ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:85/762)

JABŁECZNIK Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 128

formy, bułka tarta, kasza manna WYKONANIE  Ciasto: Do misy malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszamy aż masło połączy się z mąką, następnie dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Ciasta dzielimy na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wkładamy na 30 min do zamrażarki. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy(...)rozgrzanym piekarniku 5 min, następnie posypujemy kaszą manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Masa jabłkowa: mus mieszamy z cukrem, kisielem i cynamonem. Pianka budyniowa: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie budyń i delikatnie mieszamy

słodki bratek
Jabłecznik z budyniem. 133

jabłka są dojrzałe i przepięknie pachną. Najsmaczniejsze są ciasta z Antonówką, ale inne stare odmiany też dobrze smakują, najgorzej wychodzą ciasta z woskowanymi jabłkami z Nowej Zelandii lub Południowej Afryki. Podobno jabłko do ciasta powinno byc twarde i kwaskowe. I takie sa moje jabłuszka

dolcevitainmykitchen
Jabłecznik - ciasto (bezglutenowe) 639

Stopniowo dosypujemy po jednej szklance. Nie zapominamy o proszku do pieczenia. Niestety, choć nie jestem entuzjastką proszku do pieczenia, to bezglutenowe ciasto bez proszku się nie obejdzie. 5. Gdy już wszystkie mąki są połączone z ciastem, wtedy przekładamy ciasto na blat i delikatnie zagniatamy. Potem formujemy taki podłużny wałek, dzielimy go na 3 w miarę równe części, dwie z nich(...)obsypujemy bułką tartą. Na dno cienko wyklejamy pozostałą jedną część ciasta. Następnie do naszych białek dosypujemy 1/2 szklankę cukru, szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. To zapobiega opadnięciu bezy. Pamiętamy o cieście w zamrażalce. Nie może zamarznąć. 7. Obieramy jabłka i trzemy je na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier

Kawa z mlekiem
Galette z Jabłkami, czyli Rustykalna Tarta 125

zagniotłam w jednolite ciasto, podczas wyrabiania wlałam 3 łyżki zimnej wody. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam je do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkowałam ciasto od razu na papierze do pieczenia. Na środek ciasta wysypałam 1 łyżkę mąki wymieszaną z 2 łyżkami cukru i na to poukładałam plasterki jabłek, które posypałam(...)wierzchu cukrem i oprószyłam cynamonem. Pomagając sobie papierem pozawijałam boki ciasta na jabłka, boki posmarowałam roztrzepanym jajkiem, potem posypałam cukrem perlistym, a jabłka polałam roztopionym masłem.  Ciasto razem z papierem do pieczenia przełożyłam na blachę, choć przy drugiej tarcie przełożyłam ją do ceramicznej formy na tartę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około

Blondynka Gotuje
Jabłkowe ciasto z kruszonką cynamonową 139

Idealne ciasto na podwieczorek lub do porannej kawy. Jabłka z cynamonem zawsze tworzą pyszny duet...tak więc zapraszam.... Po cynamon oraz błonnik jabłkowy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki na małą tortownicę: 25 dag mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajo 2 łyżki roztopionego masła 7 łyżek mleka Dodatkowo: 3-4 jabłka Kruszonka(...)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem.  2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zagnieść  ponownie ciasto na stolnicy oprószoną mąką i wyłożyć na spód tortownicy. 3. Jabłka obrać, pokroić na płaskie plastry i wyłożyć równo na wierzch ciasta. 4. Składniki na kruszonkę zagnieść

Apetyczna babeczka
Naleśniki z jabłkami na śniadanie 138

mleka ew. wody gazowanej - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki p roszku do pieczenia ( można pominąć) - 3 łyżki oleju - 3 łyżki cukru - 2 duże jabłka Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą ( można zmiksować). Odstawić na 10 minut. Ciasto(...)mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie - dodać odrobinę mąki. Obrać jabłka i pokroić w grube cząstki-plasterki. Wymieszać z ciastem. Ciasto ma otulać jabłuszka. Rozgrzać patelnię, delikatnie natłuścić. Kłaść po 2 łyżki ciasta z jabłkami. Smażyć do złotego koloru, odwrócić, ponownie smażyć na złoto. Jak sprawdzić czy  nie jest surowy wewnątrz? Delikatnie dotknąć racuszka

kawawszklance
Szarlotka z budyniem toffi 171

Kruche ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch - ale... to już było... Owszem, Szarlotka z budyniem pojawiła się już na blogu ale ta jest inna - zrobiłam inne ciasto kruche, wypróbowane już z powodzeniem przy Kruchym cieście z malinami i budyniową pianką , a do tego zamiast klasycznego budyniu waniliowego czy śmietankowego użyłam budyniu toffi - różnica w smaku jest(...)międzyczasie nastawić 2,5 szkl mleka z 4 łyżkami cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na jabłka. 5. Z lodówkiwyjąć drugą część ciasta. Szczypać po kawałku i układać na wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić. 6. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego

