabłkiem i orzechami 159

łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 jabłka, 50g orzechów włoskich szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka. 2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam.  3. Wycięte kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jabłecznik w murzynku 411

sobotnie przedpołudnie zapraszam na szybkie, orzeźwiające ciasto z jabłkami. Każdemu będzie smakować. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 15 dag cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz(...)wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22x25 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką 111

dobrze wymieszaj. Ciasto powinno utworzyć zwartą strukturę, jeśli tak nie jest dolej więcej ciepłego mleka. Dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (ręcznie lub mikserem). Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (30 – 60 min). W tym czasie przygotuj jabłka, obierz(...)masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki. Wstaw do zamrażalnika. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozciągnij lub rozwałkuj na wielkość blaszki. Ciasto w blaszce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie na ciasto wyłóż jabłka rozprowadzając je równomiernie i posyp obficie kruszonką. Ciasto piecz

Słodki Blog
Szarlotka ciotki Róży z książki O Wilku, który trafił do Baśniowego Lasu + recenzja 163

1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło należy stopić, a następnie ubić z cukrem. Dodać jajka i po wymieszaniu - mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta wmieszać jabłka pokrojone w kostkę. Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni(...)Małe Świnki, siedem koźlątek z mamą, Czerwonego Kapturka, Babę-Jagę, Królewnę Śnieżkę... Uratował też kurę przed lisem. Każda jego przygoda kończyła się zdobyciem przepisu oraz danego składnika do wymarzonego ciasta. Już wiecie, że szarlotka wyszła pyszna, ale dokładnych losów Wilczka Wam nie zdradzę... Koniecznie biblioteczkę Natalii muszę wzbogacić o pozostałe książki z tej serii

Di gotuje
Racuchy drożdżowe z jabłkami 154

ciasto łyżką na olej i smażyć na złoto z obydwu stron. Uwaga, by nie nakładać za dużo ciasta i olej miał dobrą temperaturę. Zbyt gorący olej może palić racuchy i powodować, że skórka będzie spalona a środek surowy. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, a następnie podawać. Można posypać cukrem pudrem. Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego włożyć jabłka(...)s/obr. 4, a następnie przełożyć do dużej miski. Do naczynia włożyć resztę składników (jajka, cukier, mąkę, drożdże, 50g oleju, mleka) i wyrobić 2 min. "interwał - kłosek". Wlać ciasto do jabłek i wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. Rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką na olej i smażyć na złoto z obydwu stron. Uwaga, by nie nakładać

Mania Wypiekania
Szarlotka z jabłek prażonych 88

jabłek ze słoika. Polecam wykorzystać jabłka własnej produkcji, możecie je zrobić z tego przepisu ( klik, klik ). Inspiracja z blogu Moje Wypieki . U mnie wersja nieco zdrowsza bo z mąki orkiszowej i ryżowej, wy oczywiście możecie wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, np. krupczatkę. Składniki na wysoką 3-4 cm formę do tarty o średnicy 21 cm: Składniki na ciasto(...)kruszonkę, można też umieścić w malakserze i zmielić. Ciasto podzielić na pół, jedną połowę wyłożyć na formę, wyrównać i przycisnąć, wstawić do lodówki na 30 min. Drugą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 175 st. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka, posypać cynamonem (ewentualnie). Z zamrażarki wyjąć drugą

moj przepis na
Szarlotka z jabłek prażonych 134

jabłek ze słoika. Polecam wykorzystać jabłka własnej produkcji, możecie je zrobić z tego przepisu ( klik, klik ). Inspiracja z blogu Moje Wypieki . U mnie wersja nieco zdrowsza bo z mąki orkiszowej i ryżowej, wy oczywiście możecie wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, np. krupczatkę. Składniki na wysoką 3-4 cm formę do tarty o średnicy 21 cm: Składniki na ciasto(...)kruszonkę, można też umieścić w malakserze i zmielić. Ciasto podzielić na pół, jedną połowę wyłożyć na formę, wyrównać i przycisnąć, wstawić do lodówki na 30 min. Drugą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 175 st. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka, posypać cynamonem (ewentualnie). Z zamrażarki wyjąć drugą

moj przepis na
Racuchy jak pączki, z jabłkami 251

Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady(...)mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Zanim ciasto wyrośnie musimy przygotować jabłka (umyć, obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę). Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośnietego ciasta, delikatnie

mojewypiekiinietylko
NAJSZYBSZE CIASTO Z JABŁKAMI 195

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru małe opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu 3 jabłka cynamon WYKONANIE: Piekarnik nastawiamy na 190 st. C ustawienie góra dół.  Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na dnie formy i posypujemy cynamonem(...)uznania Do miski wbijamy jajko, wlewamy jogurt i olej. Dosypujemy cukry, proszek do pieczenia i razem mieszamy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy i dosypujemy do ciasta. Mieszamy tylko do połączenia. Ciastem zalewamy jabłka i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka. Gdy upieczone ciasto przestygnie odwracamy, żeby jabłka były na górze. Posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego :) Bardzo podobne

Pani na deser
Ciasto z kaszy jaglanej z owocami bez cukru, bez glutenu, wegańskie 263

Zdrowa Środa ” :). Zapraszam na ciasto z kaszy jaglanej bardzo proste i szybkie w przygotowaniu bez cukru, bez glutenu. Deser jest z bananami i możemy użyć jabłek lub brzoskwiń, obie wersje są smaczne. Ciasto jest sycące, smaczne i aromatyczne. Radzę podawać je jeszcze trochę ciepłe/świeże z ubitym mleczkiem kokosowym lub jogurtem i owocami. Jak postoi parę godzin robi się(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z kaszy jaglanej z owocami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: 300g suchej kaszy jaglanej 800ml mleka sojowego lub innego 3 łyżki ksylitolu 3 banany 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu około 600g jabłek lub brzoskwiń Dodatkowo: ubite mleczko kokosowe (tylko biała część z mleczka) lub jogurt

Mała Cukierenka