Kto ugości moich gości?
SZARLOTKA!!! 156

cynamon 3 łyżki cukru  Składniki na ciasto łączymy ze sobą, do uzyskania jednolitej masy - ja używam robota kuchennego.  Gotowe jest gdy można je "fajnie" wyrabiać w ręce, dlatego kwestia masła jest tutaj istotna. Dałam troszkę więcej niż kostkę, żeby było bardziej plastyczne. Ciasto odstawimy do lodówki na ok 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy(...)łyżki cukru oraz cynamon. Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni  w celu uzyskania musu. Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka.  Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BezglutenowaIzabela
SZARLOTKA!!! 170

cynamon 3 łyżki cukru  Składniki na ciasto łączymy ze sobą, do uzyskania jednolitej masy - ja używam robota kuchennego.  Gotowe jest gdy można je "fajnie" wyrabiać w ręce, dlatego kwestia masła jest tutaj istotna. Dałam troszkę więcej niż kostkę, żeby było bardziej plastyczne. Ciasto odstawimy do lodówki na ok 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy(...)łyżki cukru oraz cynamon. Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni  w celu uzyskania musu. Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka.  Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BezglutenowaIzabela
Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Idealny wypiek do niedzielnej kawy lub herbaty. 158

lepszego niż domowe ciasto jabłkowe? Tak, pieczenie go w towarzystwie swojej ukochanej pociechy. A potem wspólne zjadanie kolejnego kawałeczka domowego wypieku, aż do ostatniego okruszka... Zapraszam Was na, to niezwykle szybkie i niezawodne ciasto jabłkowo-cynamonowe. Sprawdzi się idealnie do niedzielnej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę o wymiarach 31x12) 4 jajka 5 małych jabłek 1/3 łyżeczki(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od soczystości użytych jabłek. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego * przepis ze starego, domowego zeszytu (zmodyfikowany o olej

Słodkie okruszki
Piernik z tartym jabłkiem 164

świąteczne wypieki smakują najlepiej, na blogu pojawi się ciut więcej przepisów na świąteczne ciasta właśnie i pyszne sałatki. Dziś zaczniemy od prostego i nieskomplikowanego ciasta o piernikowym aromacie. Jest mocno wilgotne za sprawą jabłek. Nie jest to więc taki typowy suchy piernik. Ja wykorzystałam aż 1 szklankę bakalii, ale możecie dać ich ciut mniej. Nam ten piernik bardzo smakował(...)chwilę. Do powstałej masy w 2-3 turach dodajemy składniki suche, naprzemiennie ze śmietaną oraz miodem. Miksujemy tylko do połączenia. Jabłko obieramy ze skórki, trzemy na dużych oczkach i dodajemy do masy razem z bakaliami – mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do formy 22x11cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-65 minut

Smaki Na Talerzu
Szarlotka 150

godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć Jabłkami wyłożyć ciasto Nagrzać piecyk na 180 stopni C Z białek najpierw ubijamy pianę, a gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy Następnie pianę układamy(...)jabłka 1/3 odłożonego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę Pieczemy ok. 50-60 minut Gdy wystygnie można posypać ciasto cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, ponieważ ciasto było dosyć słodkie. Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Szarlotka 154

godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć Jabłkami wyłożyć ciasto Nagrzać piecyk na 180 stopni C Z białek najpierw ubijamy pianę, a gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy Następnie pianę układamy(...)jabłka 1/3 odłożonego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę Pieczemy ok. 50-60 minut Gdy wystygnie można posypać ciasto cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, ponieważ ciasto było dosyć słodkie. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka inaczej. 110

smarujemy masłem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę

Moje-pitraszenie
Szarlotka z budyniem i kajmakową polewą 106

ciasto. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i wsadzić do lodówki na 0,5 h. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować 1/2 łyżki masła i obsypać bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. zrobić w cieście dziurki widelcem, aby równo rosło. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 10 minut, aby ciasto się podpiekło. Jabłka(...)przez chwilę prażyć. Następnie dodać cukier i cynamon i smażyć, aż jabłka puszczą sok, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, smażyć jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia. Na podpieczony spód wyłożyć prażone jabłka. Budynie ugotować w 0,5 litra mleka. Gorącym budyniem zalać jabłka. Pozostałą połowę ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy i położyć ciasto na budyń. Ponownie podziurkować

Krylowa Kuchnia
Pagórki jabłkowe 129

naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie) Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi. Oprószyć bułką(...)pół i wydrążone jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm. Między jabłkami posypać cukrem brązowym. Drugi placek rozwałkować i wyciąć nieco większy kwadrat niż nasze ciasto i przykryć jabłka tak, aby brzegi obu ciast się stykały. Dokładnie posklejać brzegi, aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta. Brzegi po sklejeniu najlepiej zawinąć

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